Economia si pandemia. Ce urmeaza? - Daniel Daianu | Editura Polirom, 2021

Economia si pandemia. Ce urmeaza? - Daniel Daianu | Editura Polirom, 2021

„Iata o noua carte a lui Daniel Daianu cu «un alt fel de continut»: criza sanitara si economica fara precedent, pagubele produse si problemele refacerii echilibrelor macroeconomice, marile provocari la care sunt supuse nu numai sistemul finantelor publice si cel bancar, ci si mersul integrarii economice, institutionale si politice europene, precum si insasi democratia liberala. Este o carte care pune numeroase intrebari si cauta raspunsuri la problemele economice, sociale si politice fundamentale cu care se confrunta lumea actuala, carte care merita sa fie citita.” Academician Aurel Iancu

„Criza COVID-19 a fost numita de FMI o criza ca nici alta. Cartea de fata explica de ce este asa, imbinind perspectiva globala cu cea autohtona. Iar lectura este captivanta pentru ca autorul ofera o suma de reflectii asupra consecintelor crizei, asupra gindirii economice si a rationamentelor economice, asupra politicii economice, toate nevoite sa se adapteze, pentru deslusirea viitorului dupa pandemie. Incercarea de a ancora evolutia economiei romanesti in acest context este cum nu se poate mai bine-venita.”
Ella Kallai, doctor in economie, Paris 1 Panthéon-Sorbonne si CERGE-EI, Praga

„Economia si pandemia. Ce urmeaza? ofera o analiza excelenta a contextului economic prezent. Examinarea efectelor pandemiei in economie ocupa un loc central in volum, care insa trateaza si alte teme de interes actual pentru Romania, de la optiunile de politici economice pina la aderarea la zona euro. Este o carte ce indeamna la reflectie, necesitatea de reformare a capitalismului apare ca o consecinta a schimbarilor structurale profunde care au loc in acest moment in economia globala.”
Laurian Lungu, doctor in economie, Cardiff Business School

 

Daniel Daianu este profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si membru al Academiei Romane. Din 2014 este membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Membru al EU High Level Group on Own Resources condus de Mario Monti. Europarlamentar (2007-2009), fost ministru de Finante (1997-1998), economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992‑1997) si ministru adjunct de Finante (1992). In iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR), iar in 2014 a fost ales in Board of Trustees of Friends of Europe (Brussels).

Este cercetator asociat al institutului CASE din Varsovia si cercetator invitat, de-a lungul anilor, la Russian Research Center (Harvard University), Woodrow Wilson Center (Washington, DC), NATO Defense College (Roma), FMI, OCDE, Comisia Economica ONU pentru Europa. Intre 1999 si 2004 a fost profesor la ASE – Bucuresti, la universitatile Berkeley si UCLA (SUA) si la Universitatea din Bologna. Este membru in colegiul editorial al mai multor publicatii din strainatate, presedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC) si fost presedinte al European Association for Comparative Economic Studies (EACES) in perioada 2002-2004. Domenii de interes stiintific: moneda si finante publice, economia tranzitiei, analiza sistemelor economice, complexitatea sistemelor sociale, Uniunea Europeana etc.

Dintre volumele publicate, amintim: Functionarea economiei si echilibrul extern (Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1992); Echilibru si moneda (Humanitas, Bucuresti, 1993); Economic Vitality and Viability (Peter Lang, Frankfurt am Main, 1995); Transformation as a Real Process (Ashgate, Aldershot, 1998); Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (Polirom, Iasi, 2000); Balkan Reconstruction (coord., in colaborare cu Thanos Veremis, Routledge, Londra, 2001); Romania si Uniunea Europeana (coord., in colaborare cu Radu Vranceanu, Polirom, Iasi, 2002); Pariul Romaniei (Compania, Bucuresti, 2004); Ethical Boundaries of Capitalism (coord., in colaborare cu Radu Vranceanu, Ashgate, Aldershot, 2005); Frontiere etice ale capitalismului (coord., in colaborare cu Radu Vranceanu, Polirom, Iasi, 2006); Ce vom fi in Uniune. Pariul modernizarii Romaniei (Polirom, Iasi, 2006); Which Way Goes Capitalism? (CEU Press, Budapesta, New York, 2009); Capitalismul incotro? (Polirom, Iasi, 2009); Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia (Polirom, Iasi, 2012); Marele impas in Europa. Ce poate face Romania? (Polirom, Iasi, 2015); si Emerging Europe and the Great Recession (Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne, 2018).

Este coordonator, alaturi de Giorgio Basevi, Carlo D’Adda si Rajeesh Kumar, al volumului The Eurozone Crisis and The Future of Europe (Palgrave Macmillan, Londra/New York, 2014) si al editiei in limba romana Criza zonei euro si viitorul Europei (Polirom, Iasi, 2016). Coautor, alaturi de Ella Kallai, Gabriela Mihailovici si Aura Socol, al lucrarii Romania si aderarea la zona euro: intrebarea este in ce conditii (Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2017). Analize ale sale au fost publicate pe site-urile OpiniiBNR, Eurozine, ECFR, Friends of Europe, Les Echos, Aspen Romania, World Commerce Review, Revista 22, Dilema Veche, HotNews, ziare.com si Curs de Guvernare. Articolele sale apar in Adevarul, Bursa, Ziarul Financiar si Economistul.

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

  • Ediția 2021
  • Dimensiuni: 160 x 235
  • 368 pagini
  • ISBN: 978-973-46-8437-3-cu autograf
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related