Sindromul impostorului - Kevin Chassangre, Stacey Callahan | Editura Trei, 2022

Sindromul impostorului - Kevin Chassangre, Stacey Callahan | Editura Trei, 2022

Anumite persoane consideră că nu-și merită succesul. Această modestie patologică se manifestă printr-o impresie de lipsă a capacităților, o convingere că toți ceilalți au fost, într-un fel sau altul, induși în eroare, și de o imposibilitate de a-și asuma reușitele, în ciuda semnelor externe ale unui succes evident. În această carte, formată din nouă lecții, autorii iși propun să prezinte sindromul impostorului, a cărui apariție poate fi favorizată de mesajele parentale și societale, de mediul de dezvoltare sau de anumite trăsături de personalitate. Succesiv, sunt abordate aspectele conceptuale ale sindromului, cum a fost descoperit și care sunt caracteristicile sale descriptive, urmărind și instalarea sindromului din copilărie până la vârsta adultă și impactul pe care îl are asupra stării de bine a persoanelor care pot avea asemenea manifestări, impact care ne va ajuta să stabilim în ce măsură se poate vorbi de un sindrom al impostorului. Autorii oferă și strategii psihoterapeutice de abordare și gestionare a acestui sindrom puțin cunoscut, dar care pare să provoace suferință multor oameni, cel puțin o dată în viață.

Celebrități care au mărturisit că au sindromul impostorului:

„Aveam un sentiment de impostură care, oricum, se leagă de meseria de actor. Și când, peste toate acestea, mai ești și fiul sau fiica cuiva renumit, se găsesc destui oameni să te judece pe tema asta și să creadă că, dacă ai ajuns aici, asta se datorează părinților."
Emma de Caunes

„La început nu îți vine să crezi ce noroc ai. Dar chestia e că senzația asta, că a fost doar un noroc, mă ține tot așa și nu simt că ar lăsa-o mai moale. [...] Trăiesc cu îndoiala și cu temerea că pentru mine, ca scenarist, totul s-a terminat, că n-o să mai primesc nicio altă propunere de colaborare."
Kad Merad

„S-ar zice că, pe măsură ce devin tot mai bună, asta îmi sporește tot mai mult sentimentul de neadecvare și atunci îmi spun: oricând, cineva ar putea să-și dea seama că sunt de o impostură crasă și că nu merit nimic din ceea ce am făcut."
Emma Watson

„Am avut întotdeauna un sentiment adânc de mistificare. Am impresia că oamenii se înșală în privința mea, că mă cred suficient de competent încât să fac niște lucruri care pe mine mă sperie îngrozitor [...] Totdeauna mi-a fost teamă că secretul meu va ieși la suprafață."
Antoine de Caunes

„Port în mine, adânc înrădăcinat, complexul că nu provin de la Conservator, ci din televiziune. Sunt zile în care îți spui în sinea ta: «Sunt impostura întruchipată». Sau îți spui chestii îngrozitoare de genul: «M-am născut într-un ceas rău», sau «Nu provin dintr-un mediu bun»."
Louise Bourgoin

„Am scris unsprezece cărți, dar de câte ori trebuie să încep o pagină nouă, mă paralizează ideea că sunt un scriitor depășit, din vremuri trecute; că, până la urmă, oamenii își vor da seama că eu mă uit la o lume în care nu mai trăiesc..."
Maya Angelou

„În fiecare dimineață, înainte să plec la filmări, îmi spun că nu mai sunt pe val, că nu sunt la înălțimea rolului meu și că toată lumea își va da seama de asta la un moment dat."
Kate Winslet

 

Kevin Chassangre este psiholog clinician și psihoterapeut. A scris numeroase lucrari despre sindromul impostorului

Stacey Callahan este psiholog clinician și psihoterapeut și predă Psihologie clinică și psihopatologie la Univesitatea din Toulouse.

 

 Video: Autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Trei.

 

Info:

Titlul original: Traiter la dépréciation de soi. Le syndrome de l'imposteur
Ediția  2022, paperback cu clape
Traducător: Oltea-Mihaela Cătineanu
Dimensiuni: 16,5 x 23,5 cm
320 pagini
ISBN: 978-606-40-1328-6

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

SectiuneBranded


Related