Gândește în pariuri. Cum să iei decizii mai inteligente când nu ai toate datele la dispoziție - Annie Duke | Editura Publica, 2024

Gândește în pariuri. Cum să iei decizii mai inteligente când nu ai toate datele la dispoziție - Annie Duke | Editura Publica, 2024

Nici chiar cea mai bună decizie nu duce întotdeauna la cel mai bun rezultat. Întotdeauna există un factor aleatoriu, pe care nu-l poți controla – și întotdeauna există informații ascunse. Așadar cheia succesului pe termen lung (și a evitării îngrijorării excesive) este să gândești în pariuri: cât de sigur sunt? În ce moduri posibile ar putea evolua lucrurile? Ce decizie are cele mai mari șanse de succes? Am nimerit în cele zece procente ghinioniste din strategia care funcționează în 90% din cazuri? Sau succesul meu se datorează norocului, și nu luării unor decizii grozave?

Annie Duke, fostă campioană World Series of Poker devenită consultant, se bazează pe exemple din afaceri, sport, politică și (evident) poker pentru a propune instrumente pe care oricine le poate folosi pentru a accepta incertitudinea și pentru a lua decizii mai bune. Într-o lume care prețuiește și chiar recompensează aparența certitudinii, celor mai mulți oameni le este dificil să spună „Nu sunt sigur”. Dar jucătorii profesioniști de poker sunt împăcați cu faptul că deciziile grozave nu duc întotdeauna la rezultate grozave, iar deciziile proaste nu duc întotdeauna la rezultate proaste.

Schimbându-ți mentalitatea, adică trecând de la nevoia de certitudine la obiectivul de a evalua corect ceea ce știi și ceea ce nu știi, vei fi mai puțin vulnerabil la emoții reactive, prejudecăți impulsive și obiceiuri distructive în luarea deciziilor. Vei deveni mai încrezător, calm, empatic și vei avea mai mult succes pe termen lung.

"Abordarea lui Duke este plină de înțelepciune, dar și de haz, căldură, umor și înțelegere. Analiza ei precisă, bazată pe date, vine cu o lecție importantă, și anume că aceia care pierd ar trebui să fie dispuși să se ierte pe ei înșiși. Uneori, jocul corect pur și simplu nu funcționează."
Cass Sunstein, coautorul cărții Nudge

"O fuziune elegantă între experiența concretă de la masa de poker și perspectivele științelor cognitive. Această carte va face din tine un jucător mai înțelept și mai abil în jocul vieții."
Philip E. Tetlock, autorul cărții Superforecasting

"Gândește în pariuri oferă o modalitate nouă, captivantă și extrem de utilă de a ne gândi la deciziile vieții. Annie Duke a scris o carte importantă și pe alocuri foarte amuzantă, care te va ajuta să-ți înțelegi propriile neajunsuri și să faci alegeri mai inteligente. Poți să pui pariu pe asta."
Maria Konnikova, autoarea cărții Cea mai mare cacealma

"Cu talent minunat de povestitoare și cu ironie isteață, Annie Duke a creat ghidul suprem despre modul în care ar trebui să ne raportăm la risc. Cu toții putem învăța cum să luăm decizii mai bune învățând de la cineva care și-a câștigat traiul luând decizii, cu milioane de dolari în joc."
Charles Duhigg, autorul cărților Puterea obișnuinței și Mai inteligent, mai repede, mai bine

 

Annie Duke este câștigătoarea unei brățări World Series of Poker, câștigătoarea Turneului Campionilor din 2004 și singura femeie care a câștigat Campionatul Național de Poker Heads Up al NBC. În prezent, în calitate de speaker profesionist și de strateg în luarea deciziilor, ea își îmbină experiența și cunoștințele din poker cu studiile postuniversitare în psihologie cognitivă de la Universitatea din Pennsylvania. Este fondatoarea How I Decide, o organizație nonprofit care creează programe și instrumente pentru a îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor și de gândire critică ale elevilor de gimnaziu din medii defavorizate.

 

Video: Autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

Titlul original: THINKING IN BETS: Making Smarter Decisions When You Don’t
Ediția I 2024, paperback
Traducător: Iulia Bertea-Nani
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
304 pagini
ISBN: 978-606-722-619-5

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related