Oportunitate de formare pentru profesorii din toată țara: Ateliere online de introducere în educația cinematografică

Oportunitate de formare pentru profesorii din toată țara: Ateliere online de introducere în educația cinematografică

Asociația Bloc Zero organizează în perioadă 4 - 16 septembrie cinci ateliere de formare pentru profesori care au ca scop familiarizarea participanților cu principiile educației prin film și ale educației cinematografice. Atelierele vor fi organizate online, iar participarea este gratuită.

Sunt invitați să se înscrie profesori interesați de educație prin film sau educație cinematografică și/sau de noi instrumente de predare și de educație non-formală, care predau elevilor din ciclul de învățământ liceal. Ateliere sunt deschise profesorilor din toată țara, indiferent de materia pe care o predau sau de experiența anterioară în proiecte similare.

Fiecare atelier va avea o durată de  4 ore, concentrate într-o singură zi de formare.

Fiecare persoană înscrisă poate participa la un singur atelier, repartizarea fiind făcută în funcție de alegerea exprimată la momentul completării formularului de înscriere disponibil online. 

 

Calendarul atelierelor

4 septembrie, orele 10:00 - 14:00
5 septembrie, orele 10:00 - 14:00
6 septembrie, orele 10:00 - 14:00
15 septembrie, orele 14:00 - 18:00
16 septembrie, orele 12:00 - 16:00

În urma participării la curs, profesorii vor primi acces în mod gratuit la un catalog de peste 50 de filme însoțite de materiale educaționale dedicate, prin intermediul platformei online de vizionare Kinoteca Bloc Zero.

Profesorii selecționați se angajează să organizeze cel puțin 4 proiecții de film la clasă ulterior participării la atelier,  folosind resursele puse la dispoziție în cadrul programului.

Testimoniale ale profesorilor participanți în program

„Am apreciat acest program, filmele mi se par un instrument absolut spectaculos, i-am urmărit pe copii, am văzut modul în care decriptează ceea ce văd, uimirile și empatia lor.”, P.C., Sibiu.

„Cred că programul s-a derulat foarte bine și sper că se va finaliza cu o programă școlară care să fie aprobată de Ministerul Educației pentru a putea fi implementată la clasă începând cu anul școlar 2024-2025.”, I.I., Găești.

 

Testimoniale ale elevilor participanți în program

„Am descoperit că materialul vizual are un impact mult mai puternic în a înțelege anumite informații decât lecțiile școlare obișnuite.”

„În urma programului, am învățat că un film trebuie vizionat cu atenție la detalii pentru a fi  înțeles cu adevărat. Pentru a înțelege mesajul e nevoie să știi să interpretezi maniera în care este exprimat în imagini.”

Atelierele fac parte din activitățile programului multianual „KinoȘcoala - Program pilot de educație prin film” desfășurat în perioada martie 2022- noiembrie 2023 de către Asociația Bloc Zero în parteneriat cu 11 instituții de învățământ din toată țara.

În prima fază a programului,  au beneficiat de formare un număr de 20 de profesori activi în orașele Bârlad, Bicaz, Brașov, București, Buzău, Deva, Găești, Iași Piatra Neamț, Reșița, Sibiu. Ulterior participării la atelier, aceștia au organizat la clasă proiecții de film și activități de educație cinematografică în regim bi-lunar,  pe toată  durata anului școlar 2022-2023.

În total, un număr de aproximativ 550 de elevi au participat la peste 350 de proiecții și activități conexe desfășurate în cele 11 instituții partenere.

Dintre aceștia, peste 200 au participat și la o serie de ateliere practice de cinema susținute de profesioniști din domeniu (Dragoș Hanciu, Andrei Dudea, Simona Constantin, Oana Ghera).

În cadrul programului a fost realizat de asemenea un ghid de predare pentru profesori și a fost creat un catalog de peste 20 de  filme însoțite de broșuri educaționale dedicate accesibil în mod gratuit prin intermediul platformei Kinoteca Bloc Zero.

De asemenea, activitățile desfășurate în cadrul programului în parteneriat cu  profesorii participanți au făcut obiectul unei  cercetări  de impact care va fi lansată public la începutul lunii septembrie.

Înființată în 2019, Asociația Bloc Zero propune dezvoltarea unor proiecte și programe de educație prin cultură care să ofere profesorilor interesați acces la resurse educaționale alternative, adecvate pentru dezvoltarea setului de competențe cheie pentru secolul 21 în rândul elevilor din România.

Echipa asociației are o bogată experiență în promovarea și susținerea implementării filmului ca instrument educațional în școlile din România, membrii acesteia fiind implicați activ în dezvoltarea unor programe de educație cinematografică/ prin film precum Education à l’image, CinEd, One World Romania la Școală sau Kinoteca.

Prin catalogul de resurse pe care îl propune, platforma video educațională Kinoteca invită profesorii să abordeze lecțiile într-o manieră inovatoare, prin introducerea de activități interactive și dezbateri create în jurul vizionărilor de film menite să stimuleze dialogul, abordările colaborative, gândirea critică, creativitatea, dar și să îi familiarizeze pe elevi cu principii cheie din sfera educației cinematografice și audio-vizuale.

Seria de ateliere de formare pentru profesori face  parte din programul „KinoȘcoala - Program pilot de educație prin film”, organizat de Asociația Bloc Zero cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului  pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related