[FIT] Ghid de supraviețuire în epoca fraudelor digitale

[FIT] Ghid de supraviețuire în epoca fraudelor digitale

În era Fake News, adevărul este din ce în ce mai greu de întâlnit. Instrumentele de manipulare și fraudă au devenit atât de sofisticate, încât ai senzația că orice mail sau mesaj ascunde o capcană. Cum să îți păstrezi o viață online sănătoasă și echilibrată, fără să ajungi la extreme de paranoia și izolare, dar nici să nu cazi victimă atacurilor online, care pot căpăta forme din ce în ce mai obișnuite și familiare?

Prin educație, informare și filtrul critic. FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, programul de educație financiară lansat de Banca Transilvania, are misiunea de a vorbi oamenilor despre bani într-un limbaj simplu și accesibil. Iar siguranța online este unul din capitolele importante când vine vorba de educația financiară.

Care sunt pericolele online, ce forme pot lua fraudele în digital și ce poți face pentru a te proteja? Avem câteva răspunsuri în rândurile de mai jos:

 

Noul dicționar al fraudelor online

Riscuri online, scam-uri, atacuri de tip malware, phishing, whaling, fake news. Avem nevoie de un nou dicționar pentru numele noilor fraude online. Și de o mai bună înțelegere a acestor termeni. 

Asta face programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, lansat de Banca Transilvania: clarifică noțiunile economice și ajută oamenii să aibă o relație responsabilă cu banii. 

Emisiunea "De toți banii”, parte din programul FIT, analizează într-un episod pericolele online și noile tipuri de fraude digitale. Dana Ciriperu și Silviu Istrate (Faiăr), gazdele emisiunii, vorbesc despre siguranța în mediul virtual, alături de invitații Bogdan Drăcea, Dragoș Stanca & Denisa Sima.

"Aproape jumătate din timpul activ al unei zile e petrecut în online. E foarte important să conștientizăm faptul că așa cum ne păzim de hoți pe stradă sau de accidente, trebuie să ne păzim de escroci și accidente și în spațiul digital", spune Dragoș Stanca. 

 

Instrumente sofisticate de fraudă

Fraudele sunt de multe feluri și pândesc la orice click. Ele au putere într-un mediu vulnerabil. Dependența noastră de scrolling, dorința de validare, obsesia pentru like-uri creează contextul favorabil pentru păcăleli online. 

"Sunt două categorii de fraude pe internet. Una e la nivel filosofic: ni se fură atenția, gândurile și opiniile. Apoi, există frauda financiară", spune Dragoș Stanca. 

Denisa Sima și-a blocat o singură dată cardul pentru că "cineva" îl folosea intens la cumpărături. A sunat la bancă și reușit să recupereze toată suma. O altă companie îi folosea imaginea în online ca să vândă un fond de ten. Furtul de identitate este una din fraudele des întâlnite. 

La fel de frecvent este și phishingul. Phishingul e ca și cum ți-ar bate la ușă cineva și ți-ar spune că face parte din asociația de proprietari a blocului tău și trebuie să îți actualizezi datele pentru că domnul președinte de bloc e puțin bolnav, explică Dragoș Stanca. Și tu, de bună credință, dai toate informațiile: copie după buletin, pin card, informații personale. 

"Tot timpul am încercat să ne păcălim între noi și să ne manipulăm. Acum avem și tehnologie mai bună să facem asta. Spațiul digital oferă mult mai multe instrumente de fraudă", spune Dragoș Stanca

 

NU dați click aici!

Multe mesaje de scam sunt primite pe mail sau sms, în social media sau prin apeluri telefonice. Ele sunt gândite personalizat, în așa fel încât să pară foarte credibile. Pentru a detecta astfel de mailuri, e bine să te uiți la adresa de email de pe care provin, la numele exact al site-ului către care ești direcționat. 

"Acum e din ce în ce mai greu să îți dai seama ce e fake și ce e adevărat. Așa ajungi să dai click pe tot felul de linkuri periculoase", spune Bogdan Drăcea

Malware înseamnă toate programele "rău-intenționate". Atacuri ambalate în mesaje credibile, în fișiere obișnuite - un document, o poză, un CV, o prezentare PPT - pe care atunci când le deschizi pornești de fapt un program care îți poate corupe device-ul pe care ești conectat și contaminează sistemele. Există malware troian, spyware, adware (reclame care pot fura bani).

Ce putem face? Să fim atenți, vigilenți, reticenți. Dar nu în mod exagerat, pentru că și teama constantă de a nu fi păcăliți poate avea efecte adverse. 

"Reticența dusă la extrem, paranoia, înseamnă izolare. Trebuie să existe un echilibru", spune Denisa Sima

În concluzie: fii sceptic, citește mereu cu atenție, verifică sursa, nu da click pe linkuri dubioase, nu oferi informații personale. Și dacă, totuși, se întâmplă să fii victima unei fraude online, există câteva soluții:

Grijă, educație, spirit critic, informare, gândește-te de două ori înainte să dai click. Așa începe ghidul de supraviețuire în epoca fraudelor online. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related