The Attic InContext

The Attic InContext

Pe 25 mai 2018 se lansează la Slănic Moldova ediția a doua a rezidenței internaționale de creație InContext, proiect menit să revitalizeze potențialul geografic și turistic al stațiunii, să redinamizeze social și cultural orașul prin schimburi artistice de durată, prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și prin dezvoltarea creativității în școlile din regiune, participante în activitățile programului.

În premieră, ediția de anul acesta include și o colaborare cu platforma internațională de muzică The Attic. În cadrul rezidenței artistice InContext, The Attic va iniția un dialog între muzica indiană și contextul local dintr-o perspectivă etnomuzicologică și ecologică. Între 21-25 iunie, muzicieni contemporani români și vestici vor experimenta sonor interculturalitatea și interacțiunea dintre om și natură, acțiunea materializându-se la final într-un concert în salina Târgu Ocna. Colaborarea va culmina cu o serie de concerte susținute de artiști români, vestici și indieni, precum și o serie de performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri cu copii din zona Slănic, toate urmărind să examineze relația sunetului cu natura precum și urmele omului pe Pământ.

 

Sub cerul liber: ediția a doua a rezidenței artistice internaționale InContext

În cadrul celei de-a doua ediții a rezidenței artistice internaționale InContext țara invitată este India, cu șase artiști vizuali, muzicieni și coregrafi, care timp de o lună vor lucra în spațiile Cazinoului din Slănic dar și în aer liber, în dialog cu natura, istoria și locuitorii orașului: duo-ul Sanjeev Khandekar și Vaishali Narkar, Lochan Upadhyay, Shilpa Rangnekar, Preethi Athreya și Sneha Khanwalkar. Alături de aceștia, sunt invitați artiștii români Silvia Amancei și Bogdan Armanu din Iași, proiectul sprijinind astfel artiștii tineri din regiune și facilitând colaborarea acestora cu artiști internaționali.

În cadrul rezidenței InContext, The Attic va curatoria o serie de concerte și DJ seturi susținute de artiști internaționali și români: Melanie Velarde (Germania), Stefan Fraunberger (Austria) attunes Călin Torsan (RO), Bogdana Dima (RO), Diana Miron (RO), Laurențiu Coțac (RO), Sian Brie (RO),  Houschyar (Germania), Multumult (live) (RO), Mitoș Micleușanu (RO), Sașa Liviu Stoianovici (RO) & Dan Michiu (RO), PARADAIZ SNDSSTM (RO), Sillyconductor (RO), Somnoroase Păsărele (RO), Orbita Lacustră (RO), Miron Ghiu (RO), The Attic Soundsystem (RO)  și alții.

Staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, binecunoscută pentru izvoarele sale minerale premiate în trecut la expozițiile internaționale de la Paris și Viena, are o identitate distinctă definită de munții Nemira și pădurile care o înconjoară, oferind un cadru natural favorabil artiștilor interesați de impactul activităților umane asupra mediului, educaţie ecologică, dezvoltare durabilă, calitatea vieţii, comunitate, spiritualitate. Numită Sub cerul liber”, tema rezidenței de anul acesta, gândită de curatoarea Simona Nastac, aduce în discuție criza ecologică globală cu care se confruntă umanitatea în prezent și rădăcinile ei aflate în diversele atitudini creștine față de relația dintre om și natură, propunând o perspectivă diferită, bazată pe conceptele de interdependență și impermanență, specifice budismului și sensibilității orientale în general, care i-a influențat pe filosofi precum Schopenhauer sau Thoreau, și pe reformatori sociali vizionari precum arhitectul Rudolf Steiner sau artistul Joseph Beyus.

„Programele de rezidență artistică sunt incubatoare pentru experiment, creație și participare colectivă, iar InContext oferă cu generozitate timp și spațiu pentru idei noi, moduri noi de a fi împreună și de a regăsi echilibrul cu natura” – spune artista Alina Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.

„Ca și anul trecut, după un program de documentare, prezentări publice și discuții cu locuitorii orașului Slănic, rezidența celor șase artiști indieni și a celor doi artiști din Iași se va încheia cu o expoziție, acțiuni și performance-uri sub cerul liber”.           

Proiectul de rezidență artistică InContext se desfășoară în parteneriat cu Primăria Slănic Moldova și Asociația Prietenii Slănicului și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.  

Rezidența The Attic InContext este cofinanțată de Consiliul Județean Bacău. 

Sponsori: Dedeman, Chimcomplex S.A. Borzești, SCR Grup, Évian

Parteneri mobilitate: Țiriac Auto

Parteneri organizaționali: Cazinou Slănic Moldova prin Digital Media Print, Autonom Hotel Perla, Vila Rica Slanic Moldova, Hotel Dobru, Vila Teleconstructia, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Societatea Națională a Sării Sucursala Târgul Ocna, Federația Tinerilor din Bacău.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

SectiuneRelated