Avem PR si la tara!

M-am enervat din nou zilele trecute! Si de data asta nu a fost un client, nu a fost nici sefa, nici macar colegii mei de birou care s-au apucat de karaoke in timp ce incercam sa scriu un comunicat de presa. A fost un alt articol citit in care mi-e dat din nou sa aflu ca, in afara Bucurestiului, in frumoasa noastra tara nu prea avem cum sa vorbim de public relations.

M-a doborit orgoliul? Mi-au murit laudatorii? Nu prea cred. Pentru ca am, din pacate, suficienta modestie in oasele mele de PR de provincie. Si atunci, ce-mi veni? De ce in loc sa-mi vad eu de munca mea si clientii mei si sa le iau in continuare bani pe un PR care nu exista stau sa am enervez pe niste rinduri de revista?
Pentru ca nu e cinstit. Pentru ca exista oameni in comunicare si dupa tablita de Bucuresti si s-ar putea ca ei sa fie la fel de mihniti ca si mine ca nimeni nu se deranjeaza sa accepte macar ca exista, darminte ca exista cu un rost foarte clar.
Cind am inceput sa lucrez in acest domeniu acum 5 ani, fostii mei colegi de presa nu prea intelegeau ce am eu de gind sa fac la Vitrina. S-au obisnuit in timp, la fel cum in timp s-au obisnuit si clientii ca au nevoie de servicii de public relations, ca publicitatea nu e totul. Da, orice PR din provincie se poate plinge ca e inca un neinteles. Ca trebuie sa ne justificam si ultimul cent pe care il luam pentru serviciile noastre, ca lucram pentru un eveniment cu fee-uri care in Bucuresti se percep pentru scrierea unui comunicat de presa. Ca inca luptam sa convingem companiile ca este absolut necesar ca in organigrama sa aiba cel putin o pozitie pentru un om specializat in comunicare. Ca daca te suna un ziarist ar fi frumos sa-i si raspunzi etc.

Nu e usor nici pentru PR-ii din companii. Putini citi sunt si-au cistigat cu greu pozitia si lupta merge mai departe. Lupta pentru a fura un ban de la marketing, lupta de a convinge managementul ca da, e util sa faci PR, ca daca ai o informatie buna pentru presa nu merita sa o stii doar tu. Sa nu-ti fie frica daca te cauta presa, nu e neaparat ceva de rau. Sa dea libertate omului de comunicare si sa uite ca doar "sefu' mare" le stie pe toate. Ca daca porneste o actiune de CSR, nu trebuie sa-l intrebe apoi citi clienti noi a cistigat compania pentru ca a renovat un parc. Sau macar sa-l asculte cind ii spune ca nu poti aparea la televizor cu camasa in dungi de 7 culori.

Dar asta nu inseamna ca nu existam. In conditiile date, incercam sa facem cit mai mult posibil. E mai putin vizibil ce facem si poate si noi ne laudam cu proiectele noastre prea putin. Dar nu cred ca asta e solutia: sa iesi in fata si sa te bati cu pumnii in piept. Daca un ziarist care vorbeste cu tine cel putin odata pe saptamina este in stare sa spuna ca in provincie nu exista PR, atunci memoria unora e foarte scurta.

Gata, mi-am varsat nervii. Ma duc sa mai un lucrez un pic la PR-ul care nu exista. Ah, sa nu uit! Imi cer scuze tuturor celor care stiu ca exista PR in provincie, colaboreaza foarte bine cu el, schimba idei si ii e chiar prieten. Iar celor care n-au avut rabdare sa citeasca tot acest text, le dau direct concluzia: exista PR si la tara! Poftiti, e proaspat!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune


Comentarii

Simona Constanceanu
acum 17 ani
Felicitari Renate, ne-ai razbunat cu articolul asta si pe noi Timiosrenii, tot d ela "tara" dar mai din vest!

In rest, numai ei-adica-tot ei, "capitalistii"!

Simona

alina crancau
acum 17 ani
sincerre multumiri pentru acest articol.eram la birou si sefa nu intelegea de ce sa trebuie sa trimitem poze atasate la un comunicat de presa..ma simt razbunata:))!
alina florescu
acum 17 ani
desi e foarte dureros, trebuie sa recunosc ca ai dreptate...adica o sa termin facultatea si o sa fiu somera!!:(( si ce daca suntem in 2007?! oamenii (cel putin din craiova) cand aud de PR, se uita incurcati, stramba din nas si,chiar daca nu stiu ce inseamna, considera inutila si neproductiva aceasta profesie! trist,nu?deci...ce facem?schimbam mentalitati sau ne reprofilam? oricare ar fi optiunea, good luck! avem de munca!
Ioana Piscociu
acum 17 ani
Cei mai multi cunoscuti de a-i mei, nici nu stiu ce-i aia PR, de cele mai multe ori il confunda cu jobul de frontdesK. E trist si asta nu se intampla numai in "provincie", numai in orasul de unde vin eu, ci chiar in inima targului...
iulia mohanu
acum 16 ani
mai am un an si termin si eu facultatea asta, care se face cum se face, dar macar au existat vreo 2-3 profesori de la care chiar am invatat ceva.bun, dar problema gasirii unui job in domeniu a inceput deja. m-am hotarat ca vreau sa invat meseria asta si practic, nu numai teoretic.am inceput sa-mi caut un job, dar se cere experienta minim 3 ani.n-avem(in PR).asa ca ce ma gandesc?hai sa propun eu cuiva sa ma tina fara nici un ban cateva luni, pana vad si eu cu ce se mananca PR-ul.bun, dar sunt in sibiu. stie cineva alta institutie in afara de primarie care sa aibe angajati pe partea asta? ca eu nu. de firme nici nu vorbesc. poate n-am cautat destul. daca stie cineva ceva, astept raspuns cu nerabdare. numa' bine
Andreea Roseti
acum 16 ani
Foarte "fain" spus:) si da, chiar exista viata dincolo de Bucuresti.
Adelina Chisu
acum 16 ani
F adevarat si felicitari...si uite ca tot din provincie ma alarmez si eu acum si tin neaparat sa spun ca in acest moment se chiar dezvolta tot ce tine de PR si intr-o companie ardeleana... si vorba unei doamne de mai aici AVETI PUPILA DOMNILOR din capitala si pt altii...valoarea exista peste tot


Branded