Barbati din sitcomuri, intr-o permanenta midlife crisis

Barbati din sitcomuri, intr-o permanenta midlife crisis

V-am tot spus in ultima vreme despre barbatii aceia maturi si minunati pe care vrem sa ni-i aratati la competitia de scurtmetraje Dove Men+Care, dar azi vreau sa vorbim despre cu totul altceva. Despre opusul barbatului familist si implinit. Despre opusul celui care nu mai are nevoie sa demonstreze nimic si se simte confortabil in propria piele. Sa vorbim despre barbatul din seriale pentru care criza varstei a doua este un mod de viata.

Incep prin a va prezenta cele 2 tipuri de personaje masculine din seriale, unul mai fascinant ca celalalt. Exihibit A si Exhibit B, sa le spunem, intr-o incercare de valorizare. Exhibit A si Exhibit B se compatimesc unul pe celalalt, dar nu stiu cum, mereu ii gasesti impreuna. Stau fie prin vreun bar (mereu acelasi), fie la Exhibit B acasa. Apartamentul lui Exhibit A se vede numai in situatii exceptionale, daca nu cumva ai 20 de ani si ai sani. Dar sa ii cunoastem, zic:

Exhibit A, barbatul cu o viata perfecta: fara familie (dar cu multe prietene care i-ar putea fi fiice sau, cel putin o data, o femeie care i-ar putea fi mama), cu o masina sport (italieneasca, culoare electrica, decapotabila), cu apartament frumos, de burlac (doar primeste multe vizite), cu multe glume din categoria "that’s what she said". Suna ca o descriere a barbatilor care sufera de o criza a varstei mijlocii, doar ca ei asa sunt dintotdeauna si asa raman.

Exhibit B, pe care il intalnim foarte des si in reclame: barbatul cu viata perfecta: cu familie optima (prietena stabila sau sotie frumoasa si eventual 2 copii, obligatoriu baiat si fata, obligatoriu baiat mai mare decat fata), cu masina nici prea-prea, nici foarte-foarte (de familie, cu o culoare cuminte, de exemplu gri), cu un birou cu poze de familie pe fundal albastru si cu rame argintii, care merg cu mobilierul de la biroul unde are o slujba care ii ofera provocari, dar numai din acelea peste care poate trece. As putea sa va spun mai multe despre barbatii din aceasta categorie, dar mai bine o faceti voi pe indelete in scurtmetrajele de la competitia Dove Men+Care.

Asa ca revenim la barbatii din Exhibit A, pentru ca, nu e asa, ei sunt cei care ne fac sa ne uitam la trei episoade in loc de unul, cat ne-am propus initial.

Dr. House, geniul nebun
Dr. Gredory House. Cand toata lumea minte, el este cel care spune crudul adevar. De preferat, in cel mai crud mod posibil. Stie perfect care sunt regulile pentru a sti cum sa le incalce mai bine. Amator de practical jokes si de provocari de tot felul. Cel mai rau angajat si cel mai rau sef. Nu este ceva neobisnuit ca din biroul sau sa iasa maseuze sau tinere cu tot felul de meserii netrecute in nomenclator. Indragostit de Lisa Cuddy, careia ii face viata un calvar, in fiecare zi, in noi moduri. Prieten cu Dr. James Wilson, care este acolo cand House duce lucrurile prea departe, adica mai tot timpul. Are geaca de piele, motocicleta si baston cu flacari. I se iarta totul pentru ca este genial.

Barney Stinson, barbatul... wait for it... awesome!
Orice tip poate banui ca fetele sunt impresionate daca le spui ca lucrezi la NASA. Dar Barney Stinson a dus planul mai departe: el le spune ca lucreaza la SNASA. Adica Secret NASA. Si nu a vazut luna, dar a vazut SLuna. Oaaaaaa… Shhhhhh!!!! Si asta e doar una dintre smecheriile din Playbook-ul cu care Barney agata femei. Tot Barney este inventatorul scalei Hot/Crazy (conform careia o femeie este cu atat mai nebuna cu cat  arata mai bine), al “The Bro Code” (care contine mult mai multe reguli decat “bros before hoes”) si "The Lemon Law" (primele 5 minute care decid daca intalnirea va fi una reusita sau nu). Prieten cu vesnicul indragostit si in cautarea alesei, Ted, si cu extrem de fidelul Marshall. Masina scumpa este inlocuita la el de zecile de costume scumpe, fara de care se simte incomplet. I se iarta totul pentru ca este awesome.

Russell Dunbar minte si cucereste
Filosofia de viata a lui Russell Dunbar din “Rules of engagement” este “Fac ce vreau, imi dau intalnire cu cine vreau, ma culc cu oricine ma lasa”. Si il cam lasa, in ciuda faptului ca e mai scund decat logodnica si sotia prietenilor sai si ca are parul ca Ellen Degeneres. Timpul de la serviciu trece repede in timp ce el inventeaza noi si noi identitati false cu care sa cucereasca fetele seara. De altfel, isi angajeaza si un asistent special pentru asta, care la un moment dat e trimis si la psiholog in locul lui. Are un apartament ca scos din reviste, cu mult alb, perfect pentru ca fetele sa se gandeasca imediat ca e bogat, dar sa nu se simta prea comod si sa ramana peste noapte. Are daddy issues. Stie ca fetele care tocmai au fost parasite sunt prada perfecta. Si-a amenajat biroul in stil porn-shui (adica a rearanjat mobila astfel incat nimeni sa nu vada ce e pe ecranul calculatorului). Psiholoaga care aude povestile lui se simte cu mainile legate. I se iarta totul? Caaaam daaa.

Christian Troy, chirurg estetician

Alt doctor care e foarte fericit cu viata lui nebuneasca si neinteleasa nici macar de prietenul si partenerul sau de afaceri Sean McNamara, pe vremuri un reprezentant perfect pentru barbatii din Exhibit A, este Christian Troy, din serialul "Nip/Tuck". Proprietarul unui Lamborghini Diablo SV Monterey, imbracat mereu fie in costum, fie in halatul de doctor (ambele variante cu mare lipici la femei), nu tine cont de relatiile in care sunt implicate femeile cu care este, asa ca ajunge in tot felul de situatii incredibile. Filosofia sa de viata este ca doar sexul te mai face sa uiti ca urmeaza sa mori si totul se duce naibii. Intr-unul dintre episoade se descopera un sextape postat de o fosta prietena pe YouTube, cu titlul ”Naughty Doctor”. I se iarta totul pentru ca (hei!) arata foarte bine.

Charlie Harper, Two and a half cupcakes

Si Charlie Harper din "Two and a half men" are propria filosofie, care spune ca in viata nu trebuie sa mananci prajiturile unei singure fete. Trebuie sa incerci si prajiturile facute de alte fete. Si nu trebuie sa te casatoresti cu bucatarul pentru a manca prajituri facute de el. Din pacate pentru el, Charlie Sheen a mancat mai multe prajituri decat putea duce, asa ca acum vesnicul burlac amator de prajituri cu alta aroma in fiecare seara va fi jucat de Ashton Kutcher. Nu i se iarta totul.

Atotstiutori, cu o pasiune pentru fetele vulnerabile si cu stima de sine scazuta, o sursa permanenta de amuzament pentru prietenii lor cu vieti cuminti, mereu cu povesti socante despre parinti, cu umor care mascheaza orice urma de sentimente mai profunde - cam aceasta e specia personajelor intr-o permanenta midlife crisis din sitcomuri.

Acum astept de la voi povesti reusite cu reprezentantii Exhibit B pentru competitia de scurtmetraje care prezinta povestea evolutiei barbatilor maturi, de la Brand Film Festival.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune


Comentarii

Dan Stanescu
acum 12 ani
mai, ce ne mai pricepem ...ca la fotbal si politica...Astea sunt caractere si sunt construite ca sa fie asa, ca sa se uite oamenii la tv si sa cistige citeva sute de mii pe episod...Ca sa zic asa:ori nu aveti ce scrie, ori va place sa va dati cu parerea in zone de care nu aveti habar...


Branded


Related