De la polis la online, democratia nu mai e ce a fost

De la polis la online, democratia nu mai e ce a fost

Ati putea spune ca democratia e deja fumata. Ca ce se facea in Atena oricum nu era foarte democratic, dar ca functiona, cu minusurile ei de doctrina politica, datorita numarului destul de restrans de oameni raportat la efectivele de acum. Ca oricum democratia de acum nu e democratie pe bune, ci un teatru de papusi. 

Un australian s-a gandit la versiunea 2.0 a democratiei, pe care a si instituit-o intr-un orasel din Germania. Christian Behrendt (Executive Creative Director, Razorfish) este creativul care pune puterea in mouse-urile oamenilor, dandu-le ocazia sa influenteze agenda saptamanala a primarului lor. Cum functioneaza? Cetatentii din Heidelberg se implica in viata comunitatii printr-un site dedicat, Get The Mayor.

Procesul e simplu ca buna-ziua-domnule-primar: locuitorii din Heidelberg pot fie sa inscrie un punct de interes, fie sa voteze unul deja existent. Proiectele care acumuleaza cele mai multe puncte vor fi vizitate de primarul asta zambaret:

Asta este fata primarului Dr. Eckart Wurzner

Aici se voteaza fiecare punct de interes. La sfarsitul fiecarei saptamani, initiatorul cu cele mai multe voturi este contactat pentru o intalnire personala cu primarul.

Nu stiu cum era inainte de aceasta initiativa, dar Heidelberg pare un orasel linistit de munte, in care oamenii simt mai putin prapastia comunicarii dintre ei si cei care ii conduc. Priviti:

P.S.: Asteptam aplicatia GetTheOprescu. Intrebarea e: unde l-ati trimite? Puteti gandi si in afara libertatii, wink.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related