Pronostic Sorin Minea (Presedinte, Romalimenta): TVA-ul marit va duce la cresterea pietei negre cu 20-30%

Avand in vedere ca, potrivit declaratiilor lui Sorin Minea (Presedinte, Romalimenta) "piata neagra alimentara este cea mai puternica piata neagra din Romania la ora actuala", efectele masurii de crestere a TVA-ului vor avea un impact direct asupra inrautatirii acestei situatii: o crestere cu 20-30% a pietei negre a alimentelor. De aceea, "cresterea TVA-ului fara masuri radicale impotriva pietei negre face demersul inutil." El mai adauga, pentru IQads, urmatoarele: "Decizia pripita a Guvernului va duce la cresterea evaziunii fiscale". Practic, nu numai ca nu vor creste veniturile incasate la bugetul de stat, ci dimpotriva, acestea vor scadea.

Intre timp, retailerii incearca sa mai amane efectele asupra consumatorilor si implicit scaderea vanzarilor care ii paste. Carrefour anunta mentinerea preturilor din catalogul aniversar pana la data de 12 iulie. De asemenea, produsele promotionale din cataloagele METRO vor ramane cu acelasi pret final pana la data de 14 iulie, beneficiind de un discount suplimentar de 4.04%, pentru a compensa cresterea TVA-ului. La fel se intampla pentru produsele din catalogul promotional real,- Hypermarket. In plus, compania sustine ca va continua programul scaderii preturilor pentru 300 de produse alimentare si nealimentare de baza. Si BILLA propune o lista de 1200 de alimente cu preturi la raft neschimbate in urma majorarii TVA-ului, lansand campania "BILLA Romania ingheata TVA-ul".

Reprezentantul BILLA, Sabin Fane (Director de Marketing, BILLA Romania) a confirmat, pentru IQads, supozitia ca romanii si-au facut provizii in ultimele zile ale lunii iunie, inainte ca TVA-ul marit sa intre in vigoare. "Cele mai cautate articole in ultimele zile au fost produsele alimentare (si in special produse alimentare stocabile), indispensabile meselor zilnice, precum faina, zahar, ulei, conserve etc."

Pentru un tablou mai complet al efectelor majorarii TVA-ului cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie a.c., cititi analiza publicata pe SMARK.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related