#ArtistEmergent | Diana Roșca: Am pornit de la ideea de a asocia o rețetă culinară cu una artistică, procesul de creație presupune descoperirea unei rețete personale atât din punct de vedere tehnic, cât și conceptual

#ArtistEmergent | Diana Roșca: Am pornit de la ideea de a asocia o rețetă culinară cu una artistică, procesul de creație presupune descoperirea unei rețete personale atât din punct de vedere tehnic, cât și conceptual

Diana Roșca este o artistă interesată, momentan, de relațiile dintre oameni. Din sesiunile de training și mentorat din cadrul Accelerator Brașov și-a luat cunoștințe pragmatice legate de scrierea și redactarea în contextul practicii artistice și a înțeles mai bine piața de artă și posibilitățile de finanțare.

La Muzeul de Artă Brașov, în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine, Diana Roșca participă cu instalația ,,How to cook an artwork”, care reinterpretează simbolic tradiția de a face vin ca o rânduială în ce ce privește obiceiurile, concepțiile și credințele ce se transmit din generație în generație. Cum a fost procesul de creație, povestește Diana Roșca în rândurile următoare:

 

Etapele de formare

Am urmat liceul de artă urmând ca, mai târziu, să mă înscriu la FAD Timișoara. Pe parcursul anilor, am experimentat diverse medii și practici artistice. Am făcut tranziția de la secția de Restaurare la Pictură, apoi au fost multe momente și oportunități de self-learning.

 

Temele care te preocupă

Temele principale care mă intereseazā acum sunt legate de observarea relațiilor interumane și conexiunile dintre acestea.

 

Ce te-a motivat să participi în programul Accelerator Brașov

M-au atras sesiunile de mentorat, pentru că promiteau să vină cu o completare a studiilor universitare și să îmi ofere soluții pragmatice în dezvoltarea traseului personal, precum și reinterpretarea perspectivelor.

M-au ajutat în mod special sesiunile de mentorat despre redactare, comunicare în artă și piața de artă contemporană cu posibilitățile de finanțare.

 

Lucrarea ta din cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine

Inițial, am pornit de la ideea de a asocia o rețetă culinară cu una artistică, procesul de creație presupune descoperirea unei rețete personale atât din punct de vedere tehnic, cât și conceptual. Am numit-o ,,The cooking of an artwork", un video performance, la care am adăugat partea de investigare a trecutului cu ajutorul cofrajelor dintr-o serie documentară mai veche și atelierul mobil cu filmarea în natură.

Instalația ,,How to cook an artwork” reinterpretează simbolic tradiția de a face vin ca o rânduială în ce ce privește obiceiurile, concepțiile și credințele ce se transmit din generație în generație, cât și la ideea de transformare personală. Adică tot ce poate fi sau nu o traumă transgenerațională.

 

Cum s-a schimbat rolul creatorilor

Da, rolul artiștilor este într-o permanentă schimbare, în special acum după pandemie, în care s-au pus multe probleme identitare, existențiale, evolutive.

Rolul meu ca artist este de a observa tipare comportamentale, de a găsi o nouă perspectivă asupra problematicilor contemporane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Sectiune



Branded


Related