Apel la amintiri: Muzeul Memoriei caută amintirile celor născuți între anii 1961-1969

Apel la amintiri: Muzeul Memoriei caută amintirile celor născuți între anii 1961-1969

În contextul pregătirii celei mai noi expoziții digitale, „Adolescent în comunism: Anii 70-80”, Muzeul Memoriei lansează un apel la amintirile celor născuți în perioada 1961-1969. Demersul vine să completeze proiectul realizat la finalul anului 2023, Adolescent în comunism: născut între 50-60.

Proiectul anterior a explorat perioada adolescenței petrecută în comunism, în perioada anilor ‘65-’75. Cercetarea transpusă într-o colecție de amintiri și istorii personale, interviuri, fragmente din presă, ziare, televiziune și altele are la bază un gând simplu: care sunt asemănările și deosebirile între adolescența trăită astăzi și cea de acum două generații?

„Acum opt ani, am creat Muzeul Memoriei din dorința de a ne putea uita la istoria noastră colectivă într-un alt fel: prin lentile personale care, altfel, s-ar fi putut pierde. Am conceput proiectul ca pe o arhivă digitală în care fiecare om își găsește locul. În fiecare proiect, invităm oameni obișnuiți să ne povestească întâmplări obișnuite care, puse laolaltă, ne apără trecutul de pericolul uitării. În noul proiect, explorăm adolescența petrecută în comunism, fix așa cum a fost ea văzută de cei care ne încredințează amintirile lor. Așa că, dacă ai ceva de povestit în capitolul Adolescent în comunism: anii ‘70-’80, te invităm să faci parte din Muzeul Memoriei!” a declarat Smaranda Pasnicu, co-fondator Punctart.

 

Apel la amintirile celor născuți între 1961 și 1969

În cercetare actuală, vor fi cuprinși 9 ani în care, pentru cei intervievați, s-au schimbat anotimpuri, mentalități, activități, prietenii, bănci de școală cu cele de liceu, libertăți și restricții, muzici și filme.

Dacă te-ai născut între anii 1961 și 1969 și dorești să contribui cu amintirile tale în proiect, poți folosi formularul de contact de pe site, sau poți scrie un mesaj direct pe oricare dintre paginile de Social Media ale proiectului: Instagram sau Facebook.

Expoziția digitală rezultată în urma demersului cultural va genera o nouă pagină pe muzeulmemoriei.ro în care se vor explora teme precum iubirea, deziluziile, regimul politic, cutremurul marcant din 1977, dar și concluzii despre ce putem învăța sau la ce putem renunța. 

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Punctart este un ONG cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști și specialiști. Punctart este un creator de experiențe culturale și dezvoltă proiecte destinate tinerilor, la granița dintre artă și tehnologie.

Proiectul „Adolescent în comunism: Anii 70-80” este un proiect co-finanțat AFCN.

Parteneri proiect: Muzeul Amintirilor din Comunism Brașov, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii,  Centrul Comunitar Zi de Bine, Asociația Acasă în Banat.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related