„Lose a step”, al 5-lea proiect de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator, este lansat pe 17 august la București

„Lose a step”, al 5-lea proiect de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator, este lansat pe 17 august la București

Artiștii Delia A. Prodan și Andrei Arion intervin cu obiecte de artă de tipul grilajelor de curățat pantofii, din metal și terrazzo, care simbolizează impactul infrastructurilor precare ale orașelor asupra locuitorilor.

17 august, ora 18.00: lucrările vor fi instalate și prezentate la două adrese - str. Nicolae Titulescu 21 și Banu Manta 12 din București. Publicul este invitat să se alăture artiștilor la adresa Nicolae Titulescu 21 din capitală.

Publicul bucureștean este invitat joi, 17 august 2023, ora 18.00, la prezentarea proiectului de artă în spațiul public „Lose a step”, al 5-lea din cadrul programului programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți. Publicul este invitat să se alăture artiștilor la adresa strada Nicolae Titulescu nr. 21 din capitală (aproape de Piața Victoriei).

Ne aflăm în fața unui proiect colaborativ, inițiat de doi artiști selectați în cadrul Accelerator, Delia A. Prodan și Andrei Arion, ce tratează zone din București în care au loc reparații rutiere prin montarea unor grilaje de curățat pantofii, produse de cei doi artiști, simbol al nivelului ridicat de disconfort într-un București apăsat perpetuu de reparații de drumuri, care au loc simultan și care împiedică la mișcarea rapidă și conexiunea.

Serie de două lucrări - grilaje din metal și terrazzo, amplasate într-o zonă din București unde au loc reparații de drumuri, proiectul „Lose a Step” este o invitație la introspecție. Între granițele ritmului accelerat de viață și nevoia acută de mobilitate, reparațiile sunt simțite ca obstacole și hrănesc și mai mult disconfortul deja existent. Cu toate acestea, spațiile urbane au nevoie de timp pentru a fi reconstruite și a redeveni funcționale. Asemenea lor și noi, oamenii, avem nevoie de aceste momente de respiro, pentru a încetini o serie de căutări și a ne acorda timp. 

Obiectele gândite, aparent banale, doresc să activeze astfel de locuri, în care craterele și noroiul persistă. Simultan, ele iau forma unui instrument practic, palpabil, de curățare a pantofilor. Seriile de lucrări de artă propun fie o interacțiune cu un obiect familiar, dar straniu, fie pot fi trecute pur și simplu cu vederea.

Lucrarea poate reprezenta un act ritualic și meditativ, în ciuda frustrării inițiale provocate de spațiu și este un comentariu la adresa infrastructurilor falimentare ale orașelor și impactul acestora asupra locuitorilor.

Practica Deliei A. Prodan gravitează în jurul fotografiei și scrisului. De la bucăți de marmură și beton, la metal și cărămidă, lucrările ei dezvăluie o perspectivă nostalgică și empatică. Lucrează predominant cu obiecte și cărți.

Andrei Arion trăiește și lucrează în București, iar în practica lui artistică predomină sculptura și instalația. În 2021 a expus la Galeria Jecza într-un summer show numit „Light Clarity Avocado Salad In The Morning”, iar în 2022 a făcut parte din expoziția „At The Edge Of The World” care a avut loc la Fundația Art Encounters din Timișoara.

În cadrul expoziției „Back to Where It All Began”, ambii artiști au prezentat lucrări de artă orientate spre raportarea la spațiu. Sculpturile lui Andrei Arion rezultă dintr-o nevoie de bază, dar tot mai dificil de satisfăcut, aceea de spațiu. Lucrările sunt modulare, adaptabile din punct de vedere funcțional și contextual de câte ori este nevoie. Practica Deliei A. Prodan își are originea în amintiri din copilărie, artista recreând spațiul unui loc de joacă care nu mai există.

„Arta este indispensabilă atunci când vine vorba despre modelarea și înțelegerea vieții și a lucrurilor care ne înconjoară. Din acest motiv, proiectul „The Artist, The Work And Everyone Who Comes To It” este probabil cea mai sinceră dovadă în acest sens. Tranziția de la mediul sigur al spațiului galeriei la spațiul public ne invită să vedem imaginea de ansamblu și interconectarea lucrurilor care se simt cumva ascunse sau poate chiar pierdute în contextul artei contemporane. De aceea, acest proiect nu încearcă să fie o structură tematică ermetică, ci mai degrabă un organism viu ce conectează pozițiile artistice individuale cu diverse comunități, care împreună reflectă schimbările din cadrul societății și provoacă participantul să contemple momentul în care schimbarea devine din nou posibilă.”, precizează Tevž Logar, curatorul expoziției Back to Where It All Began deschisă la galeria Gaep în prima parte a anului și cel care a integrat lucrările de artă în spațiul public sub conceptul  „The Artist, The Work And Everyone Who Comes To It”

Anterior proiectului „Lose a Step”, în cadrul programului Accelerator s-au desfășurat 4 acțiuni de artă în spațiul public: București (The Library for Public Games. An Institute of Play project – online, Maria Mandea), Timișoara (Full of Merit, yet Poetical / Self-destructive Traces – Ana Maria Szöllösi), Constanța (On the Same Line – Lucia Ghegu) și din nou București (Full of Merit, yet Poetic / Self-destructive Traces – Roberta Curcă).

Următoarele orașe sunt: Cluj Napoca, Oltenița, urmând ca ultimul performance de artă în spațiul public să aibă loc în septembrie din nou la București.

Finalizarea etapei de artă în spațiul public va marca sfârșitul programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști, început în luna octombrie 2021. Totodată, Asociația Culturală Eastwards Prospectus și-a propus replicarea acestui proiect în comunități din România, din surse de finanțare alternative în raport cu proiectul de față, folosind best practice-ul Acceleratorului în beneficiul dezvoltării carierelor artiștilor din alte orașe ale României.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public care se derulează în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și Oltenița.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), urmărește, prin programul Accelerator, să susțină artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană. Arta contribuie, astfel, la dezvoltarea individuală și colectivă, făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related