Doctorul care nu mai vrea să existe copii bolnavi pe liste de așteptare

Doctorul care nu mai vrea să existe copii bolnavi pe liste de așteptare

Anul trecut, au murit 10 copii aflați pe listele de așteptare ale secției de neonatologie terapie intensiva de la Marie Curie. Anul acesta, în doar 2 luni, încă 10 copii. Paturile celui mai performant centru de terapie intensivă neonatală sunt prea puține. Pe lista de așteptare sunt copii care așteaptă să fie salvați. Pentru care se mai poate face ceva, dar nu sunt locuri, nu sunt bani.

Toți trebuie salvați, în ciuda condițiilor românești și a lipsei fondurilor, insistă doctorul Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie. Și pentru ca face deja tot ce ține de meseria lui pentru a-i trata, a pornit o campanie de strângere de fonduri pentru extinderea secției. Este primul medic din România care a creat campanii de adunare de fonduri pentru spitalul în care lucrează, după ce prea mulți copii au murit pe listele de așteptare. Fundația Vodafone a donat o parte din suma, alte companii și-au arătat sprijinul, iar în doar 2 luni și jumătate a strâns peste 200.000 de euro doar din campania de SMS. Mai este nevoie de 1,9 mil de euro pentru extinderea secției. 

Noi tratăm 60%–70% dintre nou-născuții cu probleme critice. Mă interesează să îi tratăm și pe ceilalți 30–40%. Avem, în permanență, o listă de așteptare cu nou-născuți în situații critice, care așteaptă șansa să fie tratați. Și, din nefericire, unii dintre ei decedează așteptând.

Oricine poate ajuta. În loc de mărțișor, o speranță pentru mamele cu copii bolnavi. Un SMS cu o donație de 2  euro la 8844 cu textul BINE. Cum putem contribui la acest bine, explică doctorul Cătălin Cirstoveanu în rândurile următoare:

 

Cum a început campanie de strângere de fonduri

Campania s-a născut din presiunea enormă pe care o avem în fiecare zi din cauza imposibilității de a accepta toate solicitările de internare. Nu credem că suntem noi salvatorii României, dar trebuie să spunem că avem, în permanență, o listă de așteptare cu nou-născuți în situații critice, care așteaptă șansa să fie tratați. Și, din nefericire, unii dintre ei decedează așteptând.

În ianuarie 2019, împreună cu un informatician foarte bun, am creat o aplicație care afișează, în timp real, numărul de pacienți în așteptare. Lista aceasta poate fi văzută și pe site-ul nostru www.e-neonat.ro. Anul trecut, în perioada ianuarie – decembrie 2019, au murit 10 copii aflați în așteptare, iar anul acesta în perioada ianuarie – februarie 2020, în doar 2 luni, încă 10 copii. Sigur că acestea sunt cazuri disperate, dar noi către acestea ne adresăm.

Ceea ce am făcut cu această secție de terapie intensivă neo-natală este unic în țară, însă nu este suficient. Și trebuie să facem ceva în sensul acesta. Fundația Vodafone ne-a îndemnat să începem o campanie de strângere de fonduri, asumându-și că va dona 1,5 milioane EUR pentru a finanța proiectul de extindere a secției, estimat la valoarea totală de 3,4 milioane EUR.

 

Reacții. Ajutor

Sincer, nu m-am așteptat să strângem, în doar 2 luni și jumătate, peste 200.000 de euro doar prin campania de SMS. E o mare surpriză pentru mine și, în mod normal, au început să îmi crească foarte mult speranțele. Implicarea aceasta a oamenilor înseamnă încredere. Și am văzut că încrederea vine și de la grupuri de pacienți și de prieteni, dar și de la oameni care nu ne cunosc în mod direct.

Au fost mai multe surprize pentru mine, care au venit pe rând. Una dintre ele a venit din partea firmei Keez, care a strâns de la companii mici, pentru cauza noastră, cota de impozit pe profit care putea fi redirecționată către ONG-uri. De aici s-au strâns multe contracte de donație. Chiar dacă, per total, suma nu este una mare, fiecare donator este extrem de valoros pentru noi, pentru că el creează un mod de a te raporta la societate și o conștiință socială esențială pentru dezvoltarea comunității în care trăim.

Apoi, compania Jumbo ne-a donat 150.000 RON. Donația ne-a permis să investim în îmbunătățirea data-center-ului astfel încât acesta să cuprindă și extinderea secției pe care am proiectat-o.

Nuclearelectrica a investit 400.000 EUR în centrul de training care va fi inclus în secțiunea extinsă. Am proiectat centrul de training pentru că el este necesar pentru toate cadrele medicale: pentru asistente care vin dintr-o specializare generală și au nevoie de pregătire specifică pentru pediatrie, pentru pregătirea studenților, rezidenților, dar și a medicilor primari. În cadrul centrului de training vom avea activități care să susțină dorința noastră de învățare și de a fi mai buni în fiecare zi: exerciții practice pe manechine, activități bazate pe scenarii create, virtualizarea activității medicale.

Bineînțeles, fundamentul a tot ceea ce am făcut aici a fost Fundația Vodafone și sprijinul lor ne oferă acest avânt major. 

 

Cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat despre oameni

La început am vrut să plec din țară. Acum, cu fiecare zi în care trăiesc aici, îmi dau seama ce greșeală ar fi fost să plec din România. Nu cred că aș fi făcut nicăieri asemenea proiecte cum sunt acestea pe care le-am realizat până acum cu românii.

Am descoperit la români multă generozitate și am văzut bunătate de foarte multe ori. Sigur că există și extremiști, răutăcioși, reclamagii, însă ei pălesc atunci când sunt puși alături de marea și frumoasa comunitate cu care am reușit să construiesc tot ceea ce am construit până acum. Eu am adus scânteia, însă ei sunt cei care au menținut flacăra aprinsă.

Asta am învățat, un lucru esențial pentru mine: nu aș mai pleca din această țară, nu are cum să îmi mai treacă prin cap așa ceva.

 

Ce vă motivează

Cred că avem mult de lucru în această meserie. În cazul nostru, noi tratăm 60%–70% dintre nou-născuții cu probleme critice. Mă interesează să îi tratăm și pe ceilalți 30–40%. Apoi, mă interesează să vorbim despre cum îi tratăm, cât de bine îi tratăm, cum îi transportăm, de unde până unde îi transportăm. Îmi doresc să văd heliporturi, ambulanțe mobile, spitale mobile – nu o cutie care să zdruncine creierii unui prematur de 500gr – care să transporte în siguranță pacienții.

Îmi doresc să susținem tinerii, să le dăm curaj să muncească pentru țara lor și să fie oameni cu responsabilitate, care să își dorească să rămână să construiască ceva aici, la ei în țară.

Cred că se pot îmbunătăți multe lucruri, iar asta mă motivează să caut soluții și să pun umărul la realizarea lor. 

Care este cea mai frumoasă parte? Dar cea mai grea?

Cea mai grea parte e să nu poți să faci nimic: să vină părintele la tine și să îi spui “Ne pare rău, nu mai avem locuri, avem 14 copii pe lista de așteptare”, iar apoi să afli că, între timp, copilul a murit așteptând. E cel mai crunt lucru. Dacă știm că am făcut ce trebuie pentru copilul respectiv dar, totuși, a murit, putem avea conștiința împăcată că am făcut tot ce se putea face și că nu se putea să trăiască sau că la nivelul nostru de înțelegere și de practică medicală atât am putut să facem astăzi.

Cred că una dintre părțile extraordinare e să vedem părinții ai căror copii au murit că se întorc la noi în secție și ni se alătură în proiecte – nu ai cuvinte când vezi niște părinți dedicați în felul acesta, care se întorc să construiască ceva în locul în care au stat și au trecut prin momente grele alături de copilul lor care, până la urmă, a plecat în veșnicie.

 

Cum v-a schimbat această meserie

Am învățat continuu. Am învățat și am evoluat pe toate planurile: profesional, emoțional, în ceea ce privește deontologia, relațiile cu colegii, relațiile interumane. Meseria aceasta a însemnat și înseamnă, în continuare, un proces de învățare permanent.

 

 

Donatii pentru secția se pot face si in contul Fundatiei Vodafone, "Proiect Marie Curie" (valabil si pe site-ul www.e-neonat.ro): RO11 BACX 0000 0005 4585 5009.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related