Imago Mundi prezintă „GNOSSOS” – showcase multimedia la Institutul Francez

Imago Mundi prezintă „GNOSSOS” – showcase multimedia la Institutul Francez

Miercuri 24 noiembrie, orele 18:00, Asociația Culturală ISVOR vă invită la un eveniment de audiție și proiecții video cu noul material discografic propus de ansamblul Imago Mundi, „GNOSSOS”. Parte a proiectului cultural „GNOSSOS”, evenimentul va fi găzduit de sala Atrium a Institutului Francez în România la București (Bulevardul Dacia 77) și este deschis publicului, în limita locurilor disponibile și cu respectarea regulilor de protecție sanitară în vigoare.

„GNOSSOS” este un proiect de explorare creativă a operei compozitorului francez Erik Satie, plecând de la seria sa de compoziții pentru pian intitulate „Gnossiennes”, scrise acum 130 ani, și teza de doctorat a lui Vasile Tomescu (doctor în muzicologie la Universitatea Sorbona, Paris): „Histoire des relations musicales entre la France et la Roumanie – Des origines au commencement du XXe siècle”, publicată la Paris în 1973.

Imago Mundi – Gnossos

Ansamblul Imago Mundi, cunoscut pentru proiectele sale de reevaluare a muzicii tradiționale românești din perspectivă contemporană, își propune să cerceteze creația franceză de inspirație românească de la sfârșitul secolului XIX – posibilă grație Expoziției Universale de la Paris din 1889. Compozițiile muzicale, aparținându-i lui Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, sunt comentate vizual prin proiecții video mixate în timp real, într-un performance video cu imagini originale realizate de Cristian Stănoiu.

Ulterior, noul album muzical Imago Mundi – Gnossos va fi distribuit online prin intermediul site-ului dedicat atât în format audio cât printr-o producție video semnată de Florin Ghenade, Rareș Avram și Irinel Cîrlănaru.

Erik Satie și muzica românească

În anul 1889 Expoziția [Universală de la Paris] a fost un adevărat triumf pentru muzica românească, moment în care publicul francez a avut revelația acesteia. Muzica tradițională s-a bucurat de o atenție specială și la Congresul Internațional de Tradiții Populare, organizat în cadrul Expoziției, unde a fost prezentată în cadrul unui concert de muzică tradițională culeasă de Bourgault-Ducoudray din sud-estul Europei, acest concert fiind obiectul unor antologii muzicale publicate la București și Paris. În acest fel, muzica populară românească, care atrăsese atenția și aprecierea a numeroși muzicieni de înaltă calitate, a fost pusă la dispoziția celor care și-au dorit să o prelucreze. Și astfel, cele 5 Gnossienes pentru pian, dintre care primele 3 compuse de Erik Satie în 1890-1891, la un an de la apariția volumului publicat cu ocazia Expoziției, veneau să prezinte sonoritățile particulare folclorice românești de ordin modal, ornamentele și construcția parlando-rubato, care anticipa inovațiile aduse în muzică – câteva decenii mai târziu – de Enescu și Bartók.

Biograful compozitorului Erik Satie făcea urmatoarea remarcă (Les Editions Rieders, Paris): „Muzica exotică a Expoziției din 1889, în special muzica românească, l-au impresionat puternic. Gnossiennele, în 1890, aduc acest melanj curios de orientalism și misticism gregorian”.

(extrase din „Histoire des relations musicales entre la France et la Roumanie – Des origines au commencement du XXe siècle”, Vasile Tomescu – Sorbona, Paris 1973).

Gnossiennes – instalație interactivă

Concepută pentru un singur utilizator, instalația interactivă „Gnossiennes” este compusă dintr-un pian digital, o tabletă, o pereche de căști și proiecții video. Conținutul video semnat de Cristian Stănoiu propune, la fel ca muzica, traversarea simbolică a unui pod virtual între România și Franța, în căutarea lui Erik Satie.

Instalația audio/video „Gnossiennes” este deschisă publicului pentru o experiență educațională interactivă, imersivă, în Sala Atrium a Institutului Francez din România la București (Bulevardul Dacia nr. 77) în perioada 18-29 noiembrie.

Un proiect triplu-aniversar

Anul acesta aniversăm 155 ani de la nașterea compozitorului francez Erik Satie.

În același timp, se împlinesc 130 ani de la scrierea primelor 3 compoziții pentru pian din seria lucrărilor intitulate „Gnossiennes” (1890/1891).

Ansamblul Imago Mundi aniversează anul acesta 20 ani de la înființare.

Echipa proiectului

Echipa proiectului este formată din Imago Mundi (Oana Ivașcu – oboi; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – compoziții și orchestrație, chitară, cobză; Daniel Ivașcu – percuție; Adrian Buciu – flaute; Ștefan Barbu – vioară; Andreea Țimiraș – violoncel), Andrei Petrache – pianist și realizator materiale educative, Oana Ivașcu – manager, Bogdan Vuluță, Andrei Barbu – regie muzicală și sound design, Florin Ghenade – artist foto/video (autor fotografii, regie), Rareș Avram – artist video (camera), Irinel Cîrlănaru – artist video (DOP, camera, editare, colour grading), Daniel Ivașcu – graphic & web designer, Adelina Mariș – comunicare și promovare, Cristina Istrate – responsabil financiar.

„Gnossos” este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), Institutul Francez din România la București.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, BookHub, Agenția de cArte, România Pozitivă, Pilgrim Project, ConnectArts, Bucureștii Vechi și Noi, RFI România.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related