Code4Ro, un an mai tarziu: 3 proiecte live, alte 3 care vin acusi, 0 weekenduri libere

Code4Ro, un an mai tarziu: 3 proiecte live, alte 3 care vin acusi, 0 weekenduri libere

Prin toamna anului trecut, povesteam prima data despre o comunitate optimista de programatori care avea (deja) vreo 70 de membri si o echipa-nucleu, toti dornici sa aduca tehnologia in sfera publica.

Astazi, Code4Ro este a doua organizatie ca marime a comunitatii din cadrul Code for All, cu toate ca e cea mai tanara dintre ele. Pana acum au strans peste 400 de voluntari si 300 de aplicanti (cei care urmeaza sa fie implicati in cele 16 proiecte on-going, publicate si updatate consecvent pe site-ul lor). Lucreaza din 11 timezone-uri diferite, 25% dintre membrii comunitatii fiind in diaspora. Cu o singura exceptie, fiecare membru Code4Romania are job de zi.

Impreuna, au lansat pana acum 3 proiecte, unul fiind si premiat la Gala Societatii Civile in 2017. Urmeaza foarte curand lansarea altor 3.  Pentru ochiul neavizat, mentionam ca fiecare proiect presupune validarea in profunzime a unei idei, gasirea si stabilirea unor parteneri, alocarea taskurilor, coordonarea echipelor implicate, monitorizarea evolutiei proiectului, si construirea unei strategii pentru dezvoltare dincolo de development (toata lumea, in cor: PRO-BO-NO).

Se explica, deci, faptul ca majoritatea celor din echipa-nucleu a trecut prin cel putin cate-un burnout pana acum, cum spune Olivia Vereha (UX Designer). Si tot de aici reiese ca, pentru a exista in continuare, Code4Romania are nevoie sa poata sustine angajati full-time.

 

Overview dupa un an de coding pentru romani

Organizatia Code4Romania in sine este cel mai important proiect al nostru; ii putem spune Project Zero

De la primele conversatii despre cum sa lucram, cum functionam, cum desfasuram un proiect si incotro ne indreptam, a fost cale lunga, cu suisuri si coborari, trial and error, design si redesign de proceduri. This is not your regular NGO in special pentru ca dezvoltam produse, depunem o munca diferita de ceea ce se asteapta de obicei oamenii sa auda despre un ONG.

Functionam ca o companie de IT pentru care profitul inseamna sa ducem Romania un nivel mai sus, cel putin din punct de vedere tehnologic. Scrum meetings, munca in sprinturi, flowuri de proiect si organizatie, proceduri de adoptare de tehnologii, traininguri pentru comunitate, evenimente, call-uri regulate si multe altele.

Identificarea unor formule potrivite de lucru pentru echipe care muncesc de pe tot globul, sincronizarea oamenilor si aducerea tuturor pe aceeasi pagina, apoi replicarea modelului in toate proiectele implica saptamani in sir de munca. Asta, in timp ce si noi, echipa de baza, ne aflam in orase si tari diferite.

Apoi, toate stau sub o pelicula de hazard data de natura muncii voluntare, complet diferita de cea normata (se intampla dupa program, in weekend, depinde de stare, timp, prioritati).

Cu exceptia lui Bogdan, care isi dedica tot timpul organizatiei, toti avem un job la care ne ducem zi de zi, iar Code4Romania incepe de la ora 18.00. Nu ai niciodata predictibilitate, de aceea este important ca mereu oamenii din echipe sa fie in numar cat mai mare astfel ca atunci cand unul nu mai are disponibilitate, lucrurile sa nu ramana in aer.

Pe langa Bogdan, care este full-time in Code4, mai avem alti trei part-time si un staff de alti 17 care se ocupa de organizare, logistica, status, gestionarea parteneriatelor interne si externe, evenimente, comunicare etc. Toti acesti oameni, de la primul la ultimul, depun munca pro-bono. 

  

Cifrele de pana acum: 400 voluntari 

Desi nu existam oficial si nu ne lansasem cu surle si trambite, anul trecut pe vremea asta deja eram 70 de oameni. Un moment de boom a fost evenimentul de lansare din septembrie de la Tech Hub; un altul a fost in perioada protestelor, cand foarte multi voluntari s-au inscris pentru a contribui in special la proiecte precum Ce Zice Legea sau Catalog Politic.

Motivele pentru care oamenii intra in organizatie variaza, dar firele comune sunt destul de simple: pot contribui cu skillurile lor, o provocare din punct de vedere profesional, fie ca vorbim de developeri, oameni de comunicare, cercetatori, designeri sau analisti, iar la finalul zilei, produsul lor este vizibil, util, functional, comunicat.

Aproximativ 25% din comunitate este reprezentata de diaspora, iar pentru multi dintre ei, Code4Romania reprezinta un mod de a da ceva inapoi tarii din care au plecat.

 

300 de aplicanti 

Aplicantii sunt oamenii care inca nu au lucrat propriu-zis pe un proiect Code4Romania; sunt parte din comunitate, urmeaza sa fie introdusi in Slack si sa migreze, in functie de preferinte si de specializari, in proiectele aflate in lucru sau in cele noi. Asta e un proces lent si ne pare rau ca dureaza, uneori, foarte mult de la cererea de voluntariat pana la onboarding si alocarea pe un proiect; asta se intampla exclusiv pentru ca, la fel ca toti voluntarii, nucleul Code4 lucreaza pro-bono, iar timpul este acelasi pentru noi toti.  

 

3 proiecte sus

Centru Civic s-a nascut ca un tool intern pentru noi, in timp ce faceam research pentru a descoperi aplicatii civice dezvoltate in Romania si nu numai. Ne-am dat seama ca exista multe aplicatii civice foarte bune, utile, dezvoltate de ONG-uri si de cetateni de care trebuie sa stie cat mai multa lume.

Acum lucram la varianta 2.0 a acestuia, care va fi una dintre componentele unui proiect mult mai indraznet care va mapa toate proiectele dezvoltate de societatea civila, va incuraja si fluidiza voluntariatul, atat in Romania cat si in Republica Moldova. Exista multe alte functionalitati pe care le va cuprinde, dar va lasam sa le descoperiti pe parcurs.

 

Vot Diaspora a fost primul proiect Code4Ro, un tutorial pentru romanii din diaspora cu scopul de a-i ajuta sa se inscrie la vot. Varianta 2.0 a acestui proiect va demara in curand si va transforma platforma existenta intr-una utilizabila la orice runda de alegeri, indiferent de tipul de proces electoral la care se supune.

A fost si ramane un proiect de suflet, in special prin prisma faptului ca organizatia s-a nascut in diaspora si un procent foarte mare din comunitatea noastra se afla peste hotare.

 

Monitorizare Vot a fost cel mai complex dintre cele trei, iar rezultatele pe care le-a inregistrat ne-au demonstrat ca dupa fiecare furtuna apare un curcubeu.

Am reusit sa aducem procesul de observare electorala in anul 2017, in peste 1.000 de sectii de votare, inlocuind pixul si hartia cu o aplicatie simpla care transmite date in timp real catre ONG-urile care acrediteaza observatori, permitand sesizarea eficienta a neregulilor. Totodata, app-ul ofera o radiografie a ce se petrece in sectii la fiecare moment al zilei de vot.

Premiul pentru implicare civica obtinut la Gala Societatii Civile in acest an ne-a confirmat ca eforturile voluntarilor nostri au meritat fiecare noapte pierduta, fiecare commit in github si fiecare linie de cod scrisa.

In momentul acesta lucram la varianta 2.0 a aplicatiei care va putea fi utilizata si in Republica Moldova, va oferi rapoarte in timp real, va permite si incarcarea de imagini video si transmiterea lor catre ONG-uri, iar cetatenii obisnuiti vor avea si ei posibilitatea de a raporta nereguli.

 

16 proiecte on-going. Dezvoltate intern sau extern?

E dificil sa spunem ca un proiect este in totalitate al nostru sau vine din afara. Fiecare propunere de proiect (inaintata de un membru intern, de un ONG, de o institutie sau de o persoana din societatea civila) trece printr-o etapa de incubare: propunerea este pusa pe masa de "disectie", se face research pe publicul tinta, se valideaza functionalitatile impreuna cu experti in domeniile respective pentru a putea afla daca exista o nevoie si in ce mod vor folosi oamenii app-ul respectiv.

La acest moment, aproape toate proiectele sunt dezvoltate cu parteneri, de obicei  ONG-urile sau institutiile care ne-au propus proiectul. In cazul unui proiect venit de la un membru Code4Romania, cautam un partener potrivit pentru a ne asigura ca, odata finalizat, va fi dus mai departe, continuand sa fie o resursa utila. 

Theater Hub este de exemplu un proiect care a pornit din interiorul Code4Romania si pentru care ne-am gasit parteneri in cei de la PunctArt.

 

Cum decurg intersectiile voastre cu statul?

Am discutat pana acum cu cinci ministere si doua primarii, dintre care s-a concretizat un parteneriat cu Ministerul Justitiei pentru trei proiecte; unul va fi lansat in urmatoarele saptamani.

Atitudinea este foarte incurajatoare, dar ne confruntam cu aceeasi problema pe care o avem in interactiunile cu ONG-urile: lipsa de personal suficient, implicit cu lipsa capacitatii de a livra, si cu o comunicare relativ lenta.

Mai exista un aspect important de notat aici - si anume divizarea digitala, un gap de instruire tehnologica. Altfel spus, lipsa unei intelegeri in detaliu a unui proces de app development cap-coada - metodologii, cercetare, incubare, testare. Practic, de intelegere a posibilitatilor pe care ti le da progresul tehnologic. Dar lucrurile merg in directia potrivita.

 

Raporturile cu celelalte organizatii Code for All

Suntem cea mai tanara organizatie din Code for All, dar, in acelasi timp, suntem a doua cea mai mare comunitate Code4 din lume. Am indrazni sa spunem ca suntem si printre cei mai eficienti si, cu siguranta, economi, avand in vedere ca suntem singurii nefinantati dintre toate organizatiile membre. Incepand cu 2017, suntem membri cu drepturi depline si ne pregatim in curand sa participam la prima intalnire oficiala a tuturor organizatiilor membre, in Taiwan.

 

Companii care v-au sustinut

Pana acum am avut parte de sustinere in-kind, donatii in produse, abonamente etc. Atlassian, Amazon, Microsoft, Google, Slack, Slackline, Moqups, github, Canva, IQads (:P) plus multi alti parteneri punctuali care ne ajuta in organizarea evenimentelor, lucru pentru care le multumim foarte mult, nu ne-am fi descurcat fara ei.

Au existat, de asemenea, si RTS care ne-au donat o suma suficienta cat sa ne putem deplasa in locurile in care avem comunitati in tara si diaspora si sa achizitionam domeniile web si conturile de mobile development necesare pentru aplicatii.

 

5.000+ github commits. Explicati :)

Cel mai simplu mod de a explica e: sa treci de pe ciorna pe curat, cum faceam la scoala. Dupa ce lucrezi la o functionalitate a unei aplicatii si esti increzator ca merge bine, dai un commit. Ca sa vezi daca bucata ta de cod se impaca bine cu restul codului deja scris si daca aplicatia face ce trebuie.

In Slack, fiecare echipa pe canalul sau vede cand cineva da commituri, de cate ori etc si chestia asta functioneaza oarecum si ca un element de motivare interna. Avem chiar unii voluntari campioni la commituri in github. Dar tine foarte mult si de stilul de munca al fiecaruia, de aceea numarul nu este neaparat unul relevant.

Unii developeri lucreaza local totul si dau un singur commit, o data, si merge ca uns din prima. Altii prefera o abordare din aproape in aproape si lucreaza in pasi mici cu verificari constante. Nu este o regula.

 

11 timezones

Impartirea pe timezones reflecta natura internationala a Code4Ro. De la inceput, organizatia noastra a fost sensibila la dorintele romanilor din afara de a ajuta, de a-si folosi cunostintele pentru binele tarii. Proiectele noastre se preteaza foarte bine pe profilul expatului roman, fie ca e din mediul academic sau din cel business.

Chiar daca, astazi, majoritatea voluntarilor sunt in Romania, asta nu inseamna ca organizatia este una locala. Proiectele Code4 nu se adreseaza doar nevoilor Romaniei - avem, de exemplu, proiecte axate pe problemele refugiatilor sau pe securitatea jurnalistilor - deci voluntarii nostri din diaspora pot contribui in egala masura in societatile in care traiesc si lucreaza. Vrem sa construim o comunitate globala a romanilor, nu una axata exclusiv spre Romania.

 

Sustenabilitatea organizatiei

Tot ce s-a intamplat pana acum a fost datorita unei echipe care se apropie (foarte tare) de a doua sau chiar a treia runda de burnout. Oameni care, dupa cele 8 ore de birou, intra pe tura de noapte pentru a raspunde tuturor voluntarilor, pentru a-i organiza, pentru a planifica pasii, a negocia parteneriatele si multe altele. Weekendurile pentru multi dintre noi sunt o amintire vaga ce ne bantuie din cand in cand.

Resursele care ne lipsesc acum tin de partea financiara. O organizatie de dimensiunile Code4Romania are nevoie de management, de planning, de oameni dedicati ca suport pentru toate proiectele, de HR, de contabilitate, de secretariat.

Daca vrem sa continue, proiectele sa mearga mai departe si sa putem dezvolta si alte aplicatii, avem nevoie de oameni care sa poata face asta full-time.  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related