Film O’Clock International Festival anunță cele 12 titluri din competiția internațională de scurtmetraj, precum și cele 2 evenimente de industrie

Film O’Clock International Festival anunță cele 12 titluri din competiția internațională de scurtmetraj, precum și cele 2 evenimente de industrie

Film O'Clock International Festival se apropie cu fiecare minut. Festivalul care va avea loc în spații fizice în cele şase ţări participante (Lituania, România, Bulgaria, Grecia, Egipt şi Africa de Sud), în perioada 1 - 6 martie 2022, a ales cele 12 titluri din competiţia de scurtmetraj. Acestea sunt:

  • Bella, regia Thelyia Petraki, 24 min., hibrid (ficțiune - documentar), Grecia, 2020
  • Digital Voodoo, regia Antanas Skučas Julius Zubavičius, 2 min., animație, Lituania/Marea Britanie, 2020
  • Five Tiger, regia Nomawonga Khumalo, 11 min., ficțiune, Africa de Sud, 2020
  • Love Stories on the Move, regia Carina Gabriela Dașoveanu, 21 min., ficțiune, România, 2021
  • Nexting, regia Karina Logothetis, 11 min., ficțiune, Grecia/SUA, 2021
  • Once Upon a Time in the Cafe, regia Noha Adel, 16 min., ficțiune, Egipt, 2021
  • Ruby & Roach, regia Erentia Bedeker, 9 min., animație, Africa de Sud, 2020
  • Santiago, regia Andrey Koulev, 16 min., animație, Bulgaria, 2021
  • The Deer Hunting, regia Andrei Olănescu, 22 min., ficțiune, România, 2020
  • The Interrogation, regia Urtė Sabutytė, 14 min., ficțiune, Lituania, 2021
  • We Come One by One and We Leave at Ones Time, regia Mihnea Toma, 20 min., documentar, România, 2020
  • What We Don’t Know About Mariam, regia Morad Mostafa, 25 min., ficțiune, Egipt, 2021

Selecţia filmelor a fost făcută de boardul festivalului constituit din Mirona Radu (regizor, producător, România), Andrew Mohsen (critic de film, director al biroului artistic Festivalul de Film de la Cairo) și Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud) din peste 90 de înscrieri.

"În al doilea an de Festival, revenim cu o selecţie foarte puternică şi diversă", spune Andrew Mohsen. "Ceea ce face această competiţie specială este faptul că arată similarităţile dintre ţările atât de diverse din Festival. Dacă nu ar fi limbile diferite, ar fi uneori chiar greu să-ţi dai seama din ce ţară provine un film. De asemenea, am acordat atenţie şi diversităţii categoriilor de film şi avem ficţiune, documentar şi animaţie. Toate acestea pot crea o imagine despre cât de diversă este arta cinematografică în fiecare dintre cele şase ţări".

Dian Weys este foarte încântat de selecţia de filme de scurtmetraj din acest an.

"Unele se concentrează asupra relaţiilor interpersonale şi a dinamicii de familie, iar altele scot în evidenţă voci marginale sau ridică semne de întrebare în legătură cu probleme de dreptate socială. Dar, indiferent care ar fi subiectul, toţi realizatorii au făcut alegeri îndrăzneţe, regizate cu mare precizie şi au venit cu filme care au perspective unice asupra lumii. Cu opt scurtmetraje de ficţiune, trei animaţii şi un documentar, cele 12 filme de scurtmetraj reprezintă diferite abordări provenind din şase ţări. Acestea nu au în comun doar acelaşi fus orar, ci şi o pasiune pentru cinema." 

Mirona Radu, directorul festivalului menționează: 

"A fost o plăcere şi un privilegiu, dar şi o sarcină foarte grea să vizionăm toate scurtmetrajele care ne-au fost trimise în acest an şi să facem selecţia. Toate au fost interesante, bine gândite şi realizate. Dintre toate filmele înscrise, am decis să alegem doar 12 care să intre în competiţie şi să ofere publicului internaţional o propunere articulată a unor creaţii cu o abordare puternică din punct de vedere regizoral şi al imaginii. Sperăm să avem ocazia să vedem creaţiile celor care nu au fost selectaţi pentru competiţie acum, în anii care vor urma, sau la alte evenimente cinematografice internaționale".

Adițional proiecțiilor de filme, festivalul organizează în online două evenimente de industrie. Descoperirea Patrimoniului Cinematografic  va avea loc miercuri, 2 martie 2022, orele 17:00 -18:30 (GMT +2).

Din ce este compus patrimoniul cinematografic? Cum poate fi acesta păstrat cu mare grijă şi cum se pot găsi noi abordări pentru a atrage atenţia spectatorului? Se va discuta despre cum putem creşte apetitul publicului pentru filmele vechi în condiţiile în care accesul la ele este limitat. Organizatorii își doresc o dezbatere fructuoasă în jurul acestor subiecte în încercarea de a continua acest dialog despre păstrarea vie a patrimoniului cinematografic. Doritorii se pot înscrie online.

Oportunităţi de colaborare pe Meridianul 25 grade longitudine estică – Peisajul festivalurilor va avea loc vineri 4 martie 2022, orele 17:00 – 18:30 (GMT +2). Invitaţii festivalului vor veni cu soluţii practice inspirate de experienţa lor în organizarea festivalurilor în cele 6 țări participante. În plus faţă de circuitul festivalurilor de film care oferă o oportunitate filmelor de artă să ajungă la public, se va discuta despre workshopuri, stimulente pentru producţia de film şi traininguri de creaţie ce pot încuraja colaborările între minţile creative. Primul pas este acela de a fi informat, de aceea, invităm doritorii să ia parte la dezbatere, completând formularul.

Lista vorbitorilor, precum și agenda evenimentelor online va fi publicată în curând pe website-ul festivalului. Vă aşteptăm la Film O'Clock.

Festivalul este un eveniment anual, competitiv și nespecializat, iar cea de-a doua ediție a festivalului este organizată și produsă de Creatrix Fama și Fundația ABI. Evenimentul este susținut de DACIN SARA.
Parteneri: Lithuanian Film Centre, Greek Film Centre, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre.
Parteneri media: Hotnews, AGERPRES, Zile și Nopți, Cinemap, Cărturești, IQads, Films in Frame, Cinemagia, life.ro, Observator Cultural, Spotmedia, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Liternet, b365.ro, Film Menu, Aarc – All about Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, PRwave, The Institute.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related