Fire de memorie, expoziție de fotografii românești

Fire de memorie, expoziție de fotografii românești

Expoziția "Fire de memorie" reunește cca. 250 de fotografii românești din perioada 1840-1940 și poate fi vizitată la Muzeul Micul Paris (Lipscani 41) între 1 și 17 septembrie. Vernisajul are loc vineri, 2 septembrie la ora 19.

Primii 100 de ani din istoria fotografiei, de la inventarea unui procedeu tehnic de succes, de către Louis Daguerre până la Al Doilea Război Mondial, au înregistrat progrese mari și accesul unui public tot mai larg atât la bucuria imortalizării chipului, cât și la practicarea acestui meșteșug.

Selecția exponatelor este foarte diversă: de la dagherotip, la fotografiile pe carton, pe tablă (ferotipii), fotografii carte-de-visite sau carte poștală, și alte tipuri și formate; de la portrete, la locuri din diverse orașe și sate din România, obiecte, meserii, instantanee, fotografii de studio, fotografii de bâlci… fotografii din București, sau Iași, Timișoara, Turnu Măgurele, Piatra Neamț, Lugoj, Alexandria, ș.a. Expoziția va fi punctată și de alte obiecte: albume foto vechi, negative, aparate foto din epocă, etc.

Despre fascinația oamenilor din sec. XIX în fața noii invenții, despre cutuma socială a mersului la fotograf - adevarat ritual de reprezentare, informații inedite – despre importanța și simbolistica cu care oamenii investeau micile reproduceri ale chipurilor lor (cu totul diferite față de atitudinea omului modern vizavi de imagini) vom vorbi la evenimentul de deschidere - "De la clipă la eternitate și invers" – vineri 2 septembrie, ora 19, împreună cu Eugen Ciocan, maître fotograf, specializat pe fotografia de epocă și inițiatorul Muzeului Micul Paris.

Joi 15 septembrie, la ora 19.00, Theodor E. Ulieriu-Rostás, cercetător la Arhiva de Imagine Muzeul Țăranului Român și fondatorul Laboratorului de Memorie Urbană, va susține o conferință despre istoria fotografiei în România. Cele două conferințe vor putea fi urmărite și online, live pe peretele Asociației Kinofest, și pe zoom.

Asociația Kinofest lansează și o invitație publică, în mediul online, a unei acțiuni de aducere în atenție a fotografiilor vechi: cei care doresc să ni se alăture, sunt rugați să posteze pe rețelele de socializare, în această perioadă, fotografii vechi din arhiva familiei (sau chiar și de pe internet, dacă nu au), cu #fotografiilebunicilor. Este o acțiune de conștientizare a valorii documentare și sentimentale a fotografiilor vechi, și necesitatea protejării lor.

De la 1840 până astăzi, fotografia își păstrează nealterată puterea magică – nu de a fura spiritul, cum se temeau unii superstițioși din sec. XIX – ci de a conferi oamenilor un strop de eternitate, și de a realiza o comunicare peste timp – înaintașii noștri priveau în obiectivul camerei spre viitor, spre noi. Iar noi avem prilejul, prin intermediul fotografiilor să deschidem o fereastră către trecut, către ei. Dintre toate fragmentele și rămășițele prin care putem studia trecutul, puterea imaginii este de necontestat.

Fotografiile din expoziția Fire de memorie fac parte din colecția Valentin și Raluca Partenie.

 

 

Intrarea la expoziție este liberă.

Expoziția "Fire de memorie" este organizată de Asociaţia Kinofest .
Acesta este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Parteneri: Jurnal de București, Radio România Actualități, Modernism.ro, IQads, Fotocabinet, Muzeul Micul Paris.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related