Accelerator încheie suita de proiecte de artă în spațiul public. Lucrarea „Biblioteca de jocuri publice” este adusă din online In-situ de artista Maria Mandea

Accelerator încheie suita de proiecte de artă în spațiul public. Lucrarea „Biblioteca de jocuri publice” este adusă din online In-situ de artista Maria Mandea

Sâmbăta, 23 septembrie 2023, ora 12.00, în fața sălii cinematografului Gloria din Titan, Strada Bucovina 6, sector 3, București

Sâmbăta, 23 septembrie 2023, va fi prezentată ultima lucrare din etapa de artă în spațiul public a programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți. Artista Maria Mandea invită publicul bucureștean să participe la „Biblioteca de jocuri publice”, o intervenție în spațiul public de tip joc, care se va desfășura începând cu ora 12.00 în fața sălii cinematografului Gloria din cartierul Titan, din Strada Bucovina nr. 6, sector 3, București.

Această activare In-situ propusă de Maria Mandea este armonizată cu anterioara intervenție online, desfășurată la finalul lunii iunie 2023, care a deschis suita de proiecte de artă în spațiu public din cadrul Accelerator-ului și care marcat lansarea „Bibliotecii de jocuri publice”. Găzduită de website-ul Institutului Jocului, „Biblioteca de jocuri publice” este o colecție de jocuri, care conține regulile și instrucțiunile de instalare, iar aceste jocuri pot fi desenate și jucate în spațiul public de către oricine.

Lucrarea constă într-un spațiu fizic delimitat, unde artista invita publicul larg să experimenteze și chiar să creeze noi jocuri. Prin joc, spațiul public devine un spațiu ludic, un spațiu locuit, poetic și activ. Intervenția va fi efemeră, cu o durată de doar 6 luni, dar aceasta poate fi repetată de către public aici sau în alte spații publice, urmărind instrucțiunile de instalare a jocurilor disponibile în Biblioteca de jocuri publice, pe website-ul Institutului Jocului.

Biblioteca este deschisă și accesibilă oricărui tip de public, astfel încât va fi folosită și ca un instrument pedagogic pentru a implica oamenii în crearea și înțelegerea jocurilor în spațiul public.

„Maria Mandea este artista care și-a pus profund amprenta asupra conceptului de artă în spațiul public din proiectul Accelerator. Ea este preocupată constant de chestiuni sociale și își exprimă opiniile sonor, prin intermediul lucrărilor sale. Maria este, dacă vreți, „the glue”- conectorul care a agregat proiectele de artă în spațiul public din ultima parte a Accelerator-ului. Ea a venit cu ideea lucrării „Full of merit, yet poetical. Auto-distructive traces” – cunoscută publicului sub numele mingea uriașă de cretă, pe care 3 artiste din program – Ana Maria Szöllösi, Roberta Curcă și Lucia Ghegu au prezentat-o în Timișoara, București și Cluj-Napoca. Vă invit să participați la lucrarea de pe 23 septembrie în cartierul Titan. Este și ultima lucrare din programul Accelerator care se va încheia  la finalul lunii septembrie.”, Andrei Breahnă, project manager Accelerator și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus

După intervenția din cartierul Titan din București, următorul pas este dezvoltarea unei rețele de locuri de joacă (spații publice în București) în care biblioteca să devină o platformă la îndemâna tuturor.

Artist și designer, Maria Mandea folosește jocul ca mediu de lucru. A absolvit în 2017 UAUIM București, a susținut un doctorat pe subiectul jocurilor la UNArte București în 2022 și, în prezent, predă designul de jocuri la masteratul de Art of Game Design de la UNATC București.

Cu un background în design de produs și scenografie, activitatea ei recentă explorează situații participative în care invită vizitatorii să devină actori și co-autori ai lucrării de artă. 

În 2017 a co-fondat colectivul Super:Serios, în care dezvoltă jocuri și propuneri pentru spațiul public alături de alți arhitecți, urbaniști și artiști. A co-fondat Știrbei47, atelier deschis și spațiu pentru artă emergentă și participativă din București în anul 2021.

În expoziția „Back to Where It All Began”, artista a propus o lucrare manifest, Restitutio in integrum, instalație joc ce pornește de la cazul real al parcului IOR din București, din care o parte a devenit proprietate privată în urma retrocedărilor de după 1989. În expoziție, jucătorii au revendicat parcul, plantând copaci-acadele, pe care publicul le-a primit la intrarea în expoziție.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția Back to Where It All Began de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, alături de viewing room, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public pe care le prezentăm acum în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și Oltenița. Lucrarea face parte din etapa de artă în spațiul public, de altfel și ultima din programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor, lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).*

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related