Instituțiile statului și comunicarea via Facebook în vreme de protest

Foto: Adi Bulboacă, facebook.com/adi.bulboaca

Protestele din Piața Victoriei împotriva modificării Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin OUG 13/2017 continuă. Azi-noapte, cu incidente. După ce-am văzut cum au ales să comunice brandurile locale, dar și vedetele, ne uităm la cum au ales să comunice instituțiile și principalii actori politici care conduc instituții vizate de evenimentele în curs.

Guvernul României nu a mai comunicat pe pagina de Facebook de pe 31 ianuarie, la 22:16, când a anunțat aprobarea bugetului pe 2017. Sorin Grindeanu, Prim-ministrul României, în schimb, după o absență de trei zile de pe Facebook, a publicat pe 2.2.2017, la ora 1:00, un apel la calm și informare corectă. De asemenea, a mulțumim Jardarmeriei Române. De menționat: ultima sa postare pe pagina de Facebook comunica participarea la un interviu în studiourile Antena 3, despre bugetul pe 2017.

Pe pagina Ministerului Afacerilor Interne, au fost publicate ieri, 1.2.2017, două comunicări: una despre amenzile aplicate pentru nerespectarea regulilor pe linia apărării împotriva incendiilor și câștigătorii unei trageri la sorți pentru două invitații la meciul de handbal Dinamo-Steaua. Carmen Daniela Dan, ministrul aflat la conducerea instituției, a postat la 23:20 un apel la calm și respectarea indicațiilor forțelor de ordine din Piața Victoriei.

Din Guvern, de menționat e și anunțul lui Florin Jianu, care și-a dat demisia de la conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, anunțată pe pagina personală, azi, la 7:48. Pagina instituției își urmează planul editorial obișnuit, cu comunicări legate de proiectele sale.

Klaus Iohannis, Președintele României, a publicat la azi, 2.2.2017, la 12:28 un video înregistrat la conferința de presă de la Palatul Cotroceni. A anunțat că cere lămuriri scrise Ministrului de Interne în privința incidentelor din noaptea precedentă. De asemenea, a comunicat sesizarea pe care a făcut-o la Curtea Constituțională a României cu privirea la OUG 13/2017.

Postările precedente fac referire la aceeași ordonanță și efectele sale asupra statului de drept, cât și demersurile, inițiate prin colaborarea cu instituțiile statului, necesare pentru anularea ordonanței și a efectelor ei.

 

Jandarmeria Română a fost, de departe, cea mai activă instituție pe Facebook. Asta și pentru că era una dintre forțele implicate direct în evenimentele din Piața Victoriei, dar și pentru că sunt cunoscuți pentru felul în care comunică prin social media.

Pe durata desfășurării evenimentelor, au publicat două apeluri la calm și respectarea indicațiilor forțelor de ordine, la 21:19 și 22:45. Între cele două apeluri, la 22:19, au publicat fotografia jurnalistei Lina Vdovîi. Pentru că nu menționaseră autorul fotografiei (credit foto), au fost atenționați în comentarii, iar, între timp, au șters fotografia cu totul.

De dimineață, au revenit cu comunicări despre mulțumirile aduse cetățenilor care au protestat pașnic, un ghid pentru evitarea incidentelor și un slideshow cu fotografii de la proteste, în care cetățenii și jandarmii colaborează.

 

Poliția Română, făcea apel ieri, la 17:37, la evitarea disputelor și persoanelor care au un comportament necorespunzător.

La capitolul actori politici, ar mai fi de menționat Mihai Chirica, primarul Iașiului și vicepreședinte al PSD, care anunța la 12:13 o conferință de presă. În cadrul acesteia, a cerut demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache; lui Liviu Dragnea i-a cerut „să corecteze greşelile făcute”.

La 13:30, a revenit cu un anunț despre participarea la un interviu oferit celor de la Digi24.

Ministerul Justiției nu a mai postat pe Facebook de pe 18 ianuarie, la 18:28, când anunța organizarea de dezbateri privind proiectul OUG 13/2017. Florin Iordache, în schimb, a publicat pe pagina sa, la 19:19, explicații adresate cetățenilor care se împotrivesc OUG-ului 13/2017, oferind o serie de „contra-argumente la ”argumentele” vehiculate pe rețelele sociale”.

Liviu Dragnea n-a mai postat pe Facebook de pe 27 ianuarie, la 18:53, când îi reproșa Președintelui României întârzierea aprobării bugetului pe 2017.

Primăria Municipiului București își continuă planul editorial obișnuit, cu comunicări legate de decizii și evenimente din activitatea normală, fără referiri la protestele în curs. Același lucru e valabil și pentru pagina de Facebook a Gabrielei Firea, primarul Bucureștiului.

Senatul și Camera Deputaților își continuă comunicările legate de activitățile obișnuite, fără referiri la evenimente.

Instituția Avocatul Poporului a postat ultima oară pe Facebook pe 21 ianuarie, la 19:45, când propunea „posibilitatea plății rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor – Recomandare făcută în Raportul de activitate al instituției pe anul 2016”.

[UPDATE 3.02.2017] Biserica Ortodoxa Romana nu comunica prin Facebook. Nu au dat comunicat de presa, dar si-au anuntat pozitia vizavi de protestele in curs printr-o declaratie oferita celor de la Hotnews.ro. Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al institutiei, a spus: „Poziția Patriarhiei față de contextul social actual, din nefericire din ce în ce mai tensionat, este una de reală îngrijorare și, în același timp, una subînțeles favorabilă valorilor statutului de drept în care dreptatea și pacea socială sunt și trebuie să rămână esențiale. Biserica promovează constant cultura dialogului și civilizația morală a Decalogului.” O formulare ambigua, care poate fi interpretata in favoarea ambelor tabere.Subiecte

Sectiune

DictionarRelated