POLYCORPUS by Alina Tofan

POLYCORPUS by Alina Tofan

Sâmbătă, 9.12.2023, la ora 18 timișorenii sunt invitați la ecoperformance-ul POLYCORPUS creat de Alina Tofan. Acesta are loc la DIGITAL:CANVAS (spl. Peneş Curcanul nr 4-5, et.1, C.30, - cu intrarea prin clădirea Azur – Timişoara).

Intrarea este liberă
POLYCORPUS: de Alina Tofan
STATEMENT / CONCEPT

Știind că Pământul este casa sufletului meu,
În ciuda deziluziei alienării, a separării eterne de Pământul viu,
Nu suntem străini, nu suntem singuri.
Vreau să fiu toate lucrurile din jurul meu: să-mi remodelez identitatea,
Să țin acest plastic strălucitor, nu toxic.
Când mă gândesc la tine, iau forma ta: pungă de plastic, sticlă de plastic, sentimente de plastic.
Separat de texturi de deșeuri, împărțit de straturi de materiale abandonate,
Mă simt prinsă, sufocată de toate obiectele care lucesc, din jurul meu.
Ce fac și ce alegeri fac?
Când sunt singură, nu știu dacă poate acest plastic nu este doar o altă formă de energie pe care nu o recunosc sau dacă mă trezesc din visul separării.
Eliberare și predare. Este timpul să renunți și să te predai. Eliberare și predare. În această viață, ești chemat să trăiești emoții mai mult decât oricând. Știu că ele nu se contopesc, pur și simplu nu se potrivesc în această lume. Port Pământul și visele tale pentru viitor.

Un om înghite 2 pungi de polietilenă pe an prin intermediul microplasticului! În fiecare săptămână, în corpul unui om ajung, în medie, 5 grame de plastic. Respirăm, mâncăm, bem apă care conține plastic. Suntem plastic. Premisa de la care pornesc procesul artistic o reprezintă deconstrucția gândirii analitice, critice de mișcare și realitatea corpului, plasticitatea corporală în raport cu proprietățile materialelor plastice. Cu ajutorul corpului meu, al obiectelor din plastic din propria locuință și al creațiilor new media, te invit să parcurgi un traseu afectiv imersiv. Lumea văzută la microscop, în detalii, mișcarea plasticului creează sufocare, anxietate, alteori, fascinație.

Îmi propun să chestionez criza plasticului în raport cu criza umană. Alienare individuală, risc sporit de decorporalizare și identitară, corporală. Demersul artistic pornește tocmai cu sondarea puternicului afect cu care investim sens în lumea obiectelor înconjurătoare.

Îmi propun să identific, cu ajutorul corpului ca instrument performativ și cu ajutorul imaginilor microscopice, mecanismele de coexistență între natural și artificial-plastic, prin intermediul storytelling-ului în jurul
corpului.

Observațiile și reflexiile sunt traspuse în răspunsul meu performativ, cu intenția de a oferi un răspuns la criza de mediu, pe care, o consider o criză a relației cu propriul sine.

Concept & ecoperformer: Alina Tofan
(cu participarea Ioanei Buraga: grafică & new media artist și Ștefan Blănică: sound designer)

Partener: DIGITAL:CANVAS, Artouching

Alina Tofan este o actriță care lucrează în sfera artelor contemporane migrând constant și îmbinând diverse forme de art performance, inclusiv film, teatru, dans, art-terapie și altele. În prezent, este studentă la doctorat la Universitatea Națională de Arte (UNArte) din România - secția Arte Vizuale. Prin sfera ei de activitate diferite tipuri de comunicare cu toate simțurile. Scopul ei este de a exprima cât mai multe emoții prin intermediul corpului. Co-creatoare a Colectivului Plastic Art Performance, introduce conceptul de ecoperformance în scena culturală românească începând cu 2020. Colectivul ei artistic propune reciclarea simbolică a risipei capitalismului (așa cum este resimțit în contextul cultural și social românesc începând cu anii '90 până în prezent); o radiografie a distanței interpusă de filtrul de plastic al consumului, între oameni și mediul natural.

*Această creație artistică a fost realizată prin finanțarea Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023". Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.

#Energie
#PowerStation
#Timisoara2023

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related