Light Fridays cu blănoși printre birouri

Light Fridays cu blănoși printre birouri

Vara rasună hiturile latine și apar cele mai mișto reguli de birou. Două vin din departamentul de HR de la Grupul Lowe. Cu Adriana Axon (HR Manager) în frunte, s-a dat program special de vineri (liber după ora 15.00) și verde la adus animalele de companie în birou.

Ideea cu vinerea mai scurtă le-a venit de anul trecut și a fost implementată tot de-atunci. Motivul: în vinerile de vară, se intensifica gândurile de mare, munte sau ieșit cu prietenii. Odată cu ele, randamentul scade. Și HR-ul nu a rămas indiferent: a facut un sondaj cu toți publicitarii din clădire. Acțiunea a fost, bineînțeles, îmbrățișată și îmbunătățită. S-a decis, așadar: vinerea se lucrează doar 6 ore și se vine cu cățelul, pisica, purcelul. Bine, nu s-au găsit purcei pe la casele publicitarilor, dar s-au găsit dihori. Iar până acum, s-au plimbat printre birouri vreo zece blănoși. 

Dar ce se întâmplă, dragi clienți, când apar urgențe vineri, după 15.00? Se lucrează, stați liniștiți. Poate că nu rămâne toată lumea pe baricade, dar nu se golește agenția dacă e nevoie. 

Pe lângă Light Friday și Pet Friendly Friday, Lowe mai are și alte acțiuni dedicate angajaților. Una dintre ele este joia, după program, pe terasele lor de la etajul 4, unde toată lumea se strânge în jurul unei roabe cu bere. Și cu vin pentru fițoși (sic!). 

V-am adus la cunoștință, așadar, ce se întâmplă prin alte agenții că poate faceți la fel. Menționăm că nu e musai să fie pe timp de vară. 

 

Ideea Light Friday

Vara oricum avem mai puțin chef de muncă decât de obicei, mai ales când se apropie weekendul. Vinerea toată lumea stă cu ochii în telefon, pe rezervarea de la mare, pe mersul trenurilor, pe meteo sau pe chat cu prietenii să-și facă planuri pe ultima sută de metri. Așa că ce ne-am zis? Decât să stăm la birou cu mintea la vacanță, mai bine o facem oficial – stăm doar 6 ore, dar le muncim cum trebuie până la ora 3 și apoi fugim în weekend. În felul ăsta, avem câteva ore în plus de soare în Vamă sau în parc sau la film sau orice avem chef să facem.

Ideea nu este nouă, ne-a venit încă de anul trecut, doar că anul ăsta am hotărât să scurtăm și mai mult programul și să începem încă din luna iunie. Adevărul e că oamenilor le-a plăcut atât de mult vara trecută încât anul ăsta, încă de când a venit căldura, ne tot băteau la cap prin lifturi sau pe holuri: “Mai facem Light Friday? Nu se poate zi mai scurtă, cu mai puține ore de muncă?” :) 

Așa că am propus din nou treat-ul ăsta de vară top management-ului și am hotărât să facem un sondaj, să vedem ce vor oamenii mai exact. Așa s-a ajuns la programul de muncă de 6 ore, cu plecare la ora 3, ca să ne bucurăm și mai mult de un weekend mișto. Și reacția oamenilor a fost pe măsură – nu ne-a venit să credem că putem fi deja pe plajă până la 6 după-amiaza vinerea. În prima zi de Light Friday chiar s-a strâns în Vamă o gașcă foarte mare de colegi din grup – e super sentimentul ăla când te întâlnești pe plajă – întâmplător sau nu – cu oamenii pe care i-ai văzut la birou cu doar câteva ore înainte. 

 

Program până la 15.00 ȘI cu animalele de companie la birou

Ideea ne-a venit pentru că știm că mulți colegi (myself included) sunt iubitori de animale, în special de pisici și câini, iar unii au chiar mai multe animăluțe acasă. Așa că ne-am gândit că ar fi nice să propunem o vineri nu doar Light, ci și Pet Friendly, mai ales că asta e o practică destul de întâlnită afară, cu rezultate foarte bune.

În sondajul despre Light Friday i-am întrebat pe oameni ce părere au despre adusul animalelor la birou și cei mai mulți s-au bucurat de idee. Ce e fun e că și unii care nu au animale acasă ne-au spus că ar vrea să le aducă dacă ar avea.

Ni s-a părut ceva normal să combinăm Pet Friday cu Light Friday – nu ne-am fi dorit să ținem animăluțele la birou într-o zi cu program normal – știm prea bine cât de curioase sunt, dar și cât de repede se plictisesc. Ne-au vizitat până acum vreo 10 blănoși – pisici și câini – și ce ne place cel mai și cel mai mult e că animalele ne ajută foarte mult și pe noi să ne cunoaștem mai bine și să socializăm. În fiecare vineri dimineață ne strângem în jurul “oaspeților” și începem: „Vaai, ce drăguuț e!”, „Al cui e?”, ”Cum îl cheamă, ce vârstă are?” etc.

Legat de acțiunile împreună, nu avem nimic programat vinerea pentru că nu ăsta e scopul Light Friday-ului. Ideea e să plece fiecare în weekend, cu familia sau prietenii, sau să-și vadă de treburile lui personale, să se odihnească, să se relaxeze și să fie mai fericit. Faptul că ne întâlnim uneori prin Vamă e doar o coincidență sau ceva spontan, pentru că mulți colegi sunt în același timp și prieteni apropiați, dar nu e nimic organizat la nivel de grup.

Normal că avem și ocazii să ne relaxăm împreună, după program, doar că în alte zile. Spre exemplu, joia avem Roaba cu bere, pe una dintre terasele noastre de la etajul 4. Un gathering la care ne întindem la povești până târziu. Și la care efectiv avem o roabă plină cu bere și cu gheață. Mai nou, și cu vin pentru fițoși :)

 

Animalele publicitarilor din grupul Lowe

Cei mai mulți au câini sau/și pisici, dar avem și o colegă cu dihori, spre exemplu, ceea ce ni s-a părut foarte cool tuturor.

Momentul în care am dat mailul despre Pet Friday a fost probabil cel mai mare engagement făcut vreodată de echipa de HR. Toată lumea a început să trimită poze cu animalele de acasă, ca un fel de lobby pentru a le aduce la birou. Iar clipul de pe YouTube cu dihorii a devenit viral, am schimbat vreo 20-30 de mailuri doar pe subiectul ăsta până ne-a zis o colegă să ne potolim, să mai și lucrăm. 

 

Dar cu urgențele? 

Scopul e să profităm mai mult de vară, dar știm că distracția e distracție și jobul e job. Dacă apare ceva uber urgent, normal că ne ocupăm de chestia aia. Preferăm să rezolvăm situațiile de genul ăsta prin telefon sau pe mailul de pe telefon, însă, dacă nu se poate, rămânem fizic la birou câteva ore în plus. Dar urgențele nu apar în fiecare vineri și nici mereu în aceeași echipă, deci ajungem să ne bucurăm toți, măcar prin rotație, de Light Friday.

 

Light Friday în toate anotimpurile?

Normal că ne-am dori Light Friday în toate anotimpurile. Și Light Monday, Light Tuesday, până ajungem să nu mai muncim deloc. Lăsând gluma la o parte, e un lucru foarte bun de care ne putem bucura vara, e perioada cea mai potrivită și pentru că business-ul e mai lejer, oamenii își doresc concedii, vremea caldă de afară oricum ne dă un mood mai relaxat și ne e mai greu să ne concentrăm la job vinerea când mintea ne e deja pe plajă. Sau în pădure, pe munte etc.

Dar avem și pentru celelalte anotimpuri propuneri despre cum să ne relaxăm mai mult și să ne simțim mai bine unii cu ceilalți. Revenim cu noutăți la toamnă :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related