Mari muzicieni pe scena Festivalului SoNoRo XVI „Dreamtigers”

Mari muzicieni pe scena Festivalului SoNoRo XVI „Dreamtigers”

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului SoNoRo se încheie duminică, 7 noiembrie 2021, la Ateneul Român, în București, dar publicul poate audia încă trei concerte cu un program eterogen, inspirat de muza din acest an, scriitorul Jorge Luis Borges.

Festivalul va continua în perioada 9-14 noiembrie la Filarmonica Brașov – Sala Patria, Filarmonica Sibiu – Sala Thalia, iar în Cluj-Napoca la Universitatea Babeș-Bolyai – Sala Auditorium Maximum, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Biserica Reformată Calvină.

Ultimele concerte din București vor avea loc după următorul program:

  • The Maker and the Listener, joi, 4 noiembrie, ora 19.00 Sala Radio
  • Book of Imaginary Creatures, vineri, 5 noiembrie, ora 19:00, Palatul Bragadiru
  • Algebra and the Moon, sâmbătă, 6 noiembrie, ora 19:00, Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium
  • Anatomy of Happiness, duminică, 7 noiembrie, ora 19:00, Ateneul Român

„Ne bucurăm să aducem pe aceeași scenă nume mari ale muzicii clasice, precum Gilles Apap, Tatiana Samouil sau Andreas Brantelid cu tineri muzicieni români foarte talentați, o parte dintre ei chiar foști bursieri SoNoRo, precum Ștefan Cazacu și Maria Jurca. Încă de la început ne-am propus să creăm la SoNoRo o scenă pentru tinerele talente – de aceea am și inițiat programul de burse SoNoRo Interferențe în anul următor lansării festivalului, în urmă cu 15 ani. Am știut, însă, încă de la început, că ne-am propus ca această scenă să devină o culme a virtuozității internaționale, care să bucure publicul din România și să inspire tinerii muzicieni, să le ofere modele către care să aspire.

Acum, în cel de-al 16 an de Festival SoNoRo și cel de-al 15-lea al burselor Interferențe, ne uităm cu mândrie la tot ce am realizat și invităm publicul să vină alături de noi pentru a aplauda minunatele armonii ale acestei întâlniri benefice dintre muzicieni” – a declarat Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Printre muzicienii care vor susține ultimele concerte din București se numără:

Gilles Apap (vioară), Maria Jurca (vioară), Irina Mureșanu (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Tomoko Akasaka (violă), Răzvan Popovici (violă), Julian Arp (violoncel), Manuel Fischer-Dieskau (violoncel), Ștefan Cazacu (violoncel), Andreas Brantelid (violoncel), Diana Ketler (pian) și José Gallardo (pian).

Descris de către Yehudi Menuhin drept „un adevărat violinist al secolului XXI”, Gilles Apap este cunoscut pentru virtuozitatea sa, modul unic de a aborda muzica, dar și pentru bucuria deosebită de a cânta. El combină repertoriul clasic standard cu genuri precum jazz și folk din întreaga lume. Alături de cvartetul său, The Colors of Invention (vioară, acordeon, contrabas și țambal), Gilles a prezentat o altă latură a muzicii de cameră pe care a contopit-o cu lucrări clasice ale unor compozitori precum Vivaldi, Ravel și Bartok, dar și piese folk tradiționale.

Tatiana Samouil s-a născut într-o familie de muzicieni. La trei ani cânta deja la pian, iar doi ani mai târziu descoperea vioara. Și-a făcut debutul la nouă ani alături de Orchestra Națională din Moldova, sub bagheta tatălui ei, dirijorului Alexandru Samoilă. A urcat pe scenă alături de mari muzicieni precum Yuri Bashmet, Maxim Vengerov, Gautier Capuçon și Augustin Dumay, dar și cu dirijorii Antonio Pappano, Christian Arming, Kazushi Ono sau Gilbert Varga. Este membru permanent al Academiei Yuri Bashmet și oferă masterclass-uri în toată Rusia.

Violonista Irina Mureșanu este o solistă căutată și o muziciană de cameră care a apărut pe scene din Statele Unite, Canada, Europa, Asia și Africa de Sud. Aclamată pentru spectacolele sale elegante și pasionate, concertele sale au fost frecvent citate de The Boston Globe ca fiind printre „cele mai bune spectacole de muzică clasică”.

Premiile sale includ Premiul pentru Arte creative și ale spectacolului de la Universitatea din Maryland, o bursă prestigioasă New Music USA, un premiu internațional Pro Musicis, premiul Presser Music, premiul Kate Kinley Fellowship de la Universitatea din Illinois și premiul Arthur Foote de la Harvard Musical Association.

Maria Jurca s-a născut în 1996 în România și a început studiul viorii la vârsta de șapte ani la Liceul de muzică și Arte Plastice din Deva cu Mirela Calciu, apoi și-a continuat studiile la București cu Carmen Runceanu la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Între 2015 și 2020, Maria și-a încheiat cu succes diploma de licență și prima diplomă de master în Elveția, la Basel, cu Adelina Oprean, devenind membră a orchestrelor Neues Orchester Basel și Orchestre de Chambre de la Drôme.

Maria a sustinut mai multe recitaluri în Romania, Elveția, Franta, Italia sau Germania și a concertat ca solistă cu Orchestre de Chambre de la Drôme și Chamber Academy Basel.

Ștefan Cazacu reprezintă un talent muzical de excepţie, care îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului, fiind un tânăr artist ce reușește să se impună pe scenele naționale şi internaționale. Născut în anul 1994, Ştefan şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A terminat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din București, la clasa profesorului Răzvan Suma, și la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obținute în diverse competiții naționale și internaționale, printre care și Premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (2020-2021).

Andreas Brantelid, născut la Copenhaga, în 1987, și-a făcut debutul ca solist la vârsta de 14 ani, în concertul Elgar, alături de Royal Danish Orchestra din Copenhaga. În prezent Andreas este unul dintre cei mai căutați artiști din Scandinavia, câștigând aprecierea criticii mondiale. A câștigat numeroase premii, precum cele de la Concursul Eurovison pentru tineri muzicieni din 2006 sau Concursul Internațional Paulo Cello din 2007. În 2018 a devenit director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Stavanger. Andreas cântă la un Stradivarius „Boni-Hegar” din 1707, care i-a fost pus la dispoziție prin sprijinul generos al colecționarului de artă norvegian Christen Sveaas.

Ultimele concerte transmise LIVE pe pagina de facebook SoNoRo, pe contul YouTube și pe site sunt cele programate în datele de 4 noiembrie (Sala Radio) și 7 noiembrie (Ateneul Român).

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Proiect cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis” 2021.
„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.”

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank
Sponsori principali:  Sistemul Medical MedLife, RomCapital Invest
Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes
Sponsori: Ciga Energy, Leroy și Asociații, Vodafone, JTI, Fan Courier, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor, Aedificium, Casa Boema
Parteneri: illy, Media Image, Privileg, Grano, SupaDupa, Artegianale, Hochmeister, Filarmonica Brașov, Filarmonica de Stat Sibiu, Matei Branea, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Fundația Calea Victoriei, UNATC „I. L. Caragiale”, Asociația Comercianților din Centrul Istoric al Brașovului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Rotary Club.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, National Geographic, Psychologies, Igloo, Arhitectura, Zeppelin, Designist.ro, Capital, EVZ.ro, RADOR, The Institute, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Suplimentul de cultură, TIMPUL, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Aiciastat.ro, Flawless.ro, Unsitedemuzica.ro, Blitz TV

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related