O istorie culturală a nebuniei - Andrew Scull | Editura Polirom, 2023

O istorie culturală a nebuniei - Andrew Scull | Editura Polirom, 2023

96De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă.

Pierderea rațiunii, sentimentul de înstrăinare de realitatea în care cu toții ne imaginăm că trăim sau permanenta agitație emoțională sunt doar câteva dintre trăsăturile pe care le asociem cu nebunia. Astăzi, tulburarea psihică este percepută cel mai frecvent prin prisma medicinei, însă de-a lungul istoriei oamenii au căutat să-i dea un sens prin religie sau elemente supranaturale, prin construirea unor explicații psihologice ori sociale, în dorința de a îmblânzi demonii iraționalului. Bogat ilustrată, Istoria culturală a nebuniei îl poartă pe cititor din Antichitate până în prezent, de la Bedlam la azilurile victoriene, de la teoria umorilor la farmacologia modernă, explorând manifestările și semnificațiile nebuniei, provocările și consecințele ei. O istorie panoramică a întâlnirii omului cu iraționalul, remarcabilă prin varietatea domeniilor abordate și episoadele inedite din viața unor personalități ca Avicenna, Charcot, Freud, van Gogh sau Dalí.

„O carte minunată, fascinantă și bine scrisă, cu obișnuita vervă și erudiție a lui Scull, ce explorează modurile în care au abordat psihoza societățile antice și medievale și arată că, în ciuda tehnicilor de imagistică a creierului și a medicamentelor psihotrope, psihiatria modernă are încă multe de învățat de la ele.”
Sylvia Nasar, autoarea cărții A Beautiful Mind

„Adoptând o vastă perspectivă de studiu, Scull arată ce a însemnat nebunia pentru societate de-a lungul istoriei și pe tot cuprinsul lumii. Scrie cu pasiune și totodată cu umor, are un ochi extraordinar pentru citate pătrunzătoare și pentru întâmplări grăitoare, ținându-l pe cititor sub vraja lui. O carte fascinantă a unui maestru în domeniu.”
William Bynum, University College London

„Poate cea mai cuprinzătoare istorie a psihiatriei care a apărut până acum într-un singur volum.”
The Times Literary Supplement

 

Andrew Scull este sociolog și istoric al medicinei. A predat la University of Pennsylvania și la Princeton, iar în prezent este profesor la University of California, San Diego. De același autor: Decarceration: Community Treatment and the Deviant (1977), Museums of Madness: The Social Organization of Insanity in 19th Century England (1979), Madhouse: A Tragic Tale of Megalomania and Modern Medicine (2005), Hysteria: The Biography (2009), Madness: A Very Short Introduction (2011), Desperate Remedies: Psychiatry and the Mysteries of Mental Illness (2022, în curs de apariţie la Editura Polirom).

 

Video: Autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Polirom.

 

Info:

Titlul original: Madness in Civilization: A Cultural History of Insanity, from the Bible to Freud, from the Madhouse to Modern Medicine
Ediția 2023, paperback
Traducător: Anacaona Mîndrilă‑Sonetto
Dimensiuni: 150x225
469 pagini
ISBN: 978-973-46-9389-4

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related