Artă în spațiul public în București. O minge mare de cretă va fi rulată în oraș, conectând cartierele limitrofe de centru printr-un gest de uniune culturală

Artă în spațiul public în București. O minge mare de cretă va fi rulată în oraș, conectând cartierele limitrofe de centru printr-un gest de uniune culturală

Publicul bucureștean este invitat sâmbătă, 5 august 2023, ora 09.00, să o însoțească pe artista Roberta Curcă în performance-ul lucrării „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”.  Performance-ul constă într-o minge din cretă care va fi rostogolită prin oraș până când se va dezintegra. Urma performance-ului rămâne ca o operă de artă efemeră care a fost influențată de contextul și condițiile întâlnite pe parcurs și servește drept martor tăcut al modului în care interacționăm cu spațiile publice.

La ora 9.00, artista va porni pe traseu cu mingea de cretă, de la adresa Strada Floare Rosie nr. 18 (cartierul Militari), apoi, acompaniată de public, ea va rula mingea spre Piața Gorjului, Piața Lujerului, Politehnica, Grădina Botanică, Eroilor, Cișmigiu. Piața Universității este punctul final al călătoriei mingii de cretă. Oamenii dornici de a-și petrece dimineața diferit au ocazia de a se alătura artistei în orice punct al traseului menționat mai sus, cu o durată estimată de trei ore.

Roberta Curcă: „Într-un oraș atât de mare ca București, cartierele limitrofe și oamenii care locuiesc în acestea pot părea deconectați de sfera culturală. Prin activarea acestei zone în care eu locuiesc și lucrez, respectiv începerea performance-ului în cartierul Militari, sper să conectez acest spațiu de restul orașului printr-un gest artistic. Scopul performance-ului este să evidențieze rute cotidiene și să adauge un accent ludic în felul în care experimentăm mediul urban.”

Lucrarea „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este exemplul cel mai puternic al faptului că programul Accelerator a creat grupuri și comunități de artiști cu interese comune, pentru că reprezintă o colaborare constructivă între artistele Roberta Curcă, Lucia Ghegu și Ana Maria Szöllösi, prin contribuția semnificativă a Mariei Mandea la nivel de idee și concept.

Originară din Craiova, Roberta Curcă este o artistă care trăiește în București și care lucrează cu desen, fotografie, obiecte și cărți de artist. În lucrările ei, folosește o formă de investigație sistematică pentru a analiza structuri, imagini sau obiecte care descriu sau prezintă în mod subversiv relația omului atât cu spațiul construit, cât și cu cel natural, și implicațiile psihologice, sociale, politice sau ecologice ale acestei relaționări. Adesea se concentrează pe relația dintre bidimensional și tridimensional, ordine și întâmplare, intenție și impact, umanul și non-umanul. A studiat la Universitatea Națională de Artă din București la departamentul de Grafică, iar în prezent lucrează la teza de doctorat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.

Proiectele de artă în spațiul public din cadru programului Acceleratr au fost integrate sub umbrela conceptului „The Artist, The Work And Everyone Who Comes to It” marca Tevž Logar, curatorul expoziției Back to Where It All Began, care a avut loc la Gaep la începutul acestui an. 

„Dacă istoria ne-a învățat ceva este că arta poate face multe lucruri și că este adesea întinsă între doi poli opuși, ceea ce îi conferă un potențial real. Ea poate aduce admirație, dar poate provoca și durere. Poate fi figurativă sau poate fi abstractă. Ne poate ocupa sau ne poate goli mintea. Astfel, a suferit numeroase transformări conceptuale și formale, iar asta atestă faptul că arta răspunde invariabil provocărilor vieții noastre de zi cu zi, chiar înainte ca efectul transformator asupra societății să devină clar. Tocmai de aceea, arta este indispensabilă atunci când vine vorba despre modelarea și înțelegerea vieții și a lucrurilor care ne înconjoară. Așadar, proiectul „The Artist, The Work And Everyone Who Comes To It” este probabil cea mai sinceră dovadă în acest sens”, precizează Tevž Logar.

București este cel de-al doilea oraș în care are loc acest performance, primul fiind Timișoara, iar următorul va fi Cluj-Napoca.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public începute în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și Oltenița.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), urmărește, prin programul Accelerator, să susțină artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană. Arta contribuie, astfel, la dezvoltarea individuală și colectivă, făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related