Arta de a asculta - Erich Fromm | Editura Trei, 2023

Arta de a asculta - Erich Fromm | Editura Trei, 2023

Cum era Erich Fromm ca terapeut? Ce principii îl ghidau în înțelegerea suferințelor psihice ale pacienților săi? Volumul de față ne permite să îl însoțim în cabinet și să descoperim elementele esențiale ale artei sale de a-și asculta pacienții, modul în care reușește să îi înțeleagă, păstrându-și vie dorința de a învăța despre oameni, fără să se ascundă în spatele tehnicii. Cunoașterea de sine și descoperirea propriului inconștient, curajul de a trăi cu adevărat experiența, autoanaliza, empatia sunt câteva dintre elementele necesare pentru a avea capacitatea de a iubi oamenii. Din perspectiva lui Fromm, să-l putem înțelege pe celălalt înseamnă să-l iubim, adică să îi fim aproape fără teama de a ne pierde pe noi înșine. Pentru a dobândi arta de a asculta, e necesar să descoperim arta de a iubi și arta de a fi om.

"Autoanaliza trebuie să fie și poate fi simplă. Într-o jumătate de oră pe zi, în timpul unei plimbări, mă gândesc, de exemplu: ieri m-am simțit obosit. De ce oare? Am dormit suficient. S-ar putea să observ: eram foarte anxios. Mergând pe acest fir: De ce eram anxios? Poate descopăr că eram furios. Sau, dacă am o durere de cap, mă pot întreba – cum ar trebui să procedez de fiecare dată când mă doare capul – pe cine sunt furios? Odată ce am aflat, durerea dispare."

"Mi-aduc aminte că odată a venit la mine un scriitor hollywoodian extrem de talentat, pentru că simțea că își pierde creativitatea. Pur și simplu nu mai putea crea. După ce am ascultat experiența lui de la Hollywood, i-am spus următorul lucru: „Oricine și-ar pierde creativitatea dacă ar duce stilul tău de viață. Dacă vrei să fii creativ, trebuie să fii sincer cu tine însuți. Dacă vei continua să trăiești în acea atmosferă, nu îți vei exploata niciodată talentul pe care îl puteai folosi acum câțiva ani, când încă nu aveai atât de multă otravă în corp."
Erich Fromm

 

Erich Fromm (1900–1980), sociolog și psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. Din cărțile sale traduse la Editura Trei, amintim: Arta de a iubi, Arta de a fi, Anatomia distructivității umane, Omul pentru sine, Fuga de libertate, Din dragoste de viață, Patologia normalității, Limbajul Uitat. O introducere în înțelegerea viselor, basmelor și miturilor.

 

Cartea a apărut în România la Editura Curtea Veche.

 

Info:

Titlul original: The Art of Listening
Ediția 2023, paperback
Traducător: Irina Henegar
Dimensiuni: 15 × 23 cm
240 pagini
ISBN: 978-606-40-1692-8

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related