IMBOLD NATIV - festival de gastronomie la sat. Viscri - Saschiz – Criț – Meșendorf, 3 - 7 iulie 2019

IMBOLD NATIV - festival de gastronomie la sat. Viscri - Saschiz – Criț – Meșendorf, 3 - 7 iulie 2019

Între 3 și 7 iulie, Asociația Culturală Imbold vă așteaptă la Imbold Nativ, un festival de gastronomie la sat în patru sate din Transilvania: Viscri, Saschiz, Meșendorf și Criț. Principalele experiențe pregătite de Imbold Nativ sunt: degustări în șură, picnic în livadă, brunch în sat, cina în natură, Slow Food Market, ateliere de gătit.

Imbold Nativ se va desfășura în interiorul unor gospodării autentice din satele: Viscri, Saschiz, Meșendorf, Criț. Împreună cu producătorii locali, de miercuri până duminică, Imbold a creat un tur gastronomic ghidat în care vor avea loc degustări de brânzeturi locale artizanale și vinuri din zona Târnavelor, dulcețuri și Chutney-uri de la Pivnița Bunicii din Saschiz, gin local și bere artizanală din Saschiz, brânză maturată trei luni din lapte de Bălțata românească la Meșendorf, atelier de lichiu în cuptor săsesc în Criț și atelier de gătit miel la ceaun în Viscri.

Festivalul este primul demers gastronomic coordonat simultan în mai multe sate și construit aproape în întregime de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este dezvoltarea culturii gastronomice locale, promovarea eco-turismului și reducerea turismului de masă care a început să amenințe micile comunități din sate. 

Festivalul va avea un Slow Food Market în fiecare sat cu siropuri, dulcețuri, legume, fructe locale și pot fi cumpărate în cadrul festivalului.

Deschiderea festivalului va avea loc pe miercuri, 3 iulie la Viscri 32 cu vernisajul Teracota Mediaș - teracote pictate manual la ultima fabrică de teracotă din România. Joi, festivalul continuă în satul Criț cu un picnic și un atelier de lichiu în cuptor săsesc, vineri se va muta la Meșendorf la un prânz vânătoresc, sâmbătă în satul Saschiz cu un Brunch la Biserică pregătiti de Asociația Femeilor din Saschiz. Imbold Nativ se va încheia cu un prânz muzical în șură gătit la Viscri 32, iar după prânz, biologul Miruna Popa de la My Transilvania va face tur ghidat despre flora spontană comestibilă pe dealurile din Viscri. 

Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi tipărite într-o carte de bucate reinterpretate de Oana Coantă și Mara Oană, carte ilustrată de artistul Andrei Argaetic.

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Imbold Nativ a fost inițiat în 2013 ca festival de arte cu inspirație folclorică. A cuprins șase sectiuni și a găzduit expoziții, workshop-uri, concerte și degustări în palate, grădini și fabrici, amplasate de cele mai multe ori în centrul Bucureștiului.

În 2016, Asociația Imbold a deschis o sucursală în Viscri - sit Unesco și a inițiat o serie de proiecte care au ca scop descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil. 

Festivalul Imbold Nativ descoperă, susține, documentează și reinterpretează rețete vechi și promovează producători mici, restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect.

Organizat de Asociația Culturală Imbold și Viscri 32
Finanțat de AFCN.
Parteneri strategici: Asociația My Transylvania, Eat-local.ro, Experience Transylvania, Slow Food Viscri
Parteneri principali: Fundația Adept Saschiz, Fundația Mihai Eminescu Trust, Centrul Comunitar Viscri, Gal Târnava Mare, Primăria Saschiz, Asociația Femeilor din Saschiz, Slow Food Saschiz, Slow Food Țara Bârsei, Meșendorf 65, Casa Krauss, Viscri 125, Teracota Mediaș, Kredenz - curator culinar, 2 Women Chefs, Colinele Transilvaniei
Degustat de: Radio Guerrilla

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related