Eu cred în poveşti cu zâne

Eu cred în poveşti cu zâne

Copiii liberi în gândire, dornici să îşi desopere propriile idei, capabili să caute soluţii reprezintă misiunea şcolii de astăzi. O gândire creativă şi competenţe de învăţare solide sunt esenţiale pentru bunăstarea socială şi emoţioală a elevilor, precum şi pentru educaţia lor pe tot parcursul vieţii. Ne dorim să sprijinim acest demers şi să dezvoltăm o metodă de lucru dedicată copiilor din ciclul gimnazial şi cel liceal, care să pornească de la beletristică și să evidențieze abilitățile creative ale acestora. “Eu cred în poveşti cu zâne” este proiectul pe care Asociaţia pentru Creativitate îl va implementa în această toamnă în două unităţi de învăţământ din Bucureşti, prin intermediul căruia dorim să încurajăm scrierea creativă şi talentul artistic.

Proiectul „Eu cred în povești cu zâne” se adresează cu predilecție copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani și are în vedere dezvoltarea personală prin povești, desen și tehnici de lucru corelate comunicării creative. Ca părinți, profesori, scriitori sau pur și simplu pasionați de literatură, devine din ce în ce mai greu să menținem viu interesul copiilor pentru cărți pe măsură ce aceștia cresc. În plină eră digitală, total expuși mediilor sociale bazate pe vizual, textul scris devine anost, nesemnificativ, banal. Prin acest demers încercăm că combatem instaurarea dominației digitalului și regăsirea farmecului unei cărți bune, evidențiind efectul pe care îl are lectura asupra dezvoltării personale.

Parteneri în acest proiect ne sunt Colegiul Naţional “Ion Neculce” şi Şcoala Gimnazială nr.150 din Bucureşti. Elevilor acestor unităţi de învăţământ le lansăm aşadar invitaţia de a participa la atelierele de scriere creativă şi ilustraţie de carte. Cu siguranţă, copiii vor savura fiecare moment petrecut pe “tărâmul poveştilor cu zâne”, vor avea posibilitatea să îşi aleagă subiectul primului volum semnat de ei şi să înveţe să construiască un text avându-i alături pe unii dintre cei mai apreciaţi autori de carte pentru copii. Scriitorilor Lavinia Branişte şi Ciprian Măceşaru le revine misiunea de a răspunde la întrebarea “Ce este o poveste?”. Dincolo de definiţia scrierii creative şi a diferitelor forme ale sale, autorii invitaţi îşi vor folosi întreaga experienţă pentru a le insufla copiilor dragostea pentru creaţia literară şi dorinţa de a-şi împărtăşi gîndurile. Atelierele vor oferi cadrul ideal dialogului literar, un mediu creativ în care fiecare elev să simtă că se poate exprima liber.

Alături de cuvinte, desenul este o metodă extraordinară prin care adolescenţii îşi exprimă gândurile şi sentimentele. Iar o carte pentru copii nu ar fi completă fără ilustraţii. Dacă partea narativă stabileşte linia poveştii, grafica însufleţeşte naraţiunea şi are rolul de a fi un adevărat ghid pentru lector. În fapt, ilustraţiile reprezintă o adevărată cale spre înţelegerea textului, invitând cititorul să se lase acaparat de lectură.  Artistele Anca Smarandache şi Veronica Neacşu vor conduce atelierele de artă grafică şi îi vor ajuta pe micii creatori să armonizeze textele cu ilustraţiile.

Copiii doresc să fie apreciaţi, să li se reamintească faptul că sunt capabili să îşi atingă obiectivele. Experienţa proiectelor anterioare ne-a confirmat impactul pozitiv pe care scrierea creativă poate să îl aibă asupra copiilor, atât din punct de vedere educativ, cât şi asupra stimei de sine, sănătăţii emoţionale şi aprecierii mediului şcolar. Elevii au nevoie să ştie că ceea ce scriu are un scop, iar acest proiect le va oferi posibilitatea ca primele lor texte să fie publicate şi citite.

Rezervăm două ateliere creative părinţilor şi profesorilor, cei care susţin zi de zi educaţia copiilor. Scriitoarea Ioana Nicolaie va antrena participanţii în discuţiile legate de nevoia de lectură, de dezvoltare personală, pentru o societate bazată pe valori reale, în care educaţia este pusă pe primul loc.

Mulţumim partenerilor noştri media: IQads, Modernism.ro, Consiliul Municipal al Elevilor şi nu în ultimul rând Administraţiei Fondului Cultural Naţional, prin intermediul căreia este finanţat acest proiect.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related