Corina Bacanu (DDB Bucharest) despre pretestarea campaniilor

Corina Bacanu (Creative Director, DDB Bucharest) vorbeste despre pretestarea campaniilor in cadrul agentiei: cazurile in care a fost necesara pretestarea, avantajele si dezavantajele practicii, metodele de pretestare preferate de agentie si efectele lor si succesul campaniilor pretestate.

Metode de pretestare de ad la care au apelat clientii

Cei mai multi prefera focus grupurile. Pentru ca pot "pipai" reactii si pareri la cald. Se pretesteaza la nivel de storyboard-uri, animatix-uri, ilustratii, moodboard-uri etc. Insa noi, de ceva timp, am inceput sa ne "pretestam clientii" cu filmulete. Asta in cazul in care e vorba de vreun spot. Ne filmam noi intre noi si jucam scenariul pe roluri. Apoi ne facem de ras in fata vreunui focus grup sau printre colegii clientului, sau printre vecinii lui de bloc. Astfel, avem si noi, creativii, cele 15 secunde de faima.

Avantaje si dezavantaje ale pretestarii

Nu stiu sigur inca daca exista vreun mare avantaj sau vreun mare dezavantaj. E ca si cum eu as insuruba un bec si nevasta-mea ar sta pe un scaunel si mi-ar spune cum sa fac asta. Eu, personal, as printa un afis mare cu "DO NOT DISTRURB! WORK IN PROGRESS!" si as sublinia cuvatul "PROGRESS". Pretestarea iti da o idee de ansamblu, dar nu cred ca va garanta vreodata succesul unei campanii.

In ce cazuri se apeleaza la pretestare

Eu sper ca e o urmare a profesionalismului Brand Managerului. Dorinta de a-si cunoaste mai bine nevasta (n.r.: Referire la afirmatia lui David Ogilvy:"The consumer isn't a moron. She's your wife"). Dar am cateodata banuiala ca pretestarea vine ca urmare a lipsei de experienta, din frica, din nesiguranta, din faptul ca responsabilitatea e un act de curaj pe care si-l asuma din ce in ce mai putini.

Succesul campaniilor pretestate

Cred ca la intrebarea asta, cel mai bine ar fi sa raspunda Brand Managerii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


DDB Romania

DDB Romania este agentia de creatie membra The Group. The Group este lider al industriei de comunicare din Romania si include agentii specializate in servicii de creatie, media, digital, branding, relatii publice,... vezi detalii »

Ogilvy Group România

Ogilvy România, parte din rețeaua internațională Ogilvy, este o companie WPP, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare din lume (NASDAQ:WPPGY). Pe piața locală, Ogilvy creează platforme de comunicare,... vezi detalii »

Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related