4 instalații imersive complexe la ediția cu numărul #4 a NOVA Festival. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 16 septembrie, la Galateca, în cadrul vernisajului AIO

 4 instalații imersive complexe la ediția cu numărul #4 a NOVA Festival. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 16 septembrie, la Galateca, în cadrul vernisajului AIO
AIO / Performer: Alexandra Balasoiu / Credit foto: Florin Constantin

În perioada 16 - 30 septembrie se desfășoară în București cea de-a 4-a ediție a NOVA Festival, eveniment dedicat artei și noilor tehnologii. În cadrul acestuia publicul va avea acces la 4 instalații complexe, cu componente imersive și interactive, destinate să pună vizitatorii față în față cu multiple fațete ale sinelui, prin explorarea spațialității, mișcării și propriului corp.

Două dintre acestea sunt create în cadrul NOVAlab, un laborator de creație desfășurat în perioada premergătoare festivalului, de către 7 artiști fotografi (Felicia Simion, Florian Ruiz, Mads Nissen, Michele Bressan, M Kardinal, Rachel Talibart, Valentina Fusco), 4 performeri (Alexandra Bălășoiu, Denisa Nicolae, Ema Alexandrescu, Judith State), un director artistic (Emilia Păunescu), un grafician (Ana Cârlan), 2 programatori creativi (Andrei Văcaru, Victor Jercan) și 4 profesioniști în domeniile psihologie, comunicare și neuroștiință (Ana Mirodonie, Caroline Heimerl, Champalimaud Center for the Unknown, Monica Cure). Ambele instalații au ca punct de pornire intenția de a crea pentru vizitator experiența de a fi prezent în mai multe locuri simultan, în timp ce-și extinde percepția de sine.

Have you seen my body? a seascape promite o experiență imersivă de aproximativ 15 minute în care amprentele digitale ale corpului tău sunt integrate în timp real în cadrul audio-vizual al instalației. Aceasta va fi deschisă publicului timp de 5 zile, între 19 - 23 septembrie, la Centrul Național al Dansului București - CNBD (Blvd. Mărășești, nr. 80 - 82), în intervalul 16:00 - 22:00. 

În timp ce prima instalație din cadrul NOVALab pune accentul pe introspecție, cea de-a doua, Walk. a rhythm, se concentrează pe acțiune și propune un joc simplu - acela de a construi un ritm propriu, personal, din felul în care vizitatorul va interacționa cu imaginile de pe ecrane, ghidat de un performer. Practic, se construiește un dialog corporal deschis cu ceea ce-l înconjoară, instalația construind o formă jucăușă de cunoaștere de sine. Va fi deschisă publicului timp de 4 zile, în perioada 26 - 29 septembrie, la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari), tot în intervalul orar 16:00 - 22:00.

Drawing Exercises este un performance participativ creat pentru proiectul DIGI-Sense de către Antoni Rayzhekov, un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre muzică, teatru și arte digitale. În cadrul acestei instalații publicul devine performer, experiența purtându-i pe participanți prin procese de înțelegere și atribuire de sens, folosindu-se de propriile corpuri și multiple seturi de senzori care vor digitiza în timp real informația, urmărind mișcarea, orientarea, pulsul și nivelul de stres pe care aceștia îl resimt. Instalația va fi deschisă publicului pe toată durata festivalului, la AREAL Spațiu de dezvoltare coregrafică (str. Anastasie Simu, nr. 2), în intervalul orar 17:00 - 21:00. 

„AIO - All In One” ia forma unei instalații artistice imersive care ilustrează creativ anxietatea și felul în care se manifestă ea în corp, traducând în sunet și imagine mai multe date de cercetare neuronală relevante. Proiectul, dezvoltat de Asociația Prezent Continuu, în colaborare cu Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, a avut inaugurarea în cadrul unui vernisaj special în luna iunie a acestui an. Instalația, în dezvoltarea căreia au fost implicați 13 artiști, printre care actorii Ada Galeș și Cezar Grumăzecu, dar și coregrafa Alexandra Bălășoiu, redevine accesibilă publicului în cadrul NOVA Festival. Pe ecranele AIO rulează 55 de videoportrete, însoțite de 5 compoziții sonore în format Quadrophonic, toate aferente mai multor grade de intensitate a anxietății resimțite. Emilia Păunescu este responsabilă de direcția artistică, sound design-ul a fost creat de Bogdan Moroșeanu, imaginea e semnată de Florin Constantin, în timp ce Dragoș Iulian Matei s-a ocupat de programarea interfeței interactive.

Performer: Ada Gales
Credit foto: Florin Contantin

Vernisajul AIO va avea loc pe 16 septembrie, la Galateca (Blvd. C.A. Rosetti, nr. 2-4) marcând și deschiderea oficială a NOVA Festival. Ulterior instalația va putea fi vizitată timp de 6 zile, până pe 21 septembrie, în intervalul orar 12:00 - 20:00. Intrarea va fi liberă.

Festivalul NOVA este un proiect al Asociației Prezent Continuu, prezentat de UniCredit Bank.
Parteneri: Institutul Francez din România, Goethe Institut, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Champalimaud Foundation / Centre for the Unknown (PT), .NewArt { foundation;} (ES), Linz Institute of Technology (AT), Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, Centrul Național al Dansului București, CREART/Teatrelli, Galeria Galateca, AREAL Spațiu de Dezvoltare Coregrafică, Ibis Bucharest Politehnica
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, A List Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Observator Cultural, IQads, AGERPRES, Igloo, Ziarul Metropolis, Designist.ro, Savantgarde, HAPP.ro, MunteanuRecomandă, Metropotam

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related