Competiția BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival, între 13 – 17 septembrie - scurtmetraje, lungmetraje și documentare în secțiunea competițională

Competiția BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival, între 13 – 17 septembrie - scurtmetraje, lungmetraje și documentare în secțiunea competițională

Astăzi, 13 septembrie, se dă startul celei de-a șasea ediții a competiției de film Buzău Internațional Film Festival, ce va prezenta publicului patru secțiuni care însumează 36 de filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 18 țări. Filmele vor putea fi văzute zilnic, între 13 și 17 septembrie, de la ora 16:00, în sala Teatrului George Ciprian din Buzău.

Filmele din competiția de lungmetraj sunt:

The Son / Fratele mai mare (R. Ines Tanovic, Bosnia Herțegovina – Croația – România – Slovenia – Muntenegru, 2019, 1h 46m), drama propusă de Bosnia Herțegovina la cea de-a 92-a ediție a premiilor Oscar și nominalizată la festivalul de film de la Sarajevo în 2019.

Sinopsis: Fiul adoptat Arman (18) are un caracter instabil și nu poate găsi pace în lupta pentru identitatea sa. Părinții și fratele său mai mic, Dado (14), care s-a născut după adopția lui Arman, suferă din cauza neliniștii sale și a energiei enorme pe care o lasă să iasă la suprafață în diferite moduri. Jucă săracă, ia droguri, deturneză un tramvai și  se îndrăgostește de Milica, o fată sârbă din Sarajevo de Est. Adolescența este dificilă pentru ambii frați, dar este cel mai mic care este imperceptibil și din ce în ce mai atras într-un cerc vicios de dependență, din dorința de a se autovalida și de nevoia de a fi la fel de cool ca fratele său mai mare.

Mamonga (R. Stefan Malesevic, Serbia – Bosnia, 2019, 1h 32 m), nominalizat în 2019 la festivalurile de film de la Karlovy Vary și Marrakech.

Sinopsis: Jovana lucrează în spatele tejghelei la o brutărie din micul oraș în care locuiește împreună cu tatăl ei. Colegul ei oarecum timid, Marko, ar trebui să urmeze urmele propriului tată și să devină șofer de camion. Însă evenimentele dintr-o noapte le schimbă ambele vieți - regizorul sârb Stefan Malesevic debutează cu un triptic formal distinct, a cărui structură narativă liberă îl provoacă pe spectator să participe activ la asamblarea pieselor mozaicului.

In the Shadows / Umbre (R. Erdem Tepegoz, Turcia, 2020, 1h 30 m), câștigător al premiului pentru Cel mai bun film la festivalul de film Antalya Golden Orange și al Premiului Special al Juriului la festivalul de film de la Moscova.

Sinopsis: Într-o distopie nedefinită în timp și spațiu, dominată de tehnologia primitivă, un grup de oameni este controlat de un sistem de supraveghere omniprezent. Când unul dintre ei se îmbolnăvește de o boală misterioasă, de teamă să-și piardă slujba, încearcă să ia legătura cu oficialii. Se ridică îndoieli cu privire la structura în care lucrează. Prin chestionarea sistemului, el cunoaște adâncurile acestei structuri care este mai întunecată decât credea.

ISAAC (R. Jurgis Matulevičius, Lituania, 2019, 1h 44 m), film cu peste 15 nominalizări la festivaluri, printre care European Film Awards (EFA), Tallin Black Nights, Vilnius și Glasgow.

Sinopsis: Kaunas, Lituania, 1941, activistul lituanian Andrius Gluosnis îl ucide pe evreul Isaac în masacrul din garajul Lietukio. La câțiva ani după incident, Gluosnis este bântuit de vinovăție.

Leif in Concert Vol. 2 (R. Christian Klandt, Germania, 2019, 1h 52m), film ce a avut premiera la prestigiosul festival de la Varșovia și a făcut un tur al unora dintre cele mai bune festivaluri din lume.

Sinopsis: O declarație de dragoste față de muzică și de acel bar de după colț pe care îl știe toată lumea, acasă departe de casă, unde poți fi cine ești și unde nu există distincții de clasă;

Documentarele care pot fi văzute sunt: Sand Women / Femeile nisipului, (R. Agustín Domínguez, Spania, 2020, 1h10m), ce prezintă viața dură a 300 de femei ce trăiesc în Tarrafal, pe insula Santiago (Cabo Verde), care extrag manual nisip de pe plajele apropiate, pentru a-și susține familiile; A Pleasure, Comrades! / O plăcere, tovarăși! (R. José Filipe Costa, Portugalia, 2019, 1h 45m), ce duce spectatorii în 1975, anul de după Revoluția Garoafelor din Portugalia, când mulți străini vin să ajute în cooperativele nou formate, dar părerile lor progresive asupra obiceiurilor și sexualității se ciocnesc în curând cu obiceiurile locale; We are Russia / Noi suntem Rusia (R. Alexandra Dalsbaek, Rusia, 2020, 1h 4m), aruncă o privire în Moscova de înaintea alegerilor prezidențiale din 2018, unde un grup de tineri activiști și-au propus să demonstreze că schimbarea este posibilă și se alătură opoziției pentru a convinge oamenii să nu voteze pentru Vladimir Putin; A portrait on the search for happiness / Un portret în căutarea fericirii (R. Benjamin Rost, Germania, 2020, 1h 13m), ce urmărește trei căutători de diamante din Africa de Sud, pe urmele pietrei prețioase care le va schimba viitorul pentru totdeauna.

Printre scurtmetrajele din competiția din acest an se numără filme din 15 țări, inclusiv un calup de scurtmetraje ale unor regizori români, care vor fi difuzate marți, 14 septembrie, de la ora 17:45.

Juriul secțiunilor de lungmetraj și film documentar îi reunește pe producătorul de film grec George Kalomenopoulos, Valentina Iusuphojaev, director al CNC Republica Moldova și producător de film și pe criticul de film Alin Ludu Dumbravă iar cel de scurtmetraj și de film studențesc pe regizorul din Republica Moldova Dumitru Grosei, pe producătoarea de film Laura Baron și pe bloggerul Mihai Vasilescu. Premiile vor fi decernate vineri, pe 17 septembrie.

Alte surprize pregătite de BUZZ IFF la cea de-a șasea ediție sunt proiecțiile din cadrul Cinemateca BUZZ IFF, cu filme românești de valoare, o proiecție Arhiva Activă UNATC, precum și o selecție de filme dintre cele realizate de studenții sau absolvenții UNATC în ultimii ani și obișnuita secțiune BUZZ Women, care prezintă filme realizate de regizori femei. Proiecțiile vor avea loc la Amfiteatrul din Parcul Tineretului din Buzău, începând cu 20 septembrie.

juÎn programul săptămânii la Buzău Internațional Arts Festival se mai numără Cele două Master Class-uri susținute de regizorul Nae Caranfil (Scenariu de Film) și Artistul scenograf Arh. Mihnea Mihăilescu (Scenografie de Film), precum și expoziția de Scenografie de Film și Elemente de Recuzită a aceluiași Mihnea Mihăilescu, colaborator al unora dintre cei mai cunoscuți regizori de la noi (Sergiu Nicolaescu, Nae Caranfil, Călin Netzer, Horațiu Mălăele, Cristi Puiu, Dan Pița, Mircea Daneliuc etc.)..

Buzău International Film Festival (BUZZ IFF), aflat la cea de-a șasea ediție în 2021, este un festival de film orientat pe cinematografia europeană, care cuprinde o competiție cu patru secțiuni: lungmetraj, documentar, scurtmetraj și film studențesc. BUZZ IFF este organizat de Asociația Culturall, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Anul acesta evenimentul se desfășoară în cadrul Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman și Consiliul Județean Buzău și este un eveniment cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri eveniment: Teatrul George Ciprian Buzău, Muzeul Județean Buzău, TransBus Buzău, Dopamine Photo Studio, Hotel Pietroasa, Lacerta Winery, Crama Pandora, Athos
Sponsori: Winmarkt, Mărgăritar, Carrefour, LeBig Supermarket, Unic Dent Clinic, BCR, Eximprod, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Lucsor Impex, ElcarGid, Camera Notarilor Publici Ploiești
Parteneri media: Rock FM, AGERPRES, Radio România Cultural, Observator Cultural, Suplimentul de Cultură, The Institute, IQads, PRwave, Iqool, Kudika, Fashion Premium Magazine, movienews.ro, SMARK
Parteneri media locali: Campus Media, Opinia Buzău, TVSat Media Group, Buzău Media, Supersonic Radio, News Buzău

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related