La Tulcea se inaugurează Ansamblul memorial Ivan Patzaichin

La Tulcea se inaugurează Ansamblul memorial Ivan Patzaichin

În prima seară a Festivalului Ivan Patzaichin 2023, pe 8 septembrie, este inaugurat, la Tulcea, pe faleza ce îi poartă numele, Ansamblul memorialul dedicat marelui campion.

La doi ani de la dispariția celebrului fiu al Deltei, cetățean de onoare al municipiului Tulcea și multiplu medaliat la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale, Festivalul debutează cu o ceremonie de inaugurare a Memorialului realizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, în urma inițiativei Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și în conformitate cu proiectul propus de aceasta. Ansamblul este alcătuit din cinci lucrări de amploare, concepute de artiști care l-au cunoscut pe Ivan Patzaichin - Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, alături de curatorul Teodor Frolu.

Inaugurarea Memorialului va avea loc vineri seara și va fi însoțită de un concert pe apă, de o defilare de ambarcațiuni pe Dunăre și de un spectacol de video-mapping pe clădirile Căpităniei, a Muzeului de Artă și a Centrului de proiectări. Sâmbătă, 9 septembrie, artiștii și curatorul vor fi prezenți lângă opere, pentru a le prezenta publicului (între orele 10:00 – 11:00 și, apoi, între 17:30 – 18:30).

În urma apelului Asociației din luna iunie, cu concursului publicului, a fost completată onoranta listă a campionilor originari din județul Tulcea. Astfel, într-un demers ce va rezista timpului, sunt înscriși pe Columna aflată în centrul Ansamblului memorial, cei 87 de tulceni care au luat medalii în perioada 1956 – 2023 la Jocurile Olimpice, campionate mondiale ori europene, de kaiac-canoe seniori.

Sâmbătă, la lacul Ciuperca vor avea loc tradiționalele competiții de vâslit viteză în canotci, precum și competiții pentru Călăuzele Deltei (copii care în anii trecuți și-au construit câte o canotcă în mărime naturală). Pe malul lacului vor avea loc ateliere de creativitate și educație financiară pentru copii.

În serile de vineri și sâmbătă tulcenii și vizitatorii orașului sunt invitați la Scena mare de pe faleză la concerte de rock’n’row, cu Vama, Omul cu Șobolani (OCS), Antract, The Schnitzels și VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) și Zagăn.

Sâmbătă dimineață are loc conferința „Delta oamenilor: de la comunități la o comunitate”, organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Conferința urmărește procesul prin care oamenii din comunitate pot contribui direct la identificarea celor mai bune linii strategice de dezvoltare durabilă în localități din zone cu condiții speciale care oferă atât beneficii cât și provocări (de ex. arii naturale protejate).

În seara zilei de sâmbătă, după o proiecție de scurtmetraje - Retrospectiva Anonimul#20 pe Scena mare a Festivalului, începând de la ora 19:15, la „Seara lui Ivan”, va fi rememorată prima performanță notabilă înregistrată de Ivan Patzaichin la nici 18 ani: titlul suprem la C2 - 1000 m la JO Mexico din 1968, împreună cu Serghei Covaliov. Anul acesta se împlinesc 55 de ani de la acel prim triumf dintr-o serie ce urma să dureze până în 1984, la JO Los Angeles.

Duminică, de la Memorial, va pleca spre Mila 23 Caravana Apele Unite ale României – un convoi de cca 40 de ambarcațiuni și peste 100 de persoane ce vor vâsli pe traseul „Delta lui Ivan”. Această propunere alternativă de turism responsabil, materializată într-un traseu de cca 55 km pe apă (aproape 30 de mile), ar putea fi un prim pas în construirea unei întregi infrastructuri de vizitare a Deltei în ambarcațiuni complet prietenoase cu natura.

Festivalul are loc în perioada 8 – 12 septembrie 2023 și face parte din Apele Unite ale României – proiect de democratizare a accesului la apă, de educare pentru tineri și adulți cu privire la importanța apei pentru comunități, de încurajare a locuitorilor să participe la protejarea apelor și de stabilire a unei rețele de entități interesate de păstrarea și valorificare patrimoniului hidrografic. Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, Festivalul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediția din 2022 și este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.

Festivalul beneficiază de sprijinul sponsorului oficial Banca Comercială Română, al sponsorilor AQUA Carpatica, Fundația Bosch România și al partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Romanian American Foundation, ARBDD - Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Deltaica, Ivan Pescar, Apele Române.
Parteneri media: Agerpres, Igloo Media, IQads, SMARK, Modernism.ro, Munteanu, Radio România Actualități, Radio România București FM, Radio România Internațional, Radio Delta, Zeppelin

Organizatorii mulțumesc tuturor partenerilor și sponsorilor acestui eveniment.

 

PROGRAM IVAN PATZAICHIN FEST

8 – 12 septembrie 2023, Tulcea - Mila 23 

Vineri, 8 septembrie – Tulcea

18:0Deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin - Rowmania 2023 
(Scena mare - Faleză, Căpitănie)
Accesul publicului -  începând cu ora 17:30 
18:00 - Welcome
18:05 - Concert OIEE (Ungaria)
19:00 - Concert VH2
19:45 Concert extraordinar pe apă - Farfarello & Orchestra Baladele Deltei de-a lungul falezei, de la Scena Mare spre Memorial
Video mapping 
Căpitănie, Muzeul de Artă, Centrul de proiectări
20:15 Inaugurarea Ansamblului Memorial Ivan Patzaichin (Faleză, zona Tulco)
Dezvelirea Ansamblului
Discursuri oficiale 
20:45 Deplasarea spre Scena Mare
Concert pe apă - Farfarello & Orchestra Baladele Deltei / video mapping
21:00 Concerte Rock`n`Row (Scena mare)
OCS (Omul Cu Șobolani) | The Schnitzels

Sâmbătă, 9 septembrie - Tulcea

10:00 – 18:00 Tururi ghidate Ansamblul Memorial, în prezența artiștilor: Mircea Cantor,
Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, Teodor Frolu
10:00 / 10:30 / 17:30 / 18:00
11:00 – 14:30 Călăuzele Deltei – program educațional pentru copiii din Tulcea și Delta Dunării (lac Ciuperca)
Concurs de vâslit și îndemânare | Parada canotcilor construite de copii |
Ateliere educative și recreaționale: ambarcațiuni pentru copii cu Viorel Gheorghe - Atelierul Mobil | cercetășie
14:00 Festivitate de premiere Călăuzele Deltei                    
11:00 – 13:30 Conferință Delta oamenilor - de la “comunități” la “o comunitate” (Sala Mare – Consiliul Județean Tulcea)
13:00 – 18:00 Ateliere de educație alternativă pentru copii (lac Ciuperca / Faleza)
Școala de Bani: educatie financiara si sustenabilitate (susținut de BCR)
Atelier de reciclare creativă (figurine din elemente naturale) (susținut de Laura Belmega și Dragoș Istrate)
Meșteșug de Tulcea - cusături și pictură pe lemn (EUdivers)
13:00 – 18:30 Descoperă ROWMANIA Concurs de vâslit în canotci de 10+1 (lac Ciuperca)
19:00 – 19:15 Festivitate de premiere (Scena mare)
17:30 19:00 Proiecție de scurtmetraje: Retrospectiva Anonimul#20 (Scena mare)
19:15 - 20:00 Seara lui Ivan - 55 de ani de la Jocurile Olimpice din Mexico City, 1968 (Scena mare)
20:00 – 23:00 Concerte Rock`n`Row (Scena mare)
VAMA | Antract în deschidere: Zagăn
Video mapping (pe traseul Scena mare - Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin)

Duminică, 10 septembrie - Tulcea, Delta Dunării 

09:00 Sosirea participanților la punctul de plecare al Caravanei (Faleza Ivan Patzaichin - zona Ansamblul Memorial)
09:30  Conferință de presă - Inaugurarea traseului de vizitare a Deltei 
Parada participanților la Caravana Apele Unite ale României
10:00  START Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23 – Ziua 1
Ziua 1 – Traseu: pe Dunăre (Tulcea) – Canal Mila 36 – Șontea (25 km) 

Luni, 11 septembrie - Delta Dunării

09:00   Ziua 2 – Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23
Traseu: Șontea - Lacul Băclănești – Șontea - Lacul Fortuna (18 km)

Marți, 12 septembrie - Delta Dunării 

09:00 Ziua 3 – Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23
Traseu: Lac Fortuna - Lacul Văcaru - Lacul Ligheanca - Mila 23 (14 km)
14:00 Vizită on site Muzeul Ivan Patzaichin - Centru de inovare comunitară (Mila 23)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related