Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi? - Răzvan Rughiniș | Editura Humanitas, 2022

Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi? - Răzvan Rughiniș | Editura Humanitas, 2022

Cuvânt înainte de Constantin Vică. 

Primul val al tehnologiilor informației a amplificat puterea de calcul și memoria, iar al doilea a redefinit relațiile umane și comunitățile. Astăzi, valul inteligenței artificiale încredințează algoritmilor decizii ce țin de bine și de rău, de viață și de moarte, de la armată și medicină la școli, trafic urban sau credite bancare. Creatori, dar și supuși ai algoritmilor, vom putea rămâne oare stăpâni ai propriei sorți? Sau vom deveni sclavi ai unei tehnologii tot mai greu de înțeles, chiar și pentru creatorii săi? Răzvan Rughiniș examinează noua societate digitală cu ochiul inginerului în calculatoare și cu lupa eticii aplicate, oferindu-ne un ghid care să ne ajute să navigăm prin noua societate digitală și, deopotrivă, să apărăm demnitatea umană în întâlnirea cu tehnologia. 

„Într-o lume marcată profund de instaurarea unei noi stăpâniri a datelor și cârmuită de o nouă aristocrație a algoritmilor, într-o lume în care riscăm ca un nou tip de guvernanță să ne inducă sentimentul de rătăcire al propriilor noastre urme digitale prin meandrele Big Data, într-o lume în care dorințele noastre nu vor mai fi un mister, decât, poate, pentru noi înșine, cartea profesorului Răzvan Rughiniș reprezintă un adevărat tratat despre înțelepciunea spațiului digital.“ 
Prof. univ. dr. ROMIȚĂ IUCU, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București 

„Suntem atât creatori, cât și consumatori ai lumii digitale... În fiecare zi, miliarde de utilizatori se bucură de beneficiile gratuite ale motoarelor de căutare, ale rețelelor de socializare și ale aplicațiilor digitale descărcate pe telefonul mobil. În pandemie, spațiul digital a oferit un colac de salvare pentru toate interacțiunile blocate în spațiul fizic, iar giganții tehnologici sunt printre marii câștigători ai acestei dezordini istorice, consolidându-și și mai mult statutul... Provocarea noastră, ca europeni, este să evităm mitul tehnologiei salvatoare și învestirea datelor cu încredere oarbă. Trebuie să regândim regulile jocului automatizării și utilizării Big Data.“ 
RĂZVAN RUGHINIȘ

 

RĂZVAN RUGHINIȘ, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, doctor în știința calculatoarelor din 2005 și, din 2021, absolventul programului de master„Etică aplicată în societate, afaceri și organizații“ la Facultatea de Filozofie a Universității din București, urmărește crearea de comunități și de traiectorii de termen lung în educație și transformare socială prin tehnologie. În 2013, alături de antreprenorul și investitorul Andrei Pitiș, a pus bazele programului Innovation Labs (www.innovationlabs.ro), care a sprijinit peste 500 de noi produse digitale prin start- up uri și spin- offuri, având o amprentă națională în 18 centre universitare din România. Cercetarea și cursurile sale se axează pe securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private. În ultimii 10 ani, a publicat, în calitate de autor și coautor, peste 50 de lucrări științifice pe tema securității și protecției datelor personale. De asemenea, a publicat peste 30 de articole științifice în domeniul interacțiunii om–calculator, cu accent pe studiul experienței utilizatorilor, tehnologii persuasive și gamificare, inclusiv în conferințe și jurnale prestigioase ale domeniului precum ACM- CHI, ACM- AltChi, CSCL și HCI, Computers & Security, Computer Law & Security Review și Ethics and Information Technology. Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

 

Video: Autorul despre carte

 

Cartea a apărut la Editura Humanitas.

 

Info:

Ediția 2022, paperback
Dimensiuni: 13 x 20 cm
288 pagini
ISBN: 978-973-50-7738-9

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related