Expoziția “Unexpected (RE)solutions: How the process drives the outcome”

Expoziția “Unexpected (RE)solutions: How the process drives the outcome”

1-10 septembrie 2022 MNȚRplusC – Muzeul Național al Țăranului Român 

Asociaţia Qolony - Colonia pentru Artă şi Ştiinţă și MNȚRplusC vă invită joi, 1 septembrie 2022 de la ora 18:00 la vernisajul expoziției “Unexpected (RE)solutions: How the process drives the outcome” ce prezintă  lucrările de artă realizate în cadrul programului de rezidențe art&science Fusion:AIR 2022.

Fusion:AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare este unul dintre cele mai importante proiecte al asociației Qolony care își propune să ajute la promovarea incluziunii artiștilor în activitățile de inovare și de cercetare. Fusion:AIR este primul proiect de rezidențe art&science din România și a primit anul acesta premiul pentru activare interdisciplinară al Administrației Fondului Cultural Național AFCN.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența celor patru artiști rezidenți Fusion:AIR: Dorin Cucicov, Livia Greaca, Marina Oprea și Marius Jurca și a oamenilor de știință din cele patru institute de cercetare partenere: Marius Echim - Institutul de Științe Spațiale, Elena Badea - Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Victor Diculescu - Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor și Bogdana Mitu - Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor.

“Unexpected (RE)solutions - How the process drives the outcome, tema propusa pentru 2022, aduce în prim plan procesele de lucru care stau la baza creativității artistice și științifice și a metodelor angajate în practicile de atelier, respectiv de laborator. Ideile, formarea lor și felul în care sunt construite și reprezentate, sunt rezultatul unor practici sau unor metode de multe ori repetitive, uneori spontane, dar niciodată  întâmplătoare. Propunem identificarea unor tehnici ce migrează între cele două discipline, a unor caracteristici ce se regăsesc la baza ambelor tipuri de procese, a momentelor care determină schimbări de traseu în demersul de cercetare, ca fundament pentru practica colaborativă dintre artă și știință.”, Floriama CÂNDEA, curatoare a expoziției.

Ce veți putea vedea:

Mitherrella
Instalaţia interactivă cu care vă puteți produce propria auroră boreală. Mitherrella realizată de Dorin Cucicov în cadrul rezidenţei artistice de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, unde a lucrat alături de dr. Marius Echim, propune publicului să navigheze și să hrănească un algoritm de învățare automată care genereaza aurore boreale imaginate digital. Mytherrella este o mapare a felului în care informația migrează între real și ficțiune, între obiectivitatea observațiilor științifice și subiectivitatea reprezentării acestora, și a felului în care ajung ele în memoria colectivă.

Chroma

Care este forma culorilor? Livia Greaca propune o serie de obiecte iterate care explorează imagistica științifică a pigmenților și coloranților de sinteză. Obiectele ei, sculpturi textile inspirate de structurile microscopice ale lumii materiale, oferă o viziune asupra realității în care granițele dintre obiectivitate și imaginatie sunt greu de trasat. Realizată în cadrul rezidenţei, alături de dr. Elena Badea de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, lucrarea Chroma aduce în planul vizibilului aspectul microscopic al pigmenților, procesul de generare a imaginilor și a felului în care sunt acestea indexate. Demersul ei investighează natura simbolică a acestui tip de imagini și a felului în care ele comunică, prin convenție.

Intracluster Sprouts

Miceliul funcționează ca un fel de internet al naturii, este conceptul care stă la baza instalației interactive a Marinei OpreaIntracluster Sprouts face referire la interdependența sistemelor naturale, imaginând un scenariu speculativ în care lumea materială și cea virtuală sunt într-o relație firească de schimb și comunicare, se influențează reciproc. Alături de dr. Bogdana Mitu, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Marina Oprea a explorat modul în care plasma influenţează materialitatea și textura rășinilor epoxidice și polimerice. Intracluster Sprouts prezintă rezultatele acestei cercetării, o analogie între plasmă și o rețeaua complexă a miceliului, ambele cu proprietăți de a altera, la nivel perceptual sau concret, lumea din jur.

InVisible Streams

SenzSkin, FiberWow și FiberStream sunt cele 3 lucrări din seria InVisible Streams realizate de Marius Jurca. Experimentele sale alături de cercetătorii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, stau sub semnul investigării relațiilor care se formează între semnalele, parametrii masurabili ai materiei și materialele în sine. Materiale reactive la variații de temperatură, la variații chimice sau la prezența umană îi furnizează artistului atât datele cât și materia brută cu care operează estetic în această lucrare.

Curatori: Floriama Cândea şi Andrei Tudose
Director artistic: Mihaela Ghiță, inițiatoarea proiectului Fusion - rezidențe artistice în institute de cercetare.
Expoziția poate fi vizitată la galeria de artă contemporană MNȚRplusC, Muzeul Național al Țăranului Român, strada Monetăriei nr. 2, București
Perioada: 1 – 10 septembrie 2022
Program de vizitare: 15:00 - 18:00, luni închis.
Intrarea este liberă

Parteneri Științifici:
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, ISS - Institutul de Științe Spațiale,
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor,
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Textile și Pielărie.

Finanțare:
Proiectul cultural Fusion:AIR 2022 este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: LiterNet.ro, IQads, Radio România Cultural, AGERPRES, Modernism Punct Ro, The Institute.

Qolony - Fondată în 2019, Qolony – Colonia pentru artă și știință este o asociație care desfășoară programe de cercetare și producție, ajutând la promovarea artei aflate la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related