Itinerama - „Explorator în Bărăgan”. Primul ghid turistic multimedia dedicat regiunii Bărăganului – Ghid audio, tururi virtuale digitale și obiecte arheologice în format 3D

Itinerama - „Explorator în Bărăgan”. Primul ghid turistic multimedia dedicat regiunii Bărăganului – Ghid audio, tururi virtuale digitale și obiecte arheologice în format 3D

Proiectul Itinerama - „Explorator în Bărăgan” vă invită în săptămâna 9-13 noiembrie 2020 să descoperiți bogățiile patrimoniului material și imaterial din zona Bărăganului, odată cu lansarea primului ghid turistic online destinat exclusiv regiunii din sud-estul României.

Ghidul, accesibil pe site-ul itinerama.ro/baragan, va include în primă fază prezentarea a 60 de obiective turistice – multe dintre ele descoperite de echipa proiectului în aproape trei luni de cercetare a regiunii – însoțite de fotografii realizate de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu. Imaginea pitorescului Bărăgan este completată de o serie de filmări aeriene.

„Explorator în Bărăgan” include și patru tururi recomandate prezentate sub forma primului ghid audio al regiunii:

  • Bărăganul de sud (include cele mai importante obiective din Călărași și Ialomița)
  • Bărăganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Călărași, Ialomița și Brăila)
  • Turul conacelor din Bărăgan
  • Turul lăcașurilor de cult din Bărăgan

 

„Într-unul dintre cele mai recente ghiduri turistice dedicate României, orașul Brăila este prezentat din punct de vedere cultural în mai puțin de o pagină, iar mențiuni despre județele Ialomița și Călărași lipsesc cu desăvârșire. Prin Explorator în Bărăgan aducem în fața publicului o regiune cu un patrimoniu cultural și natural bogat și unic în România și în Europa”, spune Cristian Curus, inițiatorul și coordonatorul proiectului. 

 

Primul muzeu 3D al Bărăganului și tururi virtuale

Vase de cult și figurine vechi de peste 6000 de ani, tablouri de la începutul secolului al XIX-lea, dar și un pelican creț (specie strict protejată) sunt doar câteva dintre obiectele ce vor fi prezentate în format 3D pe platforma itinerama.ro/baragan.

În total, într-o primă fază vor fi prezentate 40 de obiecte, selectate din patrimoniul a patru muzee partenere – Muzeul Județean Ialomița din Slobozia, Muzeul Dunării De Jos din Călărași, Muzeul Carol I Brăila și al Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița.

Muzeul 3D se va lansa vineri, 13 noiembrie, în cadrul conferinței Re:Start Bărăgan.

 

Tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea și sculptorul Nicăpetre

Născut pe 13 December 1900 în comuna Ograda din județul Ialomița, Ionel Perlea a fost un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența.

Pentru a marca aniversarea a 120 de ani de la nașterea artistului, Itinerama - „Explorator în Bărăgan” vă oferă ocazia de a vizita Casa Memorială Ionel Perlea de la Ograda, online, cu ajutorul singurului tur virtual al obiectivului de patrimoniu.

În 2021 se vor aniversa 85 de ani de la nașterea unui alt artist al Bărăganului, de data asta un sculptor – Nicăpetre (pe numele lui civil Petre Bălănică), născut pe 27 ianuarie 1936 la Brăila. Deși foarte puțin cunoscut publicului larg românesc, Nicăpetre este un artist apreciat la nivel mondial pentru varietatea tehnicilor și prin complexitatea operei sale, prezentată în galerii, muzee de referință sau instalată în parcuri culturale şi spaţii publice în Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia, Grecia, Germania, Austria și altele.

Pe platforma itinerama.ro/baragan va fi disponibil și un tur al Centrul Cultural Nicapetre din Brăila, înfiinţat în anul 2001, pentru a pune în valoare opera sculptorului Nicăpetre, donată Muzeului Brăilei „Carol I".

Ambele tururi virtuale se vor lansa joi, 12 noiembrie, în cadrul conferinței Re:Start Bărăgan.

 

Re:Start Bărăgan, conferință online în perioada 9-13 noiembrie

Conferința online Re:Start Bărăgan cuprinde o serie de evenimente online dedicate patrimoniului material și imaterial al zonei, dar și posibilităților de dezvoltare turistică pe care le are aceasta.

Fie că vorbim despre reflectarea Bărăganului în literatură de către scriitorii locului - Ştefan Bănulescu (Ialomița), Alexandru Sahia (Călărași), Mihail Sebastian și Fănuș Neagu (Brăila) și, cel mai celebru exemplu, Panait Istrati -, despre monumente arhitecturale ce trebuie salvate -  Conacul Orezeanu (comuna Traian, jud. Brăila), ansamblul Conacului Bolomey (jud. Ialomița), Biserica Măgureni (comuna Sărulești, jud. Călărași) sau Moara Violattos (Brăila) – sau despre potențialul enorm pe care îl are această zonă, seria de evenimente online își dorește să ofere o privire de ansamblu asupra Bărăganului și a comorilor sale.

Evenimentele vor avea ca invitați reprezentanți ai muzeelor din regiunea Bărăganului, specialiști din industria turismului cultural și experți din domeniul cultural.

Toate dezbaterile vor fi transmise pe pagina facebook.com/itinerama, iar programul sesiunilor este următorul:

  • Marti, 10 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Scriitorii Bărăganului
  • Miercuri, 11 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Ruinele turistice ale Bărăganului
  • Joi, 12 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Ionel Perlea – 120 de ani de la naștere
  • Vineri, 13 noiembrie – ora 14:00-15:30 – Potențialul turistic cultural al Bărăganului
  • Vineri, 13 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Instantanee din Bărăgan – vernisaj expoziție foto Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu

Proiectul Itinerama - „Explorator în Bărăgan” este un proiect cultural organizat de agenția de turism Triptago, cu sprijinul Muzeului Județean Ialomița din Slobozia, Muzeului Dunării De Jos din Călărași, Muzeului Municipal Călărași, Muzeului Carol I Brăila, Centrului Cultural Ionel Perlea din Slobozia, Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița și al Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Cațavencii, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Agerpres, IQads, SMARK, Iqool, Modernism.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related