La Romtelecom se poarta Mimi

BLITZ KRITIK

Inteleg ca ultima moda in materie de spoturi de succes este sa joace in ele actorul Mimi Branescu. Daca nu e el, atunci trebuie sa fie Andi Vasluianu. Parca si vad echipa de creativi concentrandu-se jumatate de zi in jurul unui flipchart pe care scrie asa:

Client: oricare - vopsea, bere, banca...
Scenariu: n-are importanta
Replici: nu conteaza
Slogan: da-l naibii, vedem noi...
Actor: stim - MIMI BRANESCU sau ANDI VASLUIANU

Sincer, la cate reclame cu cei doi au fost pe tv in ultimul an, am impresia ca nu agentia isi alege cine sa joace in spot, ci Mimi si Andi isi aleg in ce sa joace. Daca vor ei.

In fine, se pare ca, de curand, primul a ales sa apara intr-un spot din ultima campanie Romtelecom. Filmele sunt bune (cu o singura exceptie asupra careia voi reveni mai tarziu), doar ca au dezavantajul pe care l-am mai intalnit la cateva reclame romanesti care merita comentate: sunt atat de haioase incat, la final, nu retii ce promoveaza exact. De aceea, am zis sa va dau o mana de ajutor, facand o minima documentare (tot aici, pe IQads). Astfel, avem asa:

Ultima campanie Romtelecom se numeste Thriller Movie si are 5 episoade: doua la Voce (Batranelul, Scary Movie), doua la Clicknet (Wii si Bucatareasa) si unul la Dolce (Patul).

1. Cel in care joaca Mimi Branescu este la Dolce, cu spargatorul surprins sub pat. E drept ca, prima data cand vezi spotul, te gandesti ca domnul cu camasa si vesta de sub pat ar putea fi mai degraba amantul sotiei decat un spargator de locuinte. Altfel, m-am amuzat la faza in care Mimi Branescu se apleaca dupa el si, inainte sa-l traga afara de guler, observa, oarecum mustrator la adresa nevesti-sii, cat praf s-a adunat sub pat. Mi se pare unul din cele mai bune clipuri de pe tv la ora actuala.

2. Urmatorul pe lista e spotul Clicknet "Wii". Cu copilul care se joaca la o consola in timp ce hotul - cu aceeasi camasa si vesta - iese tiptil din dulap. Scena clasica de film horror: ramas noaptea singur acasa, pustiul se joaca, inconstient de pericolul care-l pandeste din intunericul sifonierului. Pe langa imaginile cliseu, prin grilajul usii de la dulap, soundtrackul contribuie si el la taierea respiratiei, precum si la ridicarea parului de pe maini, in cazul in care ultima sedinta la epilat n-a fost trimestrul asta.

3. Spotul Clicknet cu "Bucatareasa" mi se pare cel mai slab. Secventa, la fel de clasica, cu criminalul din spate observat in luciul tigaii e ok. Insa de-aici incolo filmul se fasaie. Femeia incepe sa turuie un text lung din care tot ce-ti ramane in cap este inadvertenta "(Conexiunea - n.r) merge foarte bine. Norocul tau e ca am luat netul cel mai ieftin". Adica, daca netul cel mai ieftin merge foarte bine, ce sens au celelalte abonamente scumpe? Plus ca, unde s-a mai pomenit in Romania ca marfa cea mai ieftina sa fie foarte buna?!

Imi imaginez urmatorul dialog intre echipa regizorala si client: "Bai, fratilor, nu pot sa bag atatea fraze brusc in gura femeii! Oamenii nu vor ramane cu nimic, plus ca stric frumusetea scenei". "Asculta, baiatu'… Unde te crezi aicea? La tine pe platou, la Hartia va fi albastra? Aici noi dam banu', noi spunem ce sa zica spotu'! Treci la loc si baga Motor acolo!".

4. Faza in care "Batranelul" din Voce aprinde lumina, se intoarce brusc si da peste criminalul care intentioneaza sa-l sugrume nu e cine stie ce. Replicile sunt banale, iar filmul nu are nici o sclipire de inteligenta pana la final. "Stii ce-i fi-miu? Badigard!" Aaa… lasati-ma sa ma gandesc putin… Nu, n-am ras.

5. In spotul Voce, "Scary Movie", ideea ca victimele sa se intoarca impotriva asasinului care incearca sa le terorizeze prin telefon e simpatica. Iar echilibrul intre mesajul promotional si dimensiunea artistica a filmuletului pare sa supravietuiasca. Da, am inteles: de pe fix poti sa suni si pe mobil, si pe fix, si in State, si unde vrei. Nu m-am prapadit de ras la dialoguri, insa montajul gen Scary Movie este excelent. Iar faza de la final, cu bulinele colorate din sigla Romtelecom care cad pe cartonul cu oferta sub forma de picaturi de sange, face toti banii dati pe factura de telefon.

-----
Daniel Goace este redactor la Academia Catavencu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar


Comentarii

Semiramid Tismaneanu
acum 14 ani
Deci... ce e asta? Asta, de-am citit eu mai sus. Ce e? De ce aveam nevoie (nu eu, noi) de cineva care sa ne povesteasca (si descrie) spoturile de la Romtelecom? "...echilibrul intre mesajul promotional si dimensiunea artistica a filmuletului pare sa supravietuiasca."?!... Ce-i asta? Cine scrie asa ceva? Si de ce? Exista oamenii astia? Sau e totul deshertaciune?...
ema prisca
acum 14 ani
Multumim pentru timpul alocat analizarii profunde a campaniei Romtelecom, domnule Goage.

Inteleg initiativa grupului Realitatea Catavencu de a-si folosi la maxim toate resursele, pe toate fronturile. De a crea sinergie, cum ii zicem noi in advertising. Dar lucrul asta, ca sa iasa bine si sa nu saboteze brandul Realitatea Catavencu in incercarea sa de a construi seriozitate, trebuie facut chiar cu seriozitate. Do what you preach, zice un principiu strategic. Adica n-as vrea s-o vad pe Ana Militaru la masa cu Cristian Tudor Popescu, bagand-o in colt pe doamna Ridzi. Nu ca nu-mi place de Ana, ci ca Ana nu are competente publice de analist politic si atunci nu o iau in serios. Capcana in care ati cazut dumneavoastra. Felul in care ati ales sa va construit comentariul e marcat de irelevanta. Nu ne spuneti nimic interesant noua lucratorilor in advertising si target al site-ului iqads, ba dimpotriva aratati ca nu stiti nimic despre proces.

S-ar putea insa sa gresesc. Poate de fapt asta e noua strategie de comunicare a grupului Realitatea Catavencu: "noi ne pricepem chiar la toate."

Multumesc.

Joie Negru
acum 14 ani
Imi usurati munca de pe forum :)
Ioana Ioana
acum 14 ani
Dintre toate cele 5 spoturi, momentul in care batranelul ii zice hotului ca fiu-sau e "badigard" mi se pare cel mai comic pentru felul in care o spune. La fel si in spotul in care fata care vrea sa intre in casa si-l iontalneste pe hot, il intreaba "vrei sa mergem la un film de dragoSsste" :))



Branded


Related