[Starea de bine] Dragoș Toncean: Pentru a nu cadea în ”sănătos, dar nesănătos” trebuie să ne ascultăm propriul corp

[Starea de bine] Dragoș Toncean: Pentru a nu cadea în ”sănătos, dar nesănătos” trebuie să ne ascultăm propriul corp

Prin acceptarea de sine începe echilibrarea stilului de viață personal. Mai concret, să fim împăcați cu cine suntem, fiecare, și cu trecutul nostru, spune Dragoș Toncean, instructor de fitness și fost sportiv de performanță în arte marțiale. Doar din echilibru putem construi un stil de viață sănătos, iar în acest demers începe și povestea cu voința. Pentru că, dintr-un astfel de mod de viață, cu care ne angajăm într-o relație pe termen lung, nu în vreo aventură trecătoare, nu trebuie să lipsească hidratarea, somnul de calitate, alimentația curată și mișcarea fizică. Fără scuze, fără abateri…repetate, hai să zicem.

Starea de bine este cea despre care povestim în această serie de materiale, în care vorbim cu oameni din industria wellness-ului. Legat de sport, Dragoș ne reamintește:

"Uneori, activitatea fizică fiind dusă la extrem și, ulterior, organismul nostru devenind suprasolicitat, riscăm surpriza unei epuizari și dereglari hormonale ale organismului nostru, lucru care trebuie evitat în cel mai constient mod posibil".

Cu Dragoș Toncean povestim în continuare despre forme de mișcare și aflăm, din practica sa, cum se raportează românii la un stil de viață sănătos.

 

Drumul tău către sportul de performanță

Am avut contact cu sportul de mic copil. Fiind sub indrumarea parintiilor, in timp, a devenit un obicei prin frecventarea antrenamentelor sportive constante si mai tarziu am devenit pasionat de o disciplina sportiva si atras de viata competitionala din aceasta disciplina, mai exact Karate Shotokan.

Am practicat aceasta ramura sportiva pana la varsta de 25 de ani, performind in competitiile sportive specifice la nivel national si international, insa, nu acest lucru este cel mai important, ci faptul ca am crescut si m-am dezvoltat in aceasta conjunctura sportiva cu principii sanatoase si cu mentalitatea de autodepasire constanta atat fizica cat si psihica. Aceasta este esenta pe care ti o ofera viata sportiva de performanta si disciplina oricarei ramuri sportive!

Dupa ce am incheiat aceasta etapa din viata mea, mi-a fost imposibil sa ma desprind de stilul de viata activ si avand in vedere ca asta am stapanit cel mai bine de a lungul vietii, m-am decis sa imbratisez meseria de antrenor de fitness, acest lucru fiind indeplinit imediat dupa o perioada de studii. Astfel, am inceput sa activez in industia fitnessului.

 

Resurse și studii accesate

Am absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Scoala Nationala de Antrenori, cursuri acreditate de Antrenor Personal si Antrenor de Grup si diferite cursuri de nisa, concepte si acreditari in Fitness. In urma acestor studii am acumulat multa informatie si in acelasi timp am studiat si experimentat pe propria piele, ulerior ajungand la un stil de viata echilibrat din punctul meu de vedere.

 

Cum vezi tu un stil de viață echilibrat

Pentru mine un stil de viata echilibrat, cu mintea si corpul, incepe cu propriul sine, sa fii impacat cu tine si cu trecutul tau, mai concret sa te accepti pe tine insuti. Apoi, relationarea calitativa cu persoana apropiata si familia, tinerea in frau a elementelor vicioase din propria viata - sa fim sinceri toti avem anumite dependente: zaharuri etc . Abia dupa, zic eu ca vin alimentatia si activitatea fizica.

Pentru un stil sanatos de viata din punct de vedere fiziologic nu trebuie sa ne lipseasca hidratarea, alimentatia curata, adecvata, sanatoasa. Aceasta este cheia pentru un stil de viata sanatos, in primul rand. Si, in al doilea, activitatea sportiva sub diferite forme intr-o conjunctura constanta.

 

De evitat pentru a nu cădea în extreme nesănătoase

Pentru a nu cadea in ”sanatos, dar nesanatos” trebuie sa ne ascultam propriul corp, uneori activitatea fizica fiind dusa la extrem si ulterior organismul nostru devenind suprasolicitat, riscam surpriza unei epuizari si dereglari hormonale ale organismului nostru, lucru care trebuie evitat in cel mai constient mod posibil.

 

Din practică, cum se raportează oamenii la un stil de viață sănătos

Din fericire romanii se raporteaza foarte frumos la stilul de viata sanatos in ultimii ani. Din experienta mea, am constatat ca sunt accesate centrele si programele de fitness in numar din ce in ce mai mare, Pe retelele de socialiazare si mediul online romanii acceseaza informatii tot mai mult legate de acest topic, un volum in continua crestere la antrenamentele de grup pe care le sustin, nivelul de fitness al membriilor din centrele de fitness s-a dezvoltat semnificativ. Am ramas placut surprins cand am avut parte de cerere pentru antrenamentele personale in aer liber si online in perioada pandemiei, lucru care m-a facut sa merg mai departe in aceasta industrie.

 

Capcana dietelor

Dietele nutritionale stau la baza piramidei in lumea sportului de porfomanta din zilele noastre, dar pentru un stil de viata sanatos sunt suficiente cateva reguli de combinarea alimentelor si nutrientiilor in functie de orele din momentul zilei. Ca instructor de fitness recomand ca dietele sa fie abordate in plan nutritional doar sub indrumarea persoanelor abilitate (nutritionisti specializati care au experimentat diferite forme ale acesteia, deoarece nutritia este un domeniu complex si diversificat).

Ca si persoana care iubeste misacarea si viata sanatoasa, cred ca una dintre capcanele dietei este insuccesul de a fi transformata intr-un stil de viata sanatos cu un rezultat dorit, asteptat.

 

Cum îi ajuți pe oameni cu toate cunoștințele tale

In prezent, invat si motivez persoanele cu care lucrez sa faca sport si sa se hraneasca astfel incat sa aiba un stil de viata sanatos, offline si online .

La stilul de miscare potrivit nevoilor noastre trebuie sa ne analizam orice problema de sanatate si functionare a corpului nostru si mai exact tot ce trebuie sa evitam cand vine vorba de miscari (in special pentru cei care au atentionari din partea medicului specializat). Dupa ce ne-am asigurat de toate aceste aspecte putem aborda mai multe tipuri de antrenamente. Aici ne bucuram de multe forme de miscare: antrenamente de exercitii cu greutatea corpului si cardiovasculare, antrenamente de conditionare pentru regiunea mediana a corpului si posturale, antrenamente cu greutati la statii sau aparate fixe si exercitii cu greutati libere, mobilitate articulara si intinderi musculare. Din punctul meu de vedere aceste tipuri de antrenamente trebuiesc combinate pe cat mai mult posibil pentru un stil de viata sanatos.

 

Promovarea

In social media sunt un exemplar putin ciudat pentru zilele noastreJ nu prea m-am de-a lungul timpului, dar, de cand a intervenit pandemia, am inceput sa activez si prin aceasta parghie. Satisfactia primita din aceasta parte m-a entuziasmat datorita rezultatelor si feedback-urilor primite din partea persoanelor pe care le antrenez.

 

Din rutina ta personală de viață echilibrată

Personal traiesc intr-un mix de nutritie si sport prin prisma meseriei mele de antrenor fitness. Sustin diferite antrenamente de grup care necesita efort fizicic si ma bazez pe nutritie pentru refacerea si conditionarea corpului. In prezent ma simt foarte bine si cred ca sunt intr-un echilibru bun.

In completarea celor de mai sus, nu lipsesc antrenamentele mele personale pe care le fac din placere de mic copil.

Rutina zilnica este ocupata cu antrenamente de la prima ora a diminetii, compartimentata in asa fel pe parcusul zilei, astfel incat sa gasesc loc pentru ferestre destinate nutritiei si odihnei personale.

 

3 obiceiuri de viață cu impact mare asupra sănătății

Orice schimbare poate fi interpretata si este cu impact minor sau major in functie de stilul de viata al fiecaruia dintre noi. Aceeasi schimbare poate fi usor de ”ingerat” de catre unele persoane si mai dificil pentru altele. Tinand cont de acest aspect si plecand de la obiceiuri, ca si directie pot fi mentionate:

  • Somn de calitate (minim 7 ore pe noapte)
  • Hidratare optima (minim 2L apa/zi)
  • Focus pe 3 mese pe zi cu doua gustari, preferabil inainte de ora 19:00.

La fel de importanta este miscarea zilnica sub toate formele!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related