Ce se intampla cu indoor-ul in 2009? Parerea lui Eduard Petrescu

O varianta optimista ar fi ca piata publicitatii indoor sa inregistreze o crestere de 20-30%, poate pana la 50% pe anumite segmente. Aceasta varianta pare plauzibila daca tinem cont ca in indoor inca e loc de crestere, piata nu e saturata si sunt destul de multe companii, si aici ma gandesc la cele din segmentul FMCG, al asigurarilor si altele, care nu au comunicat semnificativ sau chiar deloc pe acest canal.

Practic exista o reorientare in atragerea clientilor, daca anii trecuti majoritatea campaniilor derulate aveau in spate jucatori din domeniul auto, imobiliar sau bancar, acum putem vorbi de targetarea de noi industrii mai putin afectate de criza. Varianta pesimista ar fi ca piata sa stagneze, iar pe anumite nise chiar sa se inregistreze o scadere de 10%.

Chiar daca termenul criza se repeta la fiecare 5 cuvinte atunci cand citesti un articol economic sau urmaresti o emisiune TV, indoor advertising-ul are resurse sa reziste si chiar sa creasca; intr-adevar daca ne gandim la indoor-ul facut in marile mall-uri sau centre comerciale putem vorbi de bugete consistente, comparabile cu publicitatea outdoor si in consecinta criza poate afecta intr-o anumita masura acest segment. Pe de alta parte exista segmente din publicitatea indoor precum cea existenta in cladiri de birouri sau hoteluri, unde cu bugete relativ mici, cuprinse intre 3000 si 8000 de euro poti derula o campanie in 25-30 de cladiri de birouri sau hoteluri.

In 2009, indoor advertisingul trebuie sa isi spuna povestea, pentru ca este anul in care poate deveni nu doar vizibil, ci si un mediu intens folosit; povestea lui este despre eficienta, targetare buna si nu in ultimul rand costuri reduse deopotriva pentru inchirierea spatiilor si pentru de productie.

Anul 2009 aduce pe piata publicitatii indoor solutii noi de expunere, chiar noi am introdus incepand cu aprilie 2009 suporturi publicitare noi, prin care dorim sa extindem aria posibilitatilor de expunere pentru companii, chiar pentru cele foarte exigent atunci cand vine vorba de calitatea imaginii.

Piata publicitatii indoor se va indrepta unde e firesc sa se indrepte, catre servicii mai bune pentru companii, catre persoane tot mai calificate in domeniul acesta, catre o acceptare mai larga a mediului indoor ca solutie de promovare, catre campanii tot mai bine concepute (creatie dedicata nu doar adaptari) si realizate.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded