Expoziție de artă contemporană - doar la un click distanță. În era digitală, tehnologiile 3D aduc arta contemporană în casele oamenilor din toate colțurile lumii. Prin experiențe imersive, arta depășește granițele geografice

Expoziție de artă contemporană - doar la un click distanță. În era digitală, tehnologiile 3D aduc arta contemporană în casele oamenilor din toate colțurile lumii. Prin experiențe imersive, arta depășește granițele geografice
  • Publicul din România și cel internațional este așteptat în expoziția virtuală Back to Where It All Began din cadrul programului Accelerator.
  • Oglindă fidelă a expoziției prezentate în spațiul fizic al Gaep, viewing room-ul Back to Where It All Began deschide accesul publicului autohton și internațional la arta contemporană din România.
  • Expoziția Back to Where It All Began s-a desfășurat la Gaep în format fizic timp de trei luni. În această perioadă, peste 2000 de vizitatori au vizionat lucrările nou-produse de cei 10 artiști emergenți selectați în programul Mentorat și producție pentru artiști emergenți.

Oglindă fidelă a expoziției Back to Where It All Began, prezentată în spațiul fizic al Gaep, între 10 februarie și 13 mai 2023, viewing room-ul a fost creat cu obiectivul de a extinde accesul publicului la lucrările de artă găzduite de galerie și de a crea noi audiențe, oameni care nu locuiesc în București, dar care sunt interesați de arta contemporană.   

Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi sunt cei 10 artiști emergenți selectați anul trecut în program, ale căror lucrări nou produse pot fi vizionate acum online, pe site-ul accelerator-mentorat.ro.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Unul dintre acestea a fost expoziția de la Gaep, care acum este dublată de expoziția online, iar în curând vor lua startul proiectele de artă în spațiul public în mai multe orașe din România.

„Digitalul a deschis lumea în foarte multe domenii, mai ales în ultimii ani, iar conectivitatea a devenit un stil de viață, de lucru, de business. De ce am subestima rolul online-ului în arta contemporană? Chiar arta este locul cel mai propice îmbinării dintre inovație și creativitate, iar sensul acestor două noțiuni se poate suprapune. Expoziția creată în mediul online deschide accesul unor publicuri noi la arta contemporană și înlătură barierele de natură geografică, de limbă sau de cultură. Mai mult decât atât, astfel arătăm altor țări cu un peisaj al artei contemporane mult mai dezvoltat că și în România avem artă de calitate, artiști cu potențial, care, aflați la început de drum, au nevoie de sprijin pentru a se consacra internațional.”, Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Propectus, co-fondator Gaep și project manager Accelerator.

Viewing room-ul Back to Where It All Began permite și păstrarea expoziției pe termen nelimitat în forma în care aceasta a arătat în spațiul fizic, prin arhivare online.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), urmărește, prin programul Accelerator, să susțină artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană. Arta contribuie, astfel, la dezvoltarea individuală și colectivă, făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Programul Accelerator continuă, în perioada iunie-septembrie 2023, cu etapa arta în spațiul public. Detalii despre primele orașe care vor găzdui proiectele – în curând.  

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Asociația Culturală Eastwards Prospectus promovează arta contemporană la nivel național și internațional prin expoziții și proiecte culturale sau educative desfășurate împreună cu parteneri cheie din sfera culturală. În cei 7 ani de la înființare, ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii, interesați de arta contemporană.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related