Despre Maestru și Mediu. Paradigma bipolarității în arta contemporană, programul expozițional amplu desfășurat la Galeria Sector 1 între 2021-2023 a ajuns la final

Despre Maestru și Mediu. Paradigma bipolarității în arta contemporană, programul expozițional amplu desfășurat la Galeria Sector 1 între 2021-2023 a ajuns la final

Galeria Sector 1 din București încheie un amplu program expozițional dedicat artei contemporane, desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani în spațiul din cadrul Combinatului Fondului Plastic București. O parte cheie a proiectului cu focus pe arta și antreprenoriatul cultural, seria expozițională intitulată Despre Maestru și Mediu. Paradigma bipolarității în arta contemporană constituie o oglindă a unor tendințe artistice și curatoriale din Europa de Est, îmbogățită de schimburi internaționale și valorificarea unor artiști români post-avangardiști.

Grupată în 4 arii tematice – „Maestrul. Spațiul socio-cultural”, „Maestrul inspirație”, „Feminismul și generațiile sale”, „Mediul – forță majoră de comunicare în arta contemporană”, seria a adus de fiecare dată publicului din București o nouă propunere expozițională, fie ca a fost vorba de un artist emergent, sau consacrat, expoziții de grup și abordări intergeneraționale. „Ne-am propus să lucrăm cu curatori care au ceva important de spus despre momentul prezent, despre tendințe ale artei contemporane care reflectă societatea contemporană, și explorarea unor alternative pe care arta ni le poate propune. Așadar, fiecare expoziție a abordat o altă temă, plecând de la o provocare lansată curatorilor, într-o relație directă cu ariile lor de cercetare și interes, și într-un dialog constant. Am colaborat în acest proces cu 9 curatori români și internaționali pe care i-am avut invitați în proiect, și cu peste 50 de artiști din diferite țări. Suntem foarte mândri de aceste colaborări, care ne-au adus inspirație și artă de calitate.”, Cristina Bută, coordonator artistic.

„Conjunctura obținută datorită Granturilor SEE a permis galeriei să se concentreze, în contextul celor 9 expoziții din proiectul „Despre Maestru și Mediu, paradigma bipolarității în arta contemporană” pe expoziții construite în jurul unor obiective de conținut, expoziții ce își propun să clarifice, de cele mai multe ori în dialog, specificități de practică, de identitate locală, regională sau generațională, fără miză sau presiune comercială imediată. Galeria a avut ocazia să gândească și să execute 4 serii de expoziții care au avut un aer instituțional, în cea mai mare parte a lor, expoziții care au onorat într-o manieră ne-negociată comercial, discursul curatorial și practica artiștilor. Acest program a permis, datorită accentului pus pe mobilitatea artiștilor si a practicilor lor, prezentarea unor artiști ce, în afara unui asemenea context, necesită eforturi logistice care depășesc posibilitatea unei galerii încă tinere.”, Andreea Stănculeanu, fondatoare și director al Galeriei Sector 1.

Dacă o parte dintre expoziții au explorat paradigma bipolarității maestru-mediu având drept elemente cheie practicile artistice (fotografie, pictura, instalație, sculptură, tapiserie, video), altele au dezvoltat în special legăturile generaționale și influențele datorate unor context istorice. Expoziția din cadrul seriei Feminismul și generațiile sale, Les Femmes du Feu, curatoriată de Thale Blix Fastvold, a adus laolaltă artiste din generații diferite care abordează tema suprarealismului, de la celebre nume istorice precum Hedda Sterne sau Geta Brătescu la nume contemporane ca Ioana Ursa, Hortensia Mi Kafchin sau Codruța Cernea, Ingrid Torvund, Karoline Hjorth și Riita Ikonen.

Expozițiile de grup din cadrul temei Mediul – forță majoră de comunicare în arta contemporană au urmărit evidențierea practicilor fotografice, de pictură și performance care au luat naștere în arealul Europei de Est de-a lungul unor perioade diferite, dar și dialogului cu artele performative din Norvegia, concretizându-se în două expoziții de grup și un program de performance în spațiul galeriei. Printre artiști s-au numărat Kiyoshi Yamamoto, Monica Winther, Alen Ozbolt, Ion Grigorescu, Diana Tamane, Marius Bercea, Sophie Thun, Răzvan Boar, Andrei Nacu, printre mulți alții. Programul care a însoțit seriile de expoziții a inclus sesiuni de discuții live cu curatori și artiști implicați în proiect și trei workshop-uri online dedicate antreprenoriatului cultural, ,,Artist branding”, susținut de Eamon O’Kane, ,,Artist survival”, susținut de Maria Veie și ,,Scena de artă contemporană din Norvegia”, avându-l drept mentor pe Steffen Handlykken. Interesul crescut față de aceste workshopuri ne-a demonstrat că există o nevoie continuă a informării despre aceste subiecte, de a veni în întâmpinarea tinerilor creativi cu resurse, ateliere și specialiști.

„Pe parcursul ultimilor doi ani, partenerul nostru de excepție a fost organizația pentru artele vizuale VISP din Bergen, Norvegia, reprezentată prin Aslak Hoyersten, manager general, cu care am colaborat îndeaproape. Împreună, am adus laolaltă artiști, specialiști culturali și public din România și Norvegia, am învățat unii de la alții, atât prin evenimentele organizate cât și prin deplasări de cercetare în cele două țări. VISP este o organizație pentru artele vizuale, care facilitează accesul la resurse și networking pentru artiști și profesioniști din domeniul creativ, funcționând pe baza de înscriere gratuită. Structura domeniului cultural norvegian este complet diferită față de cea din România, iar noi am beneficiat de toate cunoștiințele și disponibilitatea organizației de a accesa acest model. Avem multe de învățat din abordarea lor, de la felul în care, în Norvegia, artele sunt protejate și încurajate prin legi, prin uniuni de artiști, dezbateri, și fonduri pentru cultură. Considerăm că acest proiect ne-a permis creșterea ca organizație per ansamblu, și că am facilitat cunoștiințe și o experiență din care și alte organizații pot învăța.” 

Seria expozițională Despre Maestru și Mediu. Paradigma bipolarității în arta contemporană este parte integrantă a proiectului ,,Îmbunătățirea antreprenoriatului cultural și a accesului la cultură” realizat de către Galeria Sector 1 în parteneriat cu organizația pentru arte vizuale VISP din Bergen, Norvegia. Proiectul a avut ca scop atragerea și dezvoltarea publicului interesat de arta contemporană și creșterea mobilității artiștilor și operelor lor prin expoziții și evenimente conexe cu artiști și curatori români și internaționali. De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale unui grup țintă din domeniul cultural prin workshop-uri și job shadowing. Printr-un program divers și extins, galeria a atras noi categorii de public interesat de arta contemporană, și a sprijinit dezvoltarea acestui domeniu prin creșterea prezenței artiștilor din România și străinătate în București împreună cu facilitarea schimbului de metode și practici culturale.

Înființată în 2017, Galeria Sector 1 a dezvoltat un program bazat în principal pe expunerea artiștilor contemporani formați în contextul puternicei comunități artistice de la Cluj. Galeria a participat la diverse târguri internaționale de artă precum Art-O-Rama Marseille, Art Rotterdam sau Artissima, Torino. Prin expozițiile organizate, galeria a reușit să provoace direcțiile care stau la baza picturii, desenului, sculpturii și instalației / obiectului. În prezent, galeria se concentrează pe dezvoltarea unui program divers care să (re)prezinte talente emergente, precum și artiști consacrați, români sau internaționali, și pe reprezentarea patrimoniilor câtorva artiști români post-avangardiști.

VISP este o organizație de networking pentru artele vizuale din Bergen, Norvegia, care lucrează pentru a îmbunătăți și a facilita condițiile pentru producerea și diseminarea artelor vizuale. VISP reprezintă întreaga comunitate creativă din cadrul artelor vizuale, inclusiv artiști, galerii, instituții, producători, curatori, critici și furnizori de materiale și servicii, calitatea de membru din cadrul organizației fiind gratuită.

Proiectul ,,Îmbunătățirea antreprenoriatului cultural și a accesului la cultură prin organizarea seriilor de expoziții Despre Maestru și Mediu, paradigma bipolarității în arta contemporană” se desfășoară în perioada septembrie 2021 - august 2023, în parteneriat cu VISP, Norvegia. Bugetul total al proiectului este 217.146 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 euro.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related