Se lansează proiectul de dans YAGORIA, introducerea eco-performance-ului în spațiul coregrafic românesc

Se lansează proiectul de dans YAGORIA, introducerea eco-performance-ului în spațiul coregrafic românesc

Asociația Macaia, prin Plastic Art Perfomance Collective, lansează proiectul Yagoria, co-finanțat de AFCN, care își propune să introducă practica și metoda eco-performance-ului în aria coregrafiei contemporane românești. Proiectul se va desfășura în perioada februarie-noiembrie 2022 și va cuprinde o serie de activități coregrafice, video, digitale, o platformă online dedicată și ateliere.

Proiectul trage un semnal de alarmă asupra pierderii legăturilor cu mediul natural în societatea contemporană și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive. Yagoria propune o reflecție artistică asupra practicii defrișărilor ilegale și degradarea ecosistemelor deltaice din țară prin poluarea cu plastic de unică folosință. Sunt vizate două locații ce se vor transforma în spații eco-performative: zona Petrila (jud. Hunedoara) și Delta Văcărești din București.

Pe parcursul a nouă luni, echipa proiectului va organiza o serie de evenimente și ateliere ce vor avea la bază conceptul de eco-performance.

Ce este eco-performance?

”Eco-performance-ul”, ca filosofie și sistem de practici performative, a fost dezvoltat începând cu anii 2010 în practica teatrală din spațiul Americii de Sud, de către compania Taanteatro din Brazilia și are drept teren de investigație tensiunile dintre corp, strămoși și mediu. Proiectul traduce această viziune printr-o serie de produse artistice care pun în centru interconectivitatea și fuziunea dintre mediul natural și corp, ca două dimensiuni inseparabile ale creației coregrafice: 

Dance-performance-ul YAGORIA va fi construit prin sesiuni de lucru, experimente performative și repetiții coordonate de un coregraf împreună cu 3 performeri, în cele două spații naturale alese. Inspirate din practici tradiționale ritualice performate în spațiul balcanic - obiceiuri cu măști, obiceiuri de protecție, practici de comuniune cu elementele naturii, produsul coregrafic principal și instalațiile performative cu reprezentații.

Produsul video-performativ YAGORIA derivat din dance-performance se va concretiza într-o serie de episoade de videoart ce vor fi lansate pe conturile Plastic Art Performance Collective și difuzate pe canalele partenerilor implicați.

Debutul proiectului este marcat de colaborarea cu partenerii Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, pentru pregătirea unui compendiu de resurse etnologice și ecologice - vizuale și audio.

Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (manager proiect, ecoperformer), Georgiana Vlahbei (fotograf, documentarist), Aigul Cheosep, Maria Mora, Răzvan Omotă (performeri),  Alexandru Claudiu Maxim (artist new media), Gabriel Durlan (videograf),  Ștefan Blănică (artist vizual), Manuela Blînda (muzician), Ecaterina Colasâz (eco designer costume), Paul Ruben Grec (producție), Andreea Lupescu (PR), Ioana Gonțea (raportor AFCN). 

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului și poluarea cu obiecte de unică folosință, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale - teme abordate prin filtrul artistic.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local, cât și național.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related