Intervenție artistică multidisciplinară de Maria Bălan (instalație) & Adrian Drăguț (compoziție audio) la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București

Intervenție artistică multidisciplinară de Maria Bălan (instalație) & Adrian Drăguț (compoziție audio) la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București

În cadrul programului multianul Un-hidden Romania, Maria Bălan (instalație) & Adrian Drăguț (compoziție audio) au realizat o intervenție artistică multidisciplinară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.

Lucrarea, instalată în spațiul exterior al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Panduri, este realizată în co-producție de artista Maria Bălan și muzicianul Adrian Drăguț (Dragutesku). Această nouă intervenție artistică continuă traseul cultural al lucrărilor artistice stradale din București, oferind studenților, cadrelor didactice, locuitorilor și vizitatorilor un nou prilej de contemplare asupra rolului activismului, articulat de culorile vibrante utilizate de Maria Bălan pentru această pictură. Scanând codul QR inserat în desen, privitorii pot experimenta lucrarea ascultând fragmentul muzical compus de Adrian Drăguț (Dragutesku).

Inspirați de Sociona, super eroul FSAS, care este preocupată ca lucrurile să funcționeze bine în comunitatea ei și acționează pentru ca societatea să protejeze și să promoveze drepturile omului, cei doi artiști au lucrat în paralel pentru a crea o instalație și un fragment muzical, care pot fi descoperite în curtea sediului din Panduri, cât și online, pagina dedicată intervenției.

Instalația pe care am realizat-o aici, în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială, o reprezintă pe Sociona, un personaj-erou al facultății, o persoană care este activistă și luptă pentru diverse cauze sociale. Personajul m-a inspirat în a face un fel de autoportret, apropo de faptul că mă interesează problemele de mediu și arta pe care o fac are și zona asta activistă. Am încercat, în instalația asta, să transmit ideea unui personaj care luptă cu ceea ce are la îndemână. Tocmai de aceea personajul ține cărți și instrumente de desenat, pictat. Ideea e că, luptăm cu ceea ce avem noi la îndemână și cu ceea ce ne reprezintă.”, Maria Bălan.

Facultatea de Sociologie și Asistența Socială, UB mulțumește asociației culturale Save or Cancel, coordonată de către Cristina Popa și Andrei Racovițan, pentru includerea noastră în programul de regenerare urbană și de umanizare a spațiilor prin artă Un-hidden România. Astfel, spațiile exterioare ale FSAS au prins viață, oferind studenților noștri, dar și turiștilor ce vizitează Bucureștiul, o invitație la explorarea complexității vieții sociale, precum și la promovarea cunoașterii prin arta stradală. Pe lângă personajul Sociona, super eroul UB ce simbolizează puterile conferite de către specializările facultății noastre, în reinterpretarea artistei Maria Bălan, ne bucurăm și de muralul de mari dimensiuni realizat de către iZZY iZVNE și BBoy Vean, expus pe calcanul facultății, o creație vizionară ce exprimă șase lumi diferite, portaluri către lumină și întuneric, ce coexistă în echilibru. De asemenea, ne bucurăm și de KSELEQOQYNQYSHY (Casele cu Ochi Închiși), o lucrare de amploare ce umanizează întreaga curte a facultății, realizată de către naratorul vizual Lucian Niță, ce reprezintă o infinitate de universuri pline de culoare ce pot fi descoperite prin meditație.”, Prof. dr. Doru Buzducea, Decan Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.

Alătură-te programului și experimentează muzica și arta vizuală care modelează spațiile publice.

Fotografii de Andrei Neamțu, Un-hidden Romania
Program realizat de Save or Cancel
Parteneri: Biblioteca Metropolitană BucureștiMuzeul Național de Artă Contemporană (București)Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (București)Lente (București)Colegiul Național de Arte Regina Maria (Constanța)Asociația Artipic (Iași)
Parteneri media: IglooZeppelinThe InstituteIQadsRevista AtelierulLa pas prin BrașovLitera 9Romania PozitivăBook HubTeen PressRevista Golan, Modernism, Agenția de Carte, Propagarta

Co-finanțat de AFCN
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related