BIEFF 2018 prezintă primul Spotlight Berlinale din România: Noi perspective asupra realității contemporane

BIEFF 2018 prezintă primul Spotlight Berlinale din România: Noi perspective asupra realității contemporane

La cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF, unul dintre cele mai importante evenimente în cadrul demersului său educațional este extinderea parteneriatului cu inovatoarea secțiune a Festivalului Internațional de Film de la BerlinForum Expanded. Sub formula Berlinale Spotlight: Forum Expanded, acest complex focus va cuprinde o serie de șase proiecții dedicate unor noi și surprinzătoare direcții la intersecția dintre cinema și arta vizuală. Spotlight-ul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut Bukarest și Arsenal – Institute for Film and Video Art și este curatoriat de Ulrich Ziemons.

Începând din anul 2006, Forum Expanded prezintă în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin experimente cinematografice, instalații video, conferințe și performance-uri. În cei 12 ani de la înființare, secțiunea a devenit o platformă importantă pentru artiștii ce oferă o perspectivă critică și o înțelegere extinsă asupra a ceea ce poate înseamna cinema-ul, fiind cea mai îndrăzneață secțiune a Berlinalei.

 

Berlinale Spotlight: Forum Expanded reunește zece lucrări care au fost prezentate la ediția din 2017 a secțiunii Forum Expanded. Cu tema The Stars Down to Earth, Forum Expanded 2017 a atras atenția asupra faptului că trebuie să revizuim modul în care ne uităm la ceea ce ne înconjoară, privind și ascultând totul de foarte aproape. Preocuparea pentru o perspectivă nouă, ancorată pe pământ, asupra lumii, transpare sub forme cinematografice multiple din lucrările din selecția Forum Expanded.” , Ulrich Ziemons.

 

Contextualizate în trei sub-programe, o bună parte din lucrările prezentate la BIEFF în Spotlight au fost inițial concepute pentru a fi prezentate ca instalații de artă vizuală și vor fi difuzate pentru prima dată pe marele ecran, în timp ce altele sunt realizate de renumiți cineaști și artiști obișnuiți cu circuitul festivalurilor de film, ca Yael Bartana, Eija-Liisa Ahtila sau Bernd Lützeler.

 

Investigând diseminarea imaginilor violenței la nivel global, construcția spațială a sistemelor politice și economice sau antropocentrismul narațiunii cinematografice, filmele din acest prim Berlinale Spotlight în cadrul BIEFF ne arată cum ne inscripționăm și reflectăm sinele în tot ceea ce este în jurul nostru – de la natură la clădirile orașului sau spațiul de lucru – cu tot cu umorul, oscilările personale sau dezrădăcinarea care vin la pachet cu experiența umană.

Din cotloanele cele mai sumbre ale industriei cinematografice dintr-un Mumbai înțepenit între cultul vedetelor, superstiție și interminabilele blocaje de circulație de fiecare zi, Camera Threat explorează relația ambivalentă și uneori paranoică dintre acest oraș al filmului și imaginea în mișcare. Așezați pe o canapea de casting, un regizor și o actriță se lasă absorbiți de conversațiile lor spontane pe marginea efectelor secundare nedorite ale unei lumi care nu se mai sinchisește să facă o distincție între realitate faptică și ficțiune. Filmul artistului vizual Bernd Lützeler – care va discuta cu publicul la dezbaterile de după proiecții – mixează mai multe genuri, după rețeta de film Masala, extrem de popular în cinematografia indiană.

 

Bunurile personale sunt mărturii materiale ale unor istorii private, care evocă sentimente, gânduri și idei ce au legătură cu experiențe din trecut. În contextul războiului și al supraviețuirii, astfel de obiecte devin semnificanți în același timp reconfortanți și dureroși ai unei lumi pierdute sau inaccesibile. În multe cazuri, ele sunt păstrate și prețuite, căpătând uneori un anumit grad de sanctitate, dar amintind în permanență de un trecut devastator. Filmul artistei vizuale Yael Bartana, Tashlikh (Cast Off) – prezentat la BIEFF cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos –  funcționează ca o platformă atât pentru supraviețuitorii, cât și pentru autorii unor genocide sau persecuții etnice, unde și unii și alții se confruntă cu conexiuni personale în forma lor materială, care îi leagă de ororile trăite.

 

Studies on the Ecology of Drama, de celebra artistă vizuală finlandeză Eija-Liisa Ahtila, poate fi privit ca un performance pentru și împreună cu o cameră de filmat. Este o meditație practică, filosofică și reprezentațională asupra incapacității tradiției noastre antropocentrice și descriptive de a vedea dincolo de domeniul umanității. În film, spațiul înconjurător proiectat este o întreagă panoramă în care este înglobat și spectatorul. O actriță (ființă umană) ne conduce prin raționamentul filmului. În stilul unei prezentări de conferință, ea explică temele lucrării și aplică exerciții de reducție asupra mediului înconjurător: un câmp, o pădure, o grădină, un coral. Ceilalți protagoniști sunt: o tufă, un arbust de ienupăr, o pasăre (drepnea neagră), un cal, un fluture galben și un grup de oameni-acrobați.

 

Clădirile multicolore dintr-un oraș din Qatar imită arhitectura venețiană. Dar aici, casele sunt goale, iar apele canalului sunt nemișcate. O cameră de filmat se aventurează să arunce o privire iscoditoare dincolo de misterioasele fațade. Turtles Are Always Home este o expediție intimă în căutarea lui acasă într-o lume efemeră. Un scurt eseu despre importanța pe care o are pentru fiecare dintre noi sentimentul de acasă și despre căutarea acesteia într-un mediu tranzitoriu. O călătorie personală către sine, cu o cameră care observă tot felul de lucruri și își oferă răgazul de a privi clădirile și împrejurimile doar pentru a se reflecta în ele. Regizoarea Rawane Nassif va participa la proiecțiile filmului în cadrul BIEFF cu sprijinul Ambasadei Canadei și al Ambasadei Libanului.

 

Hashti Tehran prezintă spațiile periferice la confluența dintre urban și suburbie aflate la marginea Teheranului. Daniel Kötter dezvăluie patru astfel de spații de tranziție, pătrunzând în părți ale Iranului care sunt vizibile doar rareori celor din afară. Panoramările lente ale camerei peste clădiri și peisaje sunt accentuate de conversații dintre agenți imobiliari și clienții lor sau locuitori din zonă, despre expulzare și despre migrație. Hashti Tehran spune povestea modului în care sunt generate spațiile sociale, care nu are legătură cu centralitatea, ci mai degrabă cu ocuparea și folosirea lor de către oameni.

 

Abonamentele de 5 intrări (nenominale), valabile pentru proiecțiile de competiție și programele tematice, și abonamentele de festival (nominale), valabile pentru toate proiecțiile și evenimentele BIEFF 2018, pot fi achiziționate pe site-ul Eventbook.

 

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 26 martie și 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM

Co-finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei și Administrația Fondului Cultural Național

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Elveției, Ambasada Canadei, Fala Português, Ambasada Libanului, Institutul Italian de Cultură, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Argentinei, CEREFREA Villa Noël, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte

Susținut de: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Arsenal – Institute for Film and Video Art, International Film Festival Rotterdam, Sarajevo Film Festival, International Short Film Festival Oberhausen, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, Tampere Film Festival, Centre Pompidou, Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands, Swedish Film Institute, Norwegian Film Institute, Luxbox, Sixpackfilm Austria, LIMA, LUX, Video Data Bank, Swiss Films, Portugal Film, Agência – Portuguese Short Film Agency, AV-arkki, Some Shorts

Sponsori: Cinelab România, Nikon, MDV Audio Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Sky Tour

Partener logistic: TNT | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook

Văzut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews.ro, Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Scena9, CINEPUB.ro, Observator Cultural, Revista ARTA, BRRlog, Liternet, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, SUB25, ART7, GLAMOUR, A List Magazine, IQads, The Institute, All about Romanian Cinema, Film Menu, Acoperișul de Sticlă, Dissolved Magazine, Bucharest City App, Film New Europe

Partener monitorizare media: ZeList Monitor

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

A List Magazine Acoperisul de Sticla Administratia Fondului Cultural National Agência – Portuguese Short Film Agency Always AQUA Carpatica ART7 Asociatia Culturala Manekino AV-arkki Berlinale Forum Expanded BIEFF Brrlog Bucharest City App Camera Threat Cannes Film Festival Centre Pompidou Centrul National al Cinematografiei Cinedans Cinema Elvire Popesco Cinema Muzeul Taranului Cinemagia Cinemap Cinepub Dissolved Magazine Domeniile Samburesti Eventbook EYE Film Institute Netherlands Fala Português Festivalul International de Film de la Berlin Festivalului International de Film de la Berlin Film Menu Fundatia Culturala Greaca GLAMOUR Goethe-Institut HotNews IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam Institutul Francez Institutul Italian de Cultura International Short Film Festival Oberhausen IQads Le Fresnoy – Studio national des Arts Contemporains LiterNet Luxbox Metropolis Muzeul National al Taranului Roman Nikon Norwegian Norwegian Film Institute Observator Observator cultural OFF! Portugal Film PRINTOR COM Quinzaine des Réalisateurs Radio Guerrilla Radio Romania Cultural Revista ARTA Revista Zeppelin ROM Rotterdam IFF Sarajevo Film Festival Scena9 Screen Festival Amsterdam Sixpackfilm Austria Sky Tour Some Shorts SUB25 Swedish Film Institute Swiss Films Swiss Sponsors’ Fund Tampere Film Festival TH Hotels TNT Turtles Are Always Home Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” Universitatea Nationala de Arte Bucuresti Video Data Bank Zelist Monitor Ziarul Metropolis ZILE SI NOPTI

Subiecte

Sectiune



Branded


Related