FNTi 5 – o poveste a evoluției teatrului independent din România

FNTi 5 – o poveste a evoluției teatrului independent din România

Se iau 12 teatre independente din toată țara, se-adună la București timp de patru zile și se lasă la jucat, cântat și povestit. Se adaugă discuții după poftă, strategii și dezbateri serioase, se scoate de la naftalină Statutul Artistului și se-ncheie cu succes cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Teatru Independent. Urmează un studiu amănunțit al fenomenului independent în România și se pune deja la cale ediția cu numărul VI.

24 de reprezentanții – spectacole independente produse de companiile autohtone în ultimul an, evenimente sold-out, premiere absolute și invitați de seamă au îmbogățit oferta culturală din capitală între 9 și 12 noiembrie. Ediția din acest an nu a reprezentat doar un punct de intersecție între independenți și-ai lor colegi, sau între artiști și spectatori. FNTi5 s-a transformat în cea mai onestă definiție a cuvântului ,,prietenie’’. Eliminarea competiției din specificul festivalului a condus la o diversificare a selecției oficiale, așa că iubitorii de teatru au avut ocazia, și în acest an să descopere producții îndrăznețe, spectacole-concert, one-man-show-uri, performance-uri multi-media și experimentul realizării unui spectacol în 24 de ore.

 

Întâlnirile oficiale și mesele rotunde care au avut loc în primele două zile de festival au adus noi perspective și un strop de optimism asupra situației actuale din sectorul cultural independent. De la alegerea unui nou Consiliu Director al Asociației Teatrelor Independente, elaborarea unei strategii comune pe termen lung privind dezvoltarea fenomenului, crearea unei comunități în jurul acestuia și implementarea unor standarde calitative pentru proiectele și producțiile realizate în spațiul independent.

 

Necesitatea abordării unor noi direcții a fost dezbătută şi analizată într-un cadru oficial, la Palatul Parlamentului, la invitația Senatorului Vlad Alexandrescu. Pentru prima dată în istoria independenților din România, s-a adus în discuție recunoaşterea, din punct de vedere legislativ, a identității teatrelor independente și a modului în care acestea funcționează. Efectuarea unui studiu amănunțit și elaborarea unei infrastructuri au fost puse pe lista de priorități în cadrul FNTi5. Cu entuziasm și determinare, Asociația Teatrelor Independente dă startul unei noi etape în sectorul cultural.

Prin prezența la București, pe toată durata festivalului, a dramaturgului german  Behrmann, Managerul General al Asociației Artelor Performative Independente, situația teatrului independent din România a fost discutată și într-un context internațional. Astfel, la finalul celor patru zile de FNTi 5, artiştii implicați au reușit să-și contureze o imagine reprezentativă a fenomenului global independent, într-un schimb permanent de idei și experiențe.

Se încheie o nouă ediție a  Festivalului Național de Teatru Independent, dar începe o nouă etapă pentru Asociația Teatrelor Independente, pentru prima oară organizator al acestui eveniment.

 

Sponsori: Boiron

Parteneri Media: Radio Guerrilla, IQads, DCnews, Yorick, Liternet.ro, Observatorul Cultural, SUB25, Raftul cu Idei, NOIZZ, IQool, Ediția de dimineață, Verbs describs us

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related