Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră - ediția a doua

Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră - ediția a doua

A doua ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca a fost inaugurată luni, 2 octombrie 2017. Organizatorii s-au bucurat de vreme bună și de oaspeți de seamă.

 

Inițiatorul acestui proiect cultural, Dan NIȚU, președintele Fundației Dumitru Drăghicescu le-a urat bun venit celor prezenți și le-a transmis următoarele:

„Tabăra de la Măciuca este un proiect pe care l-am inițiat în 2014. Este un proiect în care am investit mult și care a crescut foarte frumos de la prima ediție și până acum. Nu sunt un specialist în arta contemporană, dar văd în acest domeniu întregul său potențial. Arta contemporană înseamnă identitate, personalitate, educație, turism, valoare adăugată mare. Arta contemporană înseamnă un dialog profund cu ceilalți, români și străini, dar și cu noi înșine. Proiectul nostru vine cu toate aceste avantaje, cu toate aceste daruri pentru toți participanții și pentru comunitatea din Măciuca.”

De asemenea, președintele Fundației, Dan NIȚU, a anunțat că trei dintre artiști vor lucra la sculptura ecvestră a Reginei Maria, un proiect grandios, ce va fi realizat și ca o anticipare a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 2018.

 

Mirela NIȚU, membru fondator al Fundației Dumitru Drăghicescu, a pregătit un discurs emoționant, în care afirmă:

„Anul acesta, proiectul nostru va încerca să pună problema modelelor. Și va face acest lucru în două moduri. Primul este contactul direct pe care publicul îl va avea cu artiști contemporani de prima mână. Al doilea este invitația adresată tuturor de a medita la figurile importante ale istoriei noastre, la modul în care un singur individ poate mobiliza oamenii din jurul lui, poate îmbrățișa o misiune, cu altruism și mult curaj. Sunt convinsă că toți vom ieși mai câștigați prin simpla reflecție asupra acestui subiect, prin simplul gând că putem găsi în jurul nostru și în istoria noastră oameni valoroși, care să ne servească drept modele și sursă de inspirație.”

 

La evenimentul de inaugurare au participat și partenerii proiectului: sculptorul Viorel ENACHE, reprezentant al Atelierelor Enache Paris și cel care și la această ediție a format echipa de sculptori invitați în Tabăra de la Măciuca; Mugur MĂRCOIANU, primarul comunei MĂCIUCA; Claudiu TULUGEA, directorul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Gheorghe DICAN, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al UAP Filiala Vâlcea.

Organizatorii au fost onorați să îl aibă alături pe Alexandru GHILDUȘ, artist și designer, profesor universitar, doctor în arte vizuale și Președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Organizatorii au anunțat colaborarea cu criticul de artă Luiza BARCAN, precum și parteneriatul cu designerul Liliana Larisa CRĂCIUN, cea care a pus la dispoziție două ținute spectaculoase din colecția „Rădăcini”, ținute ce pun în valoare culorile naturii și semnele cusute de pe veșmintele tradiționale românești.

 

La eveniment au luat cuvântul și cei unsprezece sculptori invitați, ale căror biografii le redăm, pe scurt, în continuare:

CAROSI, Giovanni

n. 26 decembrie 1953 la Norma (lângă Roma), Lazio, Italia. Trăiește și lucrează la Terrasson-Lavilledieu, Aquitania, Franța și la Paris, unde s-a stabilit în 1983. Italian.

Sculptor, pictor.

A studiat sculptura la Școala de Arte Plastice din Élancourt, Yvelines, Franța.

Expoziții personale în Franța: Galeria l’Ecu de France, Viroflay, 1990, Liceul Hotelier, Saint Quentin-en-Velines, 1991, Salonul Chapelle al Hotelului Dieu à Dreux, Vélizy, 1993, Sediul France-Télécom, Saint Quentin-en-Yveline, 1994, Porte de la Vézère, Terrasson, 1996, Espace Louis Delluc, Sarlat, 1997, Centrul cultural Carsac-Aillac, Périgueux, 1998, Galeria Art Présent, Paris, 1999, Galeria Teatrului Municipal, Brive-La-Gaillarde, 2004, Galerie d’Uzerche, 2005, Espace François Mitterand, Périgueux, 2006.

Participă la saloane, bienale de sculptură și expoziții colective precum și la tabere de creație, toate organizate în Franța. A fost prezent și la prima ediție a Taberei de sculptură organizată la Măciuca, Vâlcea, România în anul 2014.

Bibliografie: www.giovannicarosi.com

 

CHIVA, Mathieu

n. 22 noiembrie 1971 la Casablanca, în Maroc.  Trăiește și lucrează în Saint Joseph, Tarn, Franța. Francez.

Sculptor, modelator, restaurator, desenator

Elev al lui Bernard Arin și Rodolphe Giuglardo (arte grafice) și al lui Christophe Pons (dessin) în perioada 1992-1996, la Toulouse. Elev al lui Jean-Michel Labarre la Châteauroux în 1996.

În 11 iunie 2017 a organizat la Muzeul Raymond Lafage din Lisle-sur-Tarn un atelier de busturi portret modelate în fața publicului prezent. Participă la evenimente asemănătoare în școli pentru copii artiști.

A contribuit la restaurarea unor monumente istorice datând din secolele XIII-XIX. În Paris, Albi, Auch, Nïmes, Le Mans, Cléry-Saint-André, Nancy, Rodez,

Bibliografie: mathieuchiva-sculpteur.com

 

ENACHE, Viorel

n. 2 aprilie 1962 în Măciuca, Vâlcea, România. Trăiește și lucrează la Paris, Franța. Român.

Sculptor, restaurator.

Împreună cu Atelierele Enache din Paris, este co-organizator în 2014 și 2017, alături de Dan Nițu și de Fundația Dumitru Drăghicescu, al Taberei de sculptură organizată la Măciuca, Vâlcea.

Expoziții personale la galeria Art 13 și la Gaite-Montparnasse, Paris, Franța, 1997 și la galeria Atelier Paris (19°), Paris, Franța, 2012.

Începând cu anul 1993, a participat la mai multe saloane de artă și expoziții colective organizate la Paris și în multe alte localități din Franța: Autun, Bagneux, Béziers, Briève, Brinon sur Beuvron, Chevannes-Changy, Clamecy, Corbigny, Giverdy, Guipy, Lormes. A sculptat în tabere de creație din Franța: Plouguerneau, 1992; Montbrison, 1995; Espartignac Corrèze, 2004; Eyburie Corrèze, 2005; Perros-Guirec, 2007; Haut Nivernais, Guipy, 2013; în Finlanda, Kemijärvi, 1994; în Mexic, Toluca, 1995; în Olanda, Borkel-en-Schaft, 1996; în Italia, Asiago, 1998 și Carrara, 2001. A fost prezent și la prima ediție a Taberei de sculptură organizată la Măciuca, Vâlcea, România în anul 2014.

 

GRINBERG, Zoran

n. 3 august 1968 în Paris, Franța. Trăiește și lucrează la Paris, Franța. Sârb, francez.

În perioada 1984-1989 studiază sculptura cu Mijo Mijuskovic la Niksic în Muntenegru și apoi în ateliere de beaux-arts din Paris (desen și modelaj) în perioada 1991-1999.  Între 1989-1991 a fost asistent al sculptorului Jack Vanarsky. Expoziții personală la Fivizzano și Lerici, Italia în 2012.

După 2009 are multiple colaborări cu galerii din Franța și Italia (Galerie Patrice Peltier – Paris/Le Mans, Selective Art - Paris, Studio LB - Brescia, Blu Corner - Carrare). Participă la tabere de sculptură din Italia, Bosnia, Croația, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și la expoziții colective din Franța și Italia.

Bibliografie: www.zorangrinberg.com

 

JAROBA LEMUS, Joy

n. 13 noiembrie 1963 în Independencia, Chile. S-a stabilit în Franța în 1989. Trăiește și lucrează la Montreuil, Île-de-France, Franța. Chilian, francez.

Sculptor, restaurator, pictor.

Expoziții personale la galeria Everart din Paris și la Ambasada statului Chile din Paris în 1999, la galeria Barna din Barcelona, Spania, în 2004 la Galerie de la Bièvre, Paris, în 2006, la galeria Myriam Hass, Paris, în 2007 și la Casa statului Chile din Paris în 2011.

Participă la expoziții colective și saloane de artă organizate în  Austria, Brazilia, Chile, Franța și Spania.

Bibliografie : www.joyjaroba.com

 

LE LOUARN, Anne

n. 7 decembrie 1960 în Quimper, Finistère, Franța. Trăiește și lucrează la Rouans, Loire-Atlantique, Franța. Francez.

Este președintele Asociației sculptorilor din Bretania.

Expoziții personale la galeria Quaker din Londra, Anglia și Nantes, Franța în 1994, la Rezé, Franța, 1995, la galeria Quaker din Londra, Anglia, în 1996, la Roscoff, Franța în 1998, la Clinique de la Haute Foret, Nantes, Franța, în 2000, galerie du Minage Vertou, Clisson, Franța, 2003, Galeria Le Carroi des Arts, Montlouis-sur-Loire, Franța, 2004, la Galerie de la Gare, Oudon, Franța, 2007, la Saint-Marc-sur-Mer și La-Chapelle-sur-Erdre în 2008, la Médiathèque, Le Pellerin, Franța, Chapelle de l’Hopital, Pornic, Franța, Maison des Arts, Gujan Mestras, Franța, în 2010, la Capela din Surzur, Franța și Pigeonnier du Château, Sourzac, Franța, în 2011, la La Vinaigrerie, Le Pellerin, Franța, la Saison Synoptique, Castelul din Excideuil, Franța și Spațiul Camille Claudel, Les Sorinières, Franța, în 2012, la Sainte-Foy-la-Grande, Franța, Fort Villa Martès, Saint-Nazaire, Franța și La-Chapelle-sur-Erdre, în 2013 și la Montpon-Ménestrol, Franța și Château des Izards, Coulounieix-Chamiers, Franța, în 2014.

Bibliografie: www.anne-le-louarn-sculpture.com

 

MEUNIER, Kevin       

n. 9 noiembrie 1990. Trăiește și lucrează la Paris, Franța. Francez.

Sculptor, scriitor

Este sculptor asistent la Atelierele Enache din Paris. În perioada 2011-2014 a scris și a publicat trei cărți. În 2015 a primt premiul 3 la festivalul de sculptură în piatră de la Baux de Provence.

 

MINCU, Răzvan

n. 7 mai 1955 în București, România. Trăiește și lucrează în București, România. Român.

Sculptor, pictor. Poet.

A absolvit Institutul de Construcții (1982).

Membru al Uniunii artiștilor plastici București, sculptură (1995).

Expoziții personale în străinătate: Heidelberg, Germania, 1991 și Lageland și Assen, Olanda, 2001, Ulm, Germania, 2006. Expoziții personale în România: Teatrul foarte mic, București, 1985; galeria de artă a municipiului București, 1987, 1990, 1993 și 1996; galeria Mario Plaza, București, 1999; Muzeul literaturii române București, 2001; galeria Simeza, București, 2002; galeria Orizont, București, 2009.

Bibliografie: Enciclopedia artiștilor români contemporani, vol. V, ed. Arc 2000, 2003; Dicționarul sculptorilor din România (XIX-XX), vol. II, ed. Academiei, 2012; Dan Tudor-Indexul independent Tudor-Art, edițiile 2012, 2013 și 2017; www.mincu.cbi.ro.

 

PIEPLU, Fanny

Trăiește și lucrează în Chaumont-sur-Loire, Loir-et-Cher, Franța. Francez.

Sculptor, restaurator.

 

SĂLIȘTE, Sergiu

n. 25 august 1947 în Orlești, Vâlcea, România. Trăiește și lucrează la Râmnicu Vâlcea și Orlești, Vâlcea, România. Român.

A absolvit Liceul de arte Craiova și Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, București (1974). A studiat cu Paul Vasilescu.

Membru al Uniunii artiștilor plastici Pitești, Sibiu și Vâlcea (1975). Președintele Cenaclului UAP Vâlcea (1982-1992). Profesor de arte plastice la Râmnicu Vâlcea.

Expoziții personale la Râmnicu Vâlcea, (1974 și la galeria Artex în 1982, 1985, 1988, 1992, 1997), Pitești (galeria Metopa, 1986) și București (galeria Eforie, 1988).

Bibliografie: Grozdea, Mircea-Sculptori români contemporani, ed. Meridiane, 1984; Salonul național de artă (catalog), 2001; Petria, Petre-Vâlcea. Oameni de știință, cultură și artă, vol. II, 2004; Dicționarul sculptorilor din România (XIX-XX), vol. II, ed. Academiei, 2012

 

ȚĂRAN, Lucian

n. 18 iulie 1959 în Aninoasa, Hunedoara, România. Trăiește și lucrează la București, România. Român.

Sculptor, artist decorator (ceramică)

A studiat la Academia națională de arte, București (1990-1996).

Membru al Uniunii artiștilor plastici București, sculptură (1997).

Expoziții personale: Expoziția de sculptură normală (ceramică sculpturală), 2005, Galeria Orizont, București; My girls (ceramică sculpturală), 2012, galeria Galateea, București; Parcul (ceramică sculpturală), 2015, galeria Galateea, București.

Bibliografie: Dicționarul sculptorilor din România (XIX-XX), vol. II, ed. Academiei, 2012; www.luciantaran.com.

 

 

A doua ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca este organizată de Fundația Dumitru Drăghicescu, în parteneriat cu Atelierele Enache Paris.

Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Primăria Măciuca, Consiliul Local Măciuca, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Vâlcea, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Designer Liliana Larisa Crăciun.

Sponsor principal: Damila SRL

Sponsori: Forest Retreat & Spa, Remservice SRL, Crama Bauer, Domeniul Știrbey, Casa de Vinuri Iordache, Danke!, OSKAR, ARCON, WEBER, TEMAD, CRH, ROMCIM, MULTIBAT, CERESIT.

Parteneri media: Radio România Cultural, Kiss FM, Modernism.ro, Revista Atelierul, Ceașca de Cultură, IQads, SMARK, Artindex, Cooperativa Urbană, Asociația Operatorilor Culturali din România, MATER – biblioteca de materiale, VTV, Vâlcea1, Vocea Vâlcii, Săptămâna în Oltenia, Ziarul de Vâlcea, Craiovaforum.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related