Cât costă organizarea Eurovision 2023?

Cât costă organizarea Eurovision 2023?

Eurovision este cel mai important concurs muzical din Europa, iar costurile de organizare sunt pe măsură. Pentru ediția din 2023, ce va fi găzduită de orașul britanic Liverpool, costurile de organizare variază între 30.6 și 40.8 milioane de euro (27-36 milioane lire sterline), potrivit organizatorilor.

Finala Eurovision 2023 este programată pe data de 13 mai, în Liverpool Arena, în timp ce semifinalele se vor desfășura pe 9 și 11 mai. Marea Britanie a primit organizarea Eurovision deoarece Ucraina, câștigătoarea de anul trecut, nu a putut să își asume găzduirea evenimentului. În aceste condiții, britanicii s-au înscris în cursă și au promis că vor fi gazda unui eveniment de neuitat.

Bugetul total de organizare este estimat între 27 și 36 de milioane de lire sterline. Din această sumă, Consiliul Orașului Liverpool și Liverpool City Region Combined Authority vor contribui fiecare cu câte 2 milioane de lire sterline. Guvernul britanic va plăti 10 milioane de lire sterline pentru organizarea evenimentului, iar postul BBC va contribui cu o sumă ce variază între 8 și 17 milioane de lire sterline.

România va fi și ea prezentă la Eurovision 2023, iar acest lucru înseamnă costuri de peste 300 de mii de euro. Anul trecut, bugetul total a fost de 1.572.789 lei. Din această sumă, 782.860 de lei a reprezentat taxa de participare la Eurovision, iar costul Selecției Naționale s-a ridicat la 380.567 de lei.

 

România e cotată cu șanse infime să câștige Eurovision 2023

Agențiile de pariuri sportive de top publică adesea și evenimente din domeniul muzical sau cinematografic. Așadar, au fost publicate deja cotele pentru câștigarea Eurovision 2023, iar România este văzută cu ultima șansă. Țara noastră are cota 301.00, la fel ca Albania. La polul opus, marea favorită este văzută Suedia, cu cota 1.80. Nordicii vor fi reprezentați de Loreen, cu melodia Tattoo. Șansa a doua o are Finlanda, cu cota 5.00. Această țară este reprezentată de rapperul Kaarja, cu melodia Cha Cha Cha. Ucraina are șansa a treia, cu cota 6.50, și este calificată direct în finală, unde va fi reprezentată de Tvorchi, cu melodia Heart of Steel.

România va fi reprezentată în schimb de Theodor Andrei, cu melodia D.G.T. (Off and on). Acesta a câștigat selecția națională cu 5.230 de voturi primite din partea publicului. Pe locul doi s-a clasat Andreea D Folclor Orchestra, cu melodia Periniţa mea, care a primit 4.845 de voturi, în timp ce pe trei a încheiat Andrei Duțu, cu melodia Statues, care a primit 4.302 voturi.

"Am mare încredere în piesă, în mine, în echipa mea, în moment, în sprijinul pe care ni-l oferă TVR și momentan nu simt o presiune atât de mare, sunt conștient că există și că se va intensifica, dar nu sunt genul să mă las copleșit de stres și emoții", a spus Theodor Andrei într-un interviu pentru Libertatea.

 

România participă în semifinala 2

România va participa la Eurovision în semifinala 2, programată pe 11 mai. În aceeași semifinală mai sunt Danemarca, Armenia, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Georgia, San Marino, Austria, Albania, Lituania și Australia. În cealaltă semifinală, de pe 9 mai, vor lua parte Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croația, Elveția, Israel, Moldova, Suedia, Azerbaidjan, Cehia, Olanda și Finlanda. În finală sunt calificate deja Franța, Germania, Italia, Spania, Ucraina și Marea Britanie.

Anul trecut, România a fost reprezentată de WRS, cu melodia Llamame, iar acesta a ajuns în finală după o absență de cinci ani, reușind să termine pe locul 18. România s-a clasat de două ori în istorie pe locul trei la Eurovision, în 2005, prin Luminița Anghel și trupa Sistem, dar și în 2010, prin Paula Seling și Ovi.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related