România #puneinima de Giving Tuesday, pe 27 noiembrie

România #puneinima de Giving Tuesday, pe 27 noiembrie
@ foto de Cristina Ionescu

Pe 27 noiembrie, România este îndemnată să pună inimă de GivingTuesday - ziua internațională a faptelor bune.

Ilinca Marcu strânge fonduri pentru o casă de bătrâni, Daniel Mereuță împreună cu alți colegi face teme cu copiii din medii defavorizate, Andreea Cobzaru-Mag donează sânge și își convinge și colegii să facă acest mic dar important gest pentru sănătate. Tu cum poți #puneinimă pe 27 noiembrie, de Giving Tuesday?

Marți, 27 noiembrie, România sărbătorește ziua internațională a faptelor bune. Alături de alte peste 50 de țări și în total 100 de state și teritorii, România marchează pentru al doilea an consecutiv Giving Tuesday - o zi pentru a dărui. Organizații non-profit, instituții, companii și persoane fac gesturi de generozitate pentru a îmbunătăți viața comunităților și implicit a lor.

Dăruiește timp, resurse, vocea ta de Giving Tuesday! #puneinimă pe 27 noiembrie - este îndemnul pe care Asociația Envision - promoter al zilei în România, îl adresează românilor. Giving Tuesday pune în valoare generozitatea oamenilor și potențialul social media, creând un context care aduce împreună ONG-uri, instituții publice, companii și oameni de bine pentru a încuraja implicarea în comunitate.

Ilinca Marcu strânge fonduri pentru bătrânii singuri, Daniel Mereuță împreună cu alți colegi face teme cu copiii din medii defavorizate, Andreea Cobzaru-Mag donează sânge și își convinge și colegii să facă acest mic dar important gest pentru sănătate. Promisiunile celor 9 ambasadori, tineri profesioniști sunt surse de inspirație și ocazii de implicare. Ele pot fi văzute pe site-ul campaniei alături de peste 40 de inițiative venite de la organizații non-profit, grupuri de inițiativă, instituții și companii care și-au înscris deja fapta bună pe site.

Organizatorii inițiativelor sunt invitați să înscrie acțiunea lor pe givingtuesday.ro și să folosească #puneinimă și @GivingTuesdayRo în comunicare pentru a facilita crearea unei hărți a implicării românilor de ziua faptelor bune.

Inițiată în 2012 în New York, mișcarea Giving Tuesday a devenit rapid un evenimente internațional. În 2017, doar în SUA, s-au strâns peste 300$ milioane în donații în bani. Deși un vârf al donațiilor în bani, ziua de Giving Tuesday este, în general, despre a dărui: timp, resurse (bani, produse, consultanță) și voce. Ziua faptelor bune a venit ca o urmare (firească) la Black Friday și Cyber Monday și se sărbătorește în ultima marți din noiembrie. Anul trecut, România s-a alăturat oficial mișcării internaționale, Asociația Envision fiind reprezentantul local. Campanie de anul acesta este sprijinită de Good Bureau, Asociația Pentru Relații Comunitare (ARC) și Asociația TechSoup România. Radio Europa FM, Viitorul României.ro, IQads și SMARK oferă spațiul lor digital și vocea lor pentru a da tonul binelui.

Asociația Envision, organizație neguvernamentală înființată în 2012, creează punți de legătură între dorința oamenilor de a ajuta și posibilitatea de a o face. Prin dezvoltarea unor instrumente precum galantom.ro, Envision își propune să contribuie la creșterea gradului de implicare socială și susținerea dezvoltării sectorului neguvernamental din România. Din 2017 organizația este reprezentantul local al Giving Tuesday, o mișcare globală care încurajează implicarea socială și faptele bune, punând în valoare generozitatea oamenilor și puterea de comunicare a social media.

 

Inițiative individuale:

  • Ilinca Marcu (32 de ani, om de publicitate) face o donație în bani pentru bătrânii de la Asociația Niciodată Singur. 

  • Daniel Mereuță (administrator firmă outsourcing) donează, împreună cu prietenii, 2 ore din programul de lucru pentru a face teme cu copiii din medii defavorizate.
  • Andreea Cobzaru-Mag (28 de ani, om de marketing) a ales să doneze sânge pentru prima oară în viață. 

  • Andreea Vasile (jurnalist, andreeavasile.ro) își dăruiește spațiul digital și puterea de convingere pentru a hrăni 40 de animale aflate în grija a doi oameni inimoși: Marie Jeanne și Eddy Schweffer.
  • Eliza Nițescu (40 ani, consultant pentru afaceri) și Claudiu Belețoiu (27 de ani, consultant în vânzări) organizează o alergare caritabilă sub umbrela grupului Sunt în formă. Donațiile vor ajunge la pacienții de la Hospice Casa Speranței. Eliza susține seara workshopul Express Yourself, banii din bilete se transformă în jucării pentru copiii de la Hospice.
  • Claudiu Antal (25 de ani, coordonator PR) le propune colegilor de birou sistemul pay it forward prin care fiecare face 3 fapte bune.
  • Ramona Grozăvescu își convinge prietenii să facă fapte bune pe 27 noiembrie, iar Alexandra Giula împreună cu echipele Good Bureau și Agency Boon au dat puls campaniei Giving Tuesday în social media.

 

Inițiative (înscrise pe site până la această oră) ale organizațiilor, grupurilor de inițiativă, companiilor și instituțiilor:

  • Fundația Motivation România organizează leapșa #pebune - o activare a campaniei de eliberare a locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități și ocupate abuziv.
  • Fundația Special Olympics din România are nevoie de 220 000 lei pentru a trimite 36 de sportivi cu dizabilități intelectuale la Jocurile Mondiale.
  • Cafeneaua Sibio din Sibiu donează încasările din 27 noiembrie către Fundația Polisano pentru a repara inimile a 50 de copii cu boli cardiace grave.
  • Hospice Casa Speranței din Brașov organizează o după-amiază de povești, muzică clasică, lectură și atelier creativ.
  • La Sibiu, Moș Crăciun vine la cei 170 de copii și tineri din centrele de plasament din județ cu povești scrise de donatori. Asociația de Poveste pune la cale ieșiri la patinoar și petreceri cu ajutorul comunității.
  • Asociația Envision invită comunitatea Galantom să doneze sânge și se alătură campaniei “N-avem sânge” care trage un semnal de alarmă asupra nevoii de sânge pentru transfuzii cu care se confruntă în permanență spitalele din România.
  • Și Platforma RO100 Comunitatea Locală Alba Iulia mobilizează localnicii să doneze sânge. Voluntarii organizației se vor transforma în Caring Clown la Casa de tip familial Sfânta Maria; costumați în clovni și personaje de basm, ei se vor juca cu copiii și le vor dărui cadouri și dulciuri.
  • Primăria din Alba Iulia susține un concert de colinde pentru persoanele de la Căminul pentru vârstnici „Casa celor 100 de suflete“.
  • Obiecte simbolice (tradiționale sau cu motivele Unirii și/sau ale Tricolorului) pot fi donate în cele 3 puncte de colectare instalate de Universitatea Alba Iulia. Banii strânși din vânzarea lor susțin un proiect al Asociației Tășuleasa Social.
  • 3 grădinițe din Alba Iulia organizează evenimente de strângere de fonduri pentru a o ajuta o tânără cu tumoare cerebrală să urmeze în continuare tratamentul. Comunitatea din jurul altei grădinițe din Alba Iulia vrea să ofere „o șansă la viață” altor doi tineri în situații limită de sănătate.
  • Echipa LEO Alba Iulia Fortress oferă 2 ore în dar copiilor cu nevoi speciale de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă și vor schimba globuri în donații la târgul de Crăciun.
  • Membrii echipei de robotică Xeo a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia dau înapoi cunoaștere, merg să le povestească elevilor Școlii Generale “Mihai Eminescu” din Alba Iulia câte puțin din propria experiență de licean și cea a Competiției de robotică “First Tech Challenge”.
  • Cei 170 de copii din ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată) au nevoie de jucării pentru terapia de recuperare în autism.
  • O bucurie de Crăciun pot face gălățenii care trimit un cadou pentru cei 20 de copii cu autism din grija Family Hope Autism din Galați.
  • Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca își serbează Crăciunul pe secție, au nevoie de decorațiuni și cadouri necesare (produse de igienă personală, îmbrăcăminte și încălțăminte).
  • Tinerii rezidenți ai Centrului de Tranzit din cadrul Fundației FARA pregătesc dulciuri și le duc bătrânilor de la Senior Med, unde vor petrece o zi plină de generozitate.
  • Cărți se pot dona către Biblioteca Părinților din centrele HelpAutism, iar o colecționară din Ciugud (jud. Alba) va dona moștenirea lăsată de tatăl său către bibliotecile școlare din zonă.
  • Asociația Love Bihor invită bihorenii la un spectacol caritabil, donațiile strânse contribuie la organizarea taberelor anuale pentru copiii din centrele de plasament.
  • Tații sunt invitați să citească o poveste, iar înregistrarea audio să o trimită către Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune. De acolo, poveștile ajung serie podcast și la urechile seniorilor.
  • Cei 600 de câini de la Adăpostul Speranța vor face iarna în siguranță dacă se găsesc donatorii cu inima mare. Unul dintre ei va fi norocosul câștigător al unei ședințe foto oferită de Cristina Csoric. Psihologul Iulia Muntean face terapie cu câinii din adăpost. Poți să-i mulțumești din inimă cu o donație în bani care se transformă în baloți de paie pentru adăpostul de iarnă.
  • Și cățeii de la adăpostul Robi au nevoie de un gând și o donație pentru a face iarna în 50 de cuști potrivite.
  • Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian strânge alimente și haine pentru vârstnicii din 3 sate.
  • Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar a propus unui număr de 20 de restaurante și cafenele să doneze cel puțin 10 lei din bacșișul lor, iar patronii acestor localuri să dubleze suma oferită de angajații lor.
  • Asociația P.A.V.E.L. are nevoie de 6500 euro pentru a organiza tabere pentru 40 de copii aflați în perioada dintre curele de tratament sau care au încheiat aceste tratamente specifice. Tot pentru copiii sprijiniți de PAVEL, românii pot susține valoarea a 50 de burse de studii.
  • Asociaţia Unu şi Unu poate continua în Cluj specializarea cadrelor medicale din secția de neonatologie într-o tehnică vitală bebelușilor născuți prematur dacă se găsesc donatori inimoși pentru a susține programul de training.
  • Fundația Părinții din România prin PEDITEL (call center gratuit) #puneinima în campania #5400ZAMBETE și strânge donații pentru ca 5400 de copii să nu ajungă la urgență oferind părinților consiliere medicală pediatrică.
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Initiative Romania

Initiative este una dintre cele mai mari retele independente de media din lume, asigurand servicii specializate de strategie, planificare si cumparare de media. Initiative este membra a Interpublic Group of... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related