Competiția internațională Animest.18 sfidează barierele imaginației

Competiția internațională Animest.18 sfidează barierele imaginației

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum. 63 de scurtmetraje animate concurează pentru Trofeul Animest, iar alte 25 de filme realizate de studenții unora dintre cele mai prestigioase școli din lume intră în competiția pentru premiul secțiunii dedicate. 5 dintre producțiile pe care iubitorii filmelor de animație le-au așteptat cu sufletul la gură vor avea parte de o primă proiecție în România, în cadrul Competiției Internaționale de Lungmetraj. 

În 2018, romanul Lonely Castle in the Mirror dădea lovitura pe piața de carte din Japonia, cucerind peste o jumătate de milion de cititori. Printre ei se număra și multi-premiatul regizor Keiichi Hara, cunoscut pentru filme ca Miss Hokusai și Colourful. Fascinat de povestea adolescenților care descoperă că oglinzile din camerele lor funcționează ca un portal către un castel fermecat, a transformat-o într-o producție animată seducătoare, prezentată în premieră internațională în competiția Festivalului de la Annecy. La Animest, filmul va concura în Competiția de Lungmetraj.

Tot de la Annecy, unde anul acesta a fost recompensat cu Premiul Juriului, ajunge în premieră în România Tony, Shelly and the Magic Light. Debutul regizorului ceh Filip Pošivač este un stop-motion cu păpuși care celebrează diversitatea prin povestea unui băiat capabil să-și ascundă super-puterea de a străluci. La fel de izolat trăiește și Juanjo, un băiat astmatic pe care ai lui încearcă să-l protejeze până la exagerare. Tender Metalhads (r. Joan Francesc Tomàs Monfort, Carlos Pérez-Reche) ni-l arată în Barcelona anilor ’90, evadând alături de prietenul său din această lume gri, cu ajutorul muzicii heavy metal.

Cu o extraordinară atenție la detalii în construirea firului narativ, perfect împletită cu un stil de animație minimalist, regizoarea Sepideh Farsi debutează în lumea filmelor de animație cu o poveste despre oameni și despre schimbările pe care le aduce războiul în viețile lor. Totul se derulează pe fundalul izbucnirii conflictului sângeros dintre Iran și Irak. Premiera The Siren a deschis secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin.

Matt Kiel își face intrarea în Competiția de Lungmetraj cu Unicorn Boy, o poveste personală colorată și surprinzătoare, condimentată cu umor și metafore despre lumea modernă. Afectat de o despărțire dureroasă, protagonistul ajunge într-o dimensiune alternativă a unicornilor, unde realizează că trebuie să parcurgă calea grea spre iluminare ca să-i salveze de forțele întunecate.

Cineastul și coregraful francez Jean Charles Mbotti Malolo, invitat special la Animest.18, va analiza filmele din Competiția de lungmetraj alături de portughezul José Miguel Ribeiro, regizorul filmului Nayola – câștigătorul secțiunii la Animest în 2022, și de Ilze Burkovska Jacobsen (Letonia) - regizoarea lungmetrajului My Favourite War, premiat la Annecy cu premiul Contrechamp și Premiul criticilor francezi de film. Cei trei membri ai juriului competiției de lungmetraj vor urmări și selecția de scurtmetraje românești și vor desemna câștigătorul premiului acordat în secțiunea dedicată celor mai bune voci din industria autohtonă.

 

Competiția Internațională de Scurtmetraj Animat și lupta pentru cel mai râvnit trofeu

Unul dintre cele 63 de scurtmetraje selecționate în Competiția Internațională va pleca acasă cu Trofeul Animest 2023, care îi va asigura automat un loc pe lista candidaților eligibili pentru o nominalizate la Premiile Oscar, acordate de Academia Americană de Film®. Selecția aduce pe marele ecran nu doar povești care depășesc imaginația, ci și documentare animate care concurează pentru premiul secțiunii ANIDOC.

Iubitorii de animație vor descoperi la această ediție cea mai amplă și cea mai diversă selecție de scurtmetraje de până acum. Animest.18 îi va surprinde cu producții animate de toate genurile, cu abordări stilistice remarcabile și povești surprinzătoare. Pentru prima dată în România, spectatorii vor urmări filme ca 27 (r. Flóra Anna Buda) - câștigătorul Palm D'or în 2023, extraordinarele Electra (r. Daria Kashcheeva) și Peeping Mom (r. Francis Canitrot) – ambele prezentate în competiția de la Cannes, sau Eeva (r. Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov) – una dintre surprizele ediției la Berlinală.

Cei curioși să exploreze noi viziuni din lumea filmului de animație vor aprecia scurtmetrajele din Competiția de film studențesc, producții ale unora dintre cele mai prestigioase școli de animație din lume. Selecția include 25 de filme scurte realizate de studenți de la Gobelins, Rubika, Poudrière, Filmakademie, Famu Praga sau MOME Budapesta - filme care îndrăznesc să apeleze la tehnici surprinzătoare pentru a aborda teme mature precum violența, bullyingul și chiar complexitatea psihicului uman.

Sabīne Andersone (Letonia) - producătoare de film și directoarea studioului de animație Atom Art din Riga,  Marta Pajek (Polonia) – multipremiata regizoare prezentă în competiția de la Cannes cu III, alături de animatoarea și ilustratoarea Britt Raes (Belgia) vor alcătui la această ediție juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Animest și va premia cel mai bun scurtmetraj studențesc.

Pentru a savura experiența completă de festival, cu acces la toate proiecțiile din programul ediției, iubitorii de film de animație pot revendica unul dintre ultimele abonamente disponibile pe platforma Eventbook.

Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național.

Animest.18 este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
Partener: Centrul Național al Dansului București.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, IQads, Zile și Nopți, Vice, Scena9, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Happ.ro, LiterNet, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, AaRC.ro, AIVImedia.hub, Munteanu
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related