Chandler Bing, Dumnezeu și LA Kings

Chandler Bing, Dumnezeu și LA Kings

Ascultând finalul cărții în care Matthew Perry (Chandler Bing din Friends) își povestește viața, am conștientizat încă odată rolul pe care Sportul îl joacă în viața mea. Energia, entuziasmul și cheful de viață pe care mi le dau momentele în care mă (re)uit pe internet la concursul de sărituri câștigat împotriva oricărei logici de Sandra Izbașa la Jocurile Olimpice Londra 2012 (auuuur! Incredibil! Nemaipomenit! Aur, România!!!! Izbașa este campioană olimpică!!! De unde a venit acest aur??? Pur și simplu surprinzător, fantastic, uimitor!), la finala Cupei Campionilor Europeni 1986 fotbal masculin (Lăcătuș trebuie să înscrie. Lăcătuș va înscrie!!!) urmat apoi de Apără Duckhadam! Suntem finaliști!!! Am câștigat Cupa!!! Cupa Campionilor Europeni este la București!!!), la finalul fabulos al meciului Danemarca – România de la Campionatul Mondial 2015 handbal feminin (Neagu..., Brădeanu..., into the wing ..., top corner, ...they’ve done it!!! Nechita scored the winner almost on the buzzer in extra time!!! The joy of the Romanians is unrivaled! The fans cannot believe it!! Incredible scenes here, in Denmark!!!), la rezumatul meciului România – Argentina de la Campionatul Mondial 1994 fotbal masculin, la aruncările de la 7m ale fetelor de la C.S.M. București în finala Ligii Campionilor 2016 handbal feminin (Brădeanuuuuu!!!! E gol!!! Victorie pentru C.S.M București câștigătoare a Ligii Campionilor într-un mod în care nu am văzut de mult!), la finalul All Star Game-ului din 1992 cu aruncarea de 3 puncte a lui Magic Johnson („Oh, whoau! Ladies and gentelman you just can’t orchestrate it better than this”), la rezumatul Miracolului de la Istanbul - victoria FC Liverpool după ce a fost condusă cu 0-3 de A.C. Milan în finala Champions League 2015 fotbal masculin sau la ultimele secunde ale finalei Cupei IHF handbal masculin 1985 (doar patru secunde din această partidă și Minaur este pe cale să piardă finala prin golul marcat când mai erau doar 6 secunde... Să vedem... Trage Stamate și marcheaaaaazăăăăă! Incredibil!!! Incredibil!!! Gol marcat în ultima secundăăăă! Senzațional! Senzațional!! Am câștigat, stimați telespectatori!!)

Uau! Este incredibilă puterea pe care o are Sportul! Doar scriind cele de mai sus și viața parcă este mai frumoasă – așa cum a fost la momentul potrivit și pentru Matthew Perry.

Încă din primele 20 de secunde ale autobiografiei sale, „Chandler Bing” te ia super tare:

Salut, numele meu este Matthew - deși tu s-ar putea să mă știi după un alt nume. Prietenii îmi spun Matty și ar trebui să fiu mort. Dacă vrei, poți să consideri cuvintele acestea ca venind din lumea de dincolo – lumea mea de dincolo.

Urmează 8 ore cum nimeni nu cred că își putea imagina uitându-se la carismaticul de  Chandler – se pare că nici măcar cei apropiați de el. Doar că, pentru a filma episodul în care s-a căsătorit cu Monica în Friends, omul Matthew Perry era adus sub escortă dintr-un centru de reabilitare în care se lupta încă odată să rămână în viață. Nu sunt cuvinte mari, de câteva ori ar fi fost probabil declarat mort dacă cei care conduceau spitalele nu ar fi fost disperați să evite să ajungă cunoscuți ca locul în care a murit Chandler.

Alcool, droguri (la recomandarea unui medic pediatru canadian părinții i-au dat super somnifere încă de la vârsta de o lună), durere, suferință, ups & downs, bucurii mai mari sau mai mici alternând cu lungi perioade de maximă disperare, îți bubuie mintea ascultându-l chiar pe el povestind în audio-book (Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing. A Memoir.)

Nu se menajează deloc și povestește super transparent cât de distrus a fost.

O viață trăită intens și parcă mereu la limita autodistrugerii. Șansa sa, zice Matthew, a fost ca exact în momentele cele mai importante să se întâmple ceva bun sau să apară o persoană cheie care să-l salveze.

Printre acestea așează la loc de cinste sezonul de senzație făcut de echipa de hochei masculin LA Kings în 2012 – când a și câștigat Cupa Stanley. Câteva luni absolut minunate în care a simțit că însuși Dumnezeu a făcut ca echipa să joace senzațional – doar pentru a-i da lui o mână de ajutor:

Uite care-i treaba, Matty: știu că aceasta este o perioadă foarte grea pentru tine, așa că îți fac cadou ceva care timp de câteva luni de zile te va ține ocupat și îți va oferi o doză uriașă de distracție și bucurie care să te ajute să treci peste.

Și Buuuuum! S-a întâmplat! După ce au trecut prin playoff ca niște Îngeri Răzbunători ai Morții, au urmat meciurile din finală contra echipei New Jersey Devils. Cu meciul decisiv jucat în Staples Center și câștigat la o diferență mare de scor, așa cum nu se mai văzuse de două decenii într-o finală NHL. Am fost la fiecare meci – zburând chiar împreună cu niște amici la meciurile din deplasare.

Când disperarea era cea mai mare i-au fost alături mama, tatăl, frații, SPORTUL, prietenii din copilărie, câțiva oameni minunați apăruți la momentul potrivit, FRIENDS cu tot ceea ce a însemnat și înseamnă acesta.

Sportul, unul dintre lucrurile care l-au făcut pe Matthew Perry să depășească momentele foarte grele și să-și zică astăzi: Poate că nu sunt așa de rău până la urmă! Și poate că viața merită trăită!

Da. Aceasta este puterea sa. Asupra oamenilor faimoși sau mai puțin faimoși:

„Cele câteva luni din sezonul în care Leicester City a câștigat Premier League au fost probabil cele mai frumoase din viața mea și știu că o să fiu fericit toată viața gândindu-mă la ele. Indiferent dacă va fi să retrogradăm și să ajungem să jucăm prin ligile inferioare. Pe patul de moarte o să zâmbesc încă odată și abia apoi mă voi duce

mi-a povestit într-o seară un coleg din Publicis Sport Londra, un englez născut și crescut în Leicester.

Nu cred că se poate formula o mai frumoasă declarație de dragoste pentru sport.

 

Linkuri:

Sandra Izbașa la JO Londra 2012, sărituri - gimnastică artistică feminin

Concursul: 

 

Comentariul Alinei Alexoiu:

 

Finala Cupei Campionilor Europeni 1986, fotbal masculin

 

Danemarca – România la CM 2015, handbal feminin

 

România – Argentina de la Campionatul Mondial 1994, fotbal masculin

 

C.S.M. București în finala Champions League 2016, handbal feminin

 

Magic Johson – All Star Game 1992, baschet masculin

 

FC Liverpool – A.C. Milan în finala Champions League 2015, fotbal masculin

 

Minaur Baia Mare – Finala Cupei EHF 1982, handbal masculin 

 _______________________
 Lorand Balint Boti este Managing Director Publicis Sport and Entertainment si are o experienta de peste 20 ani in industria de marketing si comunicare romaneasca.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related