Cu ce amenințări de cybersecurity se confruntă companiile din România și cum poți deveni expertul care ajută la combaterea lor

Cu ce amenințări de cybersecurity se confruntă companiile din România și cum poți deveni expertul care ajută la combaterea lor

Creșterea continuă a nivelului de digitalizare la nivel de companii a atras după sine și un val de noi amenințări cibernetice, risc care poate fi prevenit prin dezvoltarea departamentelor de securitate cibernetică și investirea în profesioniști și în dezvoltarea lor.

Numeroase organizații au inclus în strategiile lor prevenție, securitate și reziliență cibernetică, însă se resimte, totodată, și o nevoie de educare a pieței și a profesioniștilor în această direcție.

Ionuț Paul, Cybersecurity Manager în cadrul Accenture și lector al cursului Cybersecurity din cadrul Skillab, prezintă câteva tendințe în domeniu, precum și cele mai importante principii pe care o companie trebuie să le respecte pentru a se proteja de riscuri.

„Securitatea cibernetică în România diferă foarte tare în funcție de domeniul despre care vorbim. Pe de-o parte avem companii internaționale/globale, care oferă o atenție deosebită securității cibernetice, precum și companii care oferă servicii de securitate cibernetică de cea mai bună calitate. Pe de altă parte avem companiile și instituțiile care încă ignoră din diverse motive (financiare, frica de nou/schimbare etc.) criticalitatea securității cibernetice”, consideră Ionuț Paul.

Totodată, nevoia de specialiști în securitate cibernetică a crescut proporțional cu dezvoltarea acestui domeniu la nivel național și internațional. Trainingul lor este de cele mai multe ori o problemă, din cauza lipsei de experiență precedentă într-un domeniu relativ nou pe piață. Unele companii au internalizat aceste traininguri și își pregătesc profesioniștii în ritmul propriu, dar cel mai important pas în dezvoltarea unei cariere în cybersecurity ar trebui făcut la nivel personal.

„Securitatea cibernetică este un domeniu destul de incipient la nivel teoretic în România. Majoritatea cursurilor disponibile în momentul de față sunt consacrate internațional și disponibile în limba engleză. De asemenea, vedem topicul de security abordat în diverse traininguri tangențiale, precum cele de networking sau infrastructură, însa securitatea reprezintă mult mai mult de atât”, spune Ionuț Paul, lectorul cursului Cybersecurity din cadrul Skillab.

Cei mai importanți pași pe care o companie trebuie să îi respecte pentru a fi protejată din punct de vedere cibernetic

Frecvența atacurilor cibernetice de toate tipurile a crescut considerabil, deoarece companiile mută tot mai multă valoare în spațiul virtual. Cu precădere se observă în ultimii ani creșterea incidentelor atacurilor de tip ransomware și DDOS (distributed denial of service).

Un program strategic de securitate cibernetică poate sa devină foarte costisitor, însă adesea se pot lua măsuri foarte rapide și puțin costisitoare, cu un puternic impact în îmbunătățirea securității. Acestea sunt adesea acțiuni de bază în securitate și încep cu crearea unei culturi organizaționale în care securitatea este un element de bază: roluri de securitate în organizație, educarea și trainingul userilor precum și stabilirea unor procese și proceduri pentru ariile critice ale business-ului.

Ce faci când compania ta a fost victima unui atac cibernetic?

„Procesele standard în aceste cazuri implică izolarea sistemului afectat, eliminarea vectorului de atac și restaurarea sistemului. După ce se realizează aceste lucruri, este foarte important să înțelegem care au fost slabiciunile care au făcut acest incident posibil, pentru a le rezolva și a ne asigura că același eveniment nu se mai poate repeta”, explică Ionuț Paul.

În funcție de industria și sectorul în care activează, companiile au anumite obligații în cazul incidentelor de securitate, de exemplu de a anunța diverse instituții guvernamentale despre incident și detaliile acestuia sau de a face publice datele incidentului.

În continuare, cel mai important lucru rămâne însă educarea profesioniștilor în domeniu. Înțelegerea principiilor de cybersecurity, a vulnerabilităților la care sunt expuse companiile și a modurilor prin care acestea pot fi rezolvate rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție. Cursul de Cybersecurity din cadrul Skillab, creat de Ionuț Paul, Cybersecurity Manager în cadrul Accenture, acoperă toate noțiunile cheie de securitate cibernetică și pregătește profesioniștii pentru o carieră în domeniu.

Ionuț Paul, Cybersecurity Manager în cadrul Accenture, este specialist cu peste opt ani experiență în domeniu și unul dintre lectorii Skillab – academie internațională pentru educație în domeniul afacerilor.

În cadrul Skillab, Ionuț Paul susține cursul Cybersecurity, care se adresează tuturor celor interesați de o carieră în domeniu. Participanții vor învăța cum să protejeze un business împotriva atacurilor cibernetice și vor aprofunda noțiunile teoretice prin exerciții practice și studii de caz actuale.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related